Teiul lui Eminescu poate să fie vedeta Iașului, dar dacă vrei să descoperi un secret bine păstrat în inima orașului, îndreaptă-ți pașii către stejarul dedicat Veronicăi Micle.
Ascuns cu grație printre blocuri, acest copac remarcabil trăiește lângă biblioteca Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iași, oferind o incursiune în istoria fascinantă a orașului.
Descoperind Iașul în umbra Stejarului Veronicăi Micle
Mult mai puțin cunoscut decât Teiul lui Eminescu, situat chiar în centrul Iașului, învăluit discret printre blocuri, se găsește stejarul dedicat Veronicăi Micle.
Veronica Micle (1850 – 1889), născută Ana Câmpeanu, a publicat nuvele și traduceri în revistele vremii și un volum de poezii, dar este mai ales cunoscută pentru relația avută cu Mihai Eminescu, poetul național.
Revenind la stejar, un copac remarcabil de vreo 16 m înălțime, acesta își are ”locuința” în imediata apropiere a bibliotecii Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iași. Mai precis, cele două puncte de interes se află în spatele blocurilor de pe bulevardul Independenței, la câțiva pași distanță de strada Vasile Alecsandri.
Dă un click pe hartă și vei afla exact locul.
Scurt video – Stejar de 460 de ani martorul iubirii dintre Veronica Micle si poetul Mihai Eminescu
Povești și Amintiri
Pășind sub frunzele vechi ale acestui stejar venerabil (aprox. 460 de nai), poți simți istoria în aer. Clădirea bibliotecii adăpostește amintiri ale unei perioade când Veronica Micle și Ștefan Micle își împărțeau viața aici.
Fiecare rădăcină a stejarului cu frunze mici (Quercus Robur – Parvifolia) pare să ascundă povești și secrete din urmă cu 460 de ani!
Citește și: Zbor Bucuresti Iasi: O calatorie deasupra Muntilor Carpati la bordul avionului ATR 72-600 al Tarom
Importanța stejaurului și a clădirii bibliotecii nu ar trebui subestimate în contextul istoriei Iașului, deoarece aici au locuit Veronica Micle și soțul său, profesorul universitar Ștefan Micle. Cu toate acestea, nici unul dintre cele două obiective turistice nu este semnalizat, iar turiștii care ajung aici, o fac din întâmplare.
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024