Vernisajul expozitiei de fotografie Donatia Peter JACOBI catre Muzeul National al Taranului Român

Vineri, 7 august, la Muzeul Țăranului Român a fost vernisată expoziția de fotografie “Donația Peter Jacobi către Muzeul Național al Țăranului Român”.

vernisaj expozitie foto peter jacobi mtr
vernisaj

Expoziția înclude o selecție din seriile fotografice Bisericile fortificate ale sașilor din Transilvania și Frumoasele straie țărănești ale doamnelor de la oraș.

Donatia Peter JACOBI catre Muzeul National al Taranului Român
Donatia Peter JACOBI catre Muzeul National al Taranului Român

Fotografiile sculptorului Peter Jacobi, realizate în cursul anilor 2004 și 2005, arată ansamblurile bisericilor fortificate săsești din Transilvania.

poze biserici transilvania muzeul taranului roman bucuresti
biserici transilvania

Imaginile sunt reprezentative pentru realizările culturale ale sașilor de-a lungul celor aproape nouă veacuri de prezență în Transilvania.

poze biserici transilvania peter jacobi
biserici
poze biserici transilvania peter jacobi
biserica fortificata

Fotografiile fac trimitere atât la arta modernă, cât și la scenografie. În afară de intenția genuin artistică, imaginile prezentate în expoziție au ca scop și să atragă atenția publicului cultural interesat asupra pericolului în care se află acest patrimoniu.

poze biserici transilvania peter jacobi
expozitie foto

vernisaj expozitie poze biserici transilvania peter jacobi
la vernisaj

După exodul în masă al sașilor din Transilvania în anii ’90 ai secolului trecut, acest patrimoniu a fost părăsit și este amenințat de deteriorare.

poze biserici transilvania peter jacobi donatie mtr
poze donate MTR Bucuresti

Vezi şi: Frumoasele straie țărănești ale doamnelor de la oraș

Expoziția, găzduită de Muzeul Țăranului în aprilie 2012 , conține fotografii din colecția artistului Peter Jacobi, înfățișând, mai ales, doamnele din nobilimea și burghezia românească, purtând costume tradiționale românești.

Frumoasele straie țărănești ale doamnelor de la oraș
Frumoasele straie țărănești ale doamnelor de la oraș

Reginei Elisabeta i se datorează adoptarea, la Curte, a modei costumului tradițional românesc, socotit, până atunci, drept un strai demn de a fi purtat doar de către țărani. Exemplul său a fost urmat de Regina Maria și de principesele Elisabeta, Maria și Ileana, dar și de majoritatea doamnelor din înalta societate românească.
Încet, încet, hainele țărănești au pătruns într-o societate care, în acea perioadă, era obișnuită mai degrabă să imite ținuta vest-europeană, decât să afirme virtuțile tradiției autohtone.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până pe 30 august 2015, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă.

Monumentul Holocaustului (Mahnmal) bucuresti
Peter Jacobi – autor monumentul holocaustului

Tot Peter Jacobi este autorul Monumentului Holocausului.

monumentul holocaustului autor peter jacobi
monumentul holocaustului

Monumentul nu se află la nivelul solului, aşa că este posibil să treceţi pe lângă el fără să-l observaţi dacă nu sunteţi foarte atenţi.

monumentul holocaustului interior
interior monumentul holocaustului

Monumentul Holocaustului (Mahnmal) este amplasat pe str. actor Ion Brezoianu, în spatele Inspectoratului General al Poliţiei Române (vedeţi şi harta)

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.