Am avut ocazia să testez, pentru câteva zile, un obiectiv Sigma din gama Contemporary, mai precis obiectivul 17-70mm f/2.8-4 Macro OS DC HSM pentru Nikon. Noua categorie “Contemporary” a celor de la Sigma conţine obiective pentru uz general şi la preţuri mai accesibile.
Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary a fost prezentat mai pe larg cu ocazia conferinţei de presă de la CES 2013, deşi a fost anunţat la Photokina în 2012 şi este un obiectiv zoom-standard, pentru uz general (utilizare de zi cu zi, sau noapte de noapte, în funcţie de utilizator), echivalent al unei focale de 28-110mm în formatul standard şi este compatibil doar cu DSLR-urile cu senzor crop APS-C de la Nikon, Canon, Pentax, Sony şi va înlocui mai vechiul Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC OS Macro.
Noul Sigma 17-70mm f/2.8-4 Contemporary a fost creat pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să înlocuiască obiectivul de kit cu un obiectiv mai bun, cu o distanţă focala mai mare (70mm fata de 55mm cât au majoritatea obiectivelor de kit) şi cu o luminozitate crescută (f/4 faţă de f/5.6), dar la un preţ mai accesibil. Alt avantaj al acestui obiectiv, faţă de obiectivele de kit, este distanţa minimă de focalizare, de 22 cm, de unde şi denumirea de macro.
Conform producătorului japonez, Sigma 17-70 mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM , are o greutate redusă cu 30% faţă de modelul anterior, datorită elementelor SLD şi FLD.
Caracteristici tehnice Sigma 17-70 mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM – Nikon AF-S – Contemporary:
•Nr. lamele diafragma: 7
•Diafragma minima: f/22
•Distanta minima de focus: 22cm
•Diametru filtru: 72mm
•Lungime: 82mm
•Diametru maxim: 79mm
•Greutate: 462 grame
Construcţie
Ca şi construcţie noul Sigma 17-70 mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary (C) impresionează în mod plăcut încă de la prima utilizare, datorită aspectului compact şi calităţii construcţiei. Se vede şi se simte că cei de la Sigma s-au hotărât să ridice ştafeta în ceea ce priveşte construcţia obiectivelor destinate maselor de fotografi, amatori şi nu numai.
Mai greu decât un obiectiv de kit, totuşi s-a echilibrat destul de bine cu aparatul foto Nikon D5100.
Probabil cei de la Sigma au reconceput aproape totul, cel puţin la exterior se observă diferenţe majore faţă de vechiul obiectiv 17-70mm. Un aspect pozitiv este şi montura metalică.
Cauciucul inelului de zoom nu permite alunecarea mâinii şi se simte bine la atingere. Apropo de inelul de zoom, rotirea lui necesită un pic de forţă, lucru, care probabil nu va fi pe placul unor utilizatori, plus că pentru zoom trebuie rotit invers faţă de obiectivele Nikon. Dar totuşi rigiditatea crescută este un avantaj, adică îl face mai precis şi previne acel efect de “zoom creep” (sub acţiunea greutăţii, obiectivul poate să facă singur “zoom-in” sau “zoom-out” când este în poziţia verticală).
Tot pentru că zoom-ul este mai rigid nu se mai găseşte nici acel buton de blocare al zoom-ului în poziţia 17mm.
Parasolarul inclus este construit şi el din plastic solid, iar montarea lui se face ferm. Un detaliu interesant: parasolarul are inscripţionat denumirea obiectivului căruia îi aparţine şi are “instrucţiuni” pentru prindere/desprindere.
În dotarea obiectivului Sigma 17-70 mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM C, mai găsim butonul pentru schimbarea între focalizarea automată şi focalizarea manuală şi butonul pentru activarea/dezactivarea sistemului de stabilizare. Ambele butoane se mişca ferm, astfel o acţionare involuntară este exclusă.
Performanţa şi calitatea optică
Sigma 17-70 mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary fiind un zoom de 4x cu o luminozitate bună este potivit pentru o gamă largă de subiecte: peisaj, fotografie de stradă, fotoreportaj, evenimente, portrete.
Monumentul Infanteriei Române din parcul Kiseleff:
La Ateneul Român:
Focalizarea este rapidă şi silenţioasă, în limititele unui obiectiv all-around. Silenţiozitatea se datorează motoraşului pentru focalizare de tip HSM (Hyper Sonic Motor), care însă nu este un HSM “pur-sânge”, deoarece inelul de focalizare se mişcă în momentul focalizării automate. Totuşi trebuie menţionat un aspect mai important, zic eu, anume lentila frontală nu se mişcă în timpul focalizări automate/manuale, astfel folosirea de filtre de polarizare circulară sau neutral density variabil este perfect realizabilă.
Noul Sigma 17-70mm Contemporary focalizează destul de rapid şi precis, doar în lumina slabă se poate observa o uşoară “ezitare”, uneori având tendinţa să “vâneze” (mişcarea aceia de dute-vino atunci când aparatul foto – obiectiv nu găsesc suficient contrast pentru a focaliza automat).
În majoritatea cazurilor, indiferent de distanţa focală utilizată sau de valoare diafragmei, imaginile sunt bine focalizate.
Vă aduceţi aminte de guma Turbo? 🙂 Minionii au gasit-o aşa că am avut motiv de “şedinţă foto”:
În ceea ce priveşte claritatea imaginilor aceasta atinge maximul de calitate în intervalul f/5.6-8. Bineînţeles că aprecierea clarităţii este şi o chestiune de gust, dar personal am găsit că, de cele mai multe ori, imaginile obţinute la f/2.8 sunt cam soft, iar de la f/4 imaginile încep sa câştige în claritate. De altfel cei intersaţi de fotografia de portret s-ar putea să aprecieze pozele obţinute la f/4.
La diafragma 2.8 obiectivul vignetează, mai ales la 17mm cum se întâmplă de obicei la astfel de obiective (verificaţi colţurile imaginilor de mai jos):
Pe mine nu m-a deranjat vignetarea respectivă, care începe să dispară la aproape toate distanţele focale, atunci când se foloseşte o diafragmă peste 5.6.
Din câte am observat aberaţiile cromatice sunt controlate foarte bine, inclusiv la 17mm. Ele sunt uneori prezente, în funcţie de condiţiile de fotografiere, la diafragma 2.8 şi încep să dispară aproape complet de la f/4 sau mai mult, în plus de cele mai multe ori nu deranjează. Oricum dacă este necesar, aberaţiile cromatice pot fi corectate în postprocesare cu majoritatea programelor de editare foto.
Distorsiunile, de altfel caracteristice unui astfel de zoom, sunt prezente mai ales în pozţia de wide (17mm), iar de la 24mm spre 70mm acestea sunt şi mai puţin vizibile. Apoi să ne reamintim că de regula distorsiunile sunt mai pronunţate cu cât subiectul se află mai aproape de aparatul de fotografiat.
Dupa cum observaţi, în denumirea obiectivului este inclus şi cuvantul macro, însă, probabil unii dintre dumneavoastră s-ar putea să fiţi dezamăgiţi când voi spune că nu este chiar un macro în adevăratul sens al cuvântului, deoarece raportul de mărire nu este 1:1 (cum este trecut şi la definiţie), ci de la 1:2.8 (la 70mm) până la 1:5.8 (la 24mm). De altfel raportul de mărire este frumos notat chiar pe obiectiv aşa cum puteţi observa în imaginea de mai jos.
Totuşi cum am precizat şi pe la începutul articolului distanţa minimă de focalizare este de numai 22 cm, fapt ce vă permite să vă apropiaţi foarte mult de subiectul fotografiat şi să obţineţi imagini close-up mai mult decât decente.
Dacă doriţi să folosiţi distanţa minimă de focalizare de 22cm este bine să demontaţi parasolarul (acesta poate umbri subiectul) şi să fiţi atenţi la planul de focalizare (la 22cm planul de focus este foarte îngust, iar riscul unor imagini neclare este destul de mare, mai ales dacă nu folosiţi un trepied).
Sigma 17-70mm f/2.8-4 are un sistem de stabilizare (OS) nou, performant, care, conform producătorului, asigură un avantaj de până la 3 trepte de expunere la fotografierea din mână. Sistemul OS işi face bine treaba, fiind foarte util mai ales la focale de peste 50mm.
OS dezactivat:
OS activat:
Bookeh-ul (acel efect de blur din zonele aflate în afara câmpului de profunzime) este un alt “indicator” supus gustului personal. Mie mi s-a părut un bookeh plăcut, mai ales la distanţa focală maximă.
Preţ
La momentul scrierii acestui articol obiectivul Sigma 17-70 mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary pentru montura Nikon are un preţ de 1950 lei. Pentru preţ actualizat şi eventuale reduceri/promoţii verificaţi acest site sau aici sau acest site.
Concluzii
Noul Sigma 17-70 mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary – Nikon este un obiectiv decent ca performanţă optică şi viteză de focalizare. Sistemul de focalizare automat este rapid, o caracteristică importantă, necesară în situaţiile când eşti nevoit(ă) să (re)încadrezi rapid dar în acelaşi timp este şi silenţios.
Am apreciat construcţia compactă a obiectivului, dotat cu un inel de zoom acoperit cu cauciuc, suficient de lat, ce oferă o bună priză, necasar la manevrări delicate sau foarte rapide. Robust şi fiabil, chiar dacă la început pare ceva mai greu de manevrat.
Calitatea sistemului optic oferă, în majoritatea cazurilor, imagini clare, o cromatică echilibrată, plăcută. Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Nikon este foarte potrivit pentru fotografia de călătorie şi instantanee.
Ca şi puncte slabe aş menţiona: faptul că diafragma f/2.8 se poate folosii doar la 17mm, ar fi fost bine dacă se păstra până pe la 35mm (la 35mm diafragma este 3.3); plus că imaginile obţinute la f/2.8 sunt cam soft; de altfel pentru imagini sharp cam trebuie să folosiţi f/5.6 sau peste; deşi calitatea construcţiei este bună, totuşi obiectivul nu este izolat şi protejat faţă de praf (aşa zisul weather sealing lipsind); în lumină slabă, uneori, sistemul autofocus nu mai este chiar rapid şi precis.
Sigma 17-70 mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary (Nikon), Made in Japan, poate fi o bună opţiune pentru cei care nu au un buget prea mare, dar işi doresc un obiectiv versatil şi mai performant decit cel de kit. De altfel dacă sunteţi în căutarea unui dslr Nikon, ar trebui să luaţi în calcul şi varianta de cumpărarea doar a corpului aparatului foto (body) cu Sigma 17-70mm Contemporary, fără să mai cumpăraţi varianta cu obiectivul de kit.
Toate pozele, câteva sute, realizate cu obiectivul Sigma 17-70 mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary – Nikon, la o rezoluţie mai mare (neprelucrate, la unele am mai făcut crop şi pe toate le-am micşorat la 2000 pixeli pe latura mare cu FastStone Photo Resizer, imagine quality 95%) pot fi văzute la Galeria Foto.
Cum am mai menţionat şi la alte teste de obiective, este bine să mergeţi personal cu aparatul foto la magazin şi să faceţi câteva teste la faţa locului, iar dacă nu aveţi această posibilitate, dar faceţi comandă online , rezervaţi-vă timp pentru teste personale astfel încât să vă încadraţi în termnul de 14 zile conform politicii de Returnarea produselor
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
6 thoughts on “Test cu Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary pentru Nikon”