Vechi obiective foto radioactive

Tocmai spuneam de vechi tehnici foto, ce includ si materiale periculoase pentru organismul uman, ca sa aflu ca si obiectivele foto produse intre anii 1940 si 1970 prezinta urme de radioactivitate!

obiectiv canon radioactiv
Canon FD 55mm f/1.2 S.S.C. Aspherical

sursa foto: youtube

Din fericire nivelul de radioactivitate este scazut si nu prezinta un pericol pentru utilizatori.

Chiar daca a trecut mul timp de la productia acestor obiective foto, totusi un detector Geiger inca poate inregistra nivelul de radioactivitate, in special la elementul frontal al obiectivului foto.

Olympus 50mm f/1.4 G.Zuiko:

Carl Zeiss, Kodak, Olympus, Voigtlander si alti producatori de optica pentru a realiza lentile cu refractie mare, dar cu dispersie redusa si fara a pierde din calitatea optica au folosit oxidul de toriu.
Din pacate oxidul de toriu este radioactiv, din fericire dupa anii 1970 acest element nu se mai foloseste la fabricarea lentilelor pentru obiectivele foto, iar nivelul de radioactivitate inregistrat la vechile obiective este de doar 10 mR/hr la 3 metri de elementul frontal.

Daca am inteles eu bine pentru o valoare de 10 mR/hr si daca tineti obiectivul lipit de corp timp de o ora ar fi echivalentul unei radiografii.
Lista completa cu obiectivele foto radioactive poate fi consultata pe site-ul camerapedia.wikia.com

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

ishoot.ro

fotostefan

2 thoughts on “Vechi obiective foto radioactive”

  1. Obiectivul care prezintă cel mai mare grad de radioactivitate este Mir 20 și Industar 61 pentru ca folosesc sticla ușor radioactiva pentru ca aceasta are o densitate mare, astfel obstinând obiective cu un design mult mai bune.

    In general articolele scrise de dumneavoastră îmi plac dar acesta pornește foarte speculativ iar diferența intre ipoteza și concluzie este atât de mare încât putem vorbi despre o antagonie “ce includ și materiale periculoase pentru organismul uman,” doua rânduri mai jos “Din fericire nivelul de radioactivitate este scăzut si nu prezinta un pericol pentru utilizatori.” Materialul este periculos sau cantitatea?

    Spun ca este speculativ pentru ca se bazează pe frica oamenilor de invizibilul necunoscut care o sa vina sa le facă rău. “Radioactivitatea” care a devenit un cuvânt sinonim cu rau chiar dacă nu cu toți suntem expuși la un nivel redus de radiații zilnic. Mai mult de atât noi mancam material radioactiv în mod curent. Bananele conțin mult potasiu iar 1 din 4 izotopi de potasiu este radioactiv K40 si sa nu uitam de C14. Dar asta nu înseamnă ca mânaci materiale periculoase pentru corpul uman. Cum nici obiectivele nu conțin materiale periculoase pentru corpul uman.

  2. Da corect, cantitatea conteaza.Trebuia sa pun si eu mai mult accent pe acest aspect; am crezut ca este suficient daca mentionez valoare obtinuta de cei care au masurat diferite obiective.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.