Ca să completez ideea din titlu: toutuși este bine ca cel puțin unul din prieteni/echipă să creadă în Forță! Așa cum v-ați dat deja seama, am văzut noul film din seria Star Wars – Rogue One – și am să vă spun câteva impresii.
Pe scurt, sinopsisul este cam așa: după întemeierea Imperiului Galactic, o mică trupă de combatanți rebeli se unesc pentru a îndeplini o misiune complicată: să fure planurile pentru Steaua Morții construită la ordinul Împăratului.
Rogue One (în film veți afla cum s-a ajuns la acest nume!) este un spin-off/ prequel, cum zic americanii, la A New Hope, dar este mai matur, mai tensionat și bine dezvoltat la nivelul detaliilor tehnice, cu ,probabil, cea mai spectaculoasă intrare a lui Darth Vader. Rogue One aduce personaje noi, cele cunoscute din celelate serii au doar câteva apariții de scurtă durată.
Rogue One a Star Wars story ne explică, la aproape 40 de ani de la lansarea filmului A New Hope, cum a fost posibilă distrugerea Stelei Morții (Death Star).
Rogue One este povestea unui grup de rebeli condus de Jyn Erso, care află de construcția Death Star și încearcă să recupereze planurile acestei stații de luptă construită la ordinul împăratului Palpatine, care de altfel dorește să fie complet operațională într-un timp mai scurt.
Jyn Erso (Felicity Jones) nu e nicidecum eroina clasică Star Wars, așa cum au fost Rey sau Luke Skywalker, care au fost aruncați total nepregatiți în valtoarea evenimentelor. Jyn Erso este pusă pe scandal, este o rebelă pe cont propriu așa că nu este de mirare că legea nu i-a fost niciodată prietenă. De altfel la vârsta maturității o găsim într-o închisoare de unde este eliberată de Alianță pentru misiunea de lua legătura cu Saw Gerrera (Forest Whitaker), părintele ei adoptiv și (probabil) mentorul ei. Mai departe toată această Alianță a rebelilor ar fi trebuit să-l elibereze pe tatăl lui Jyn, savantul care a construit Death Star. De aici lucrurile se complică, dar mai departe vedeți voi la cinematograf!
Totuși vă mai spun că în Rogue One nu mai avem parte de romance și momentele de comic relief (nu mai avem cupluri care să destindă atmosfera, ca Han Solo-Chewbacca sau R2D2-C3PO), de maimuțe păroase capabile să conducă nave spațiale, chiar și săbiile laser sunt la minim folosite.
Rebelul Cassian Andor (Diego Luna) și droidul strateg K-2SO (Alan Tudyk) au câte un dialog, chiar și în toiul focului, la care zâmbești, dar nu să râzi din toată inima.
Apoi, filozofia Forței e abordată cu prudență, dar într-un mod care intrigă și deschide o nouă cale de speculație. Forța este adusă în atenția spectatorului de cuplul de luptători Chirrut-Baze.
Chirrut Imwe (Donnie Yen) e un călugăr orb, maestru în arte marțiale. Fără să fie un Jedi, el e devotat metodelor și principiilor Forței. Printr-un antrenament fizic și spiritual, el și-a învins handicapul și a devenit un luptător formidabil. Baze Malbus (Jiang Wen) e un sceptic ce nu crede în Forță sau în filozofia ei. Dar Baze e total dedicat protejării bunului său prieten, Chirrut. Bine înarmat, Baze preferă la orice oră, explozia produsă de un blaster în locul fineței unei lovituri de armă anacronică.
În acest film s-a pus accent pe faptul că avem de-a face cu oameni simpli: Jyn, personajul principal, primește de la maică-sa o amuletă: are sau n-are puteri „magice” parcă nici nu e așa important. Forța este una singură: nu se vorbește de dark side sau de light, de echilibru etc. În schimb se subliniază speranța (Hope): Rebeliunea este clădită pe speranță și se tot repetă această idee.
Personajele principale nu au abilități oferite de Forță, așa cum vedem în celelalte filme, așa că trebuie să lupte prin mijloace convenționale pentru îndeplinirea misiunii. Acum filmul este adus la scară umană, unde răul este identificat în Imperiu. Așadar rebelii au o misiune de îndeplinim, care implică riscuri, chiar sacrificii la nevoie.
Totul se desfășoară într-un ritm alert, imaginea este superbă fiind ajutată și de coloana sonoră, așa că nici nu-ți dai seama când trec cele 2 ore și 20 minute!
Știm deja că planurile Stelei Morții au ajuns la Prințesa Leia până la urmă (asta dacă ați văzut celălalte filme Star Wars), de asta și spun că poate Rogue One este despre faptul că nu trebuie neapărat să fii un Jedi pentru a fi erou.
Filmul Rogue One a Star Wars story mi-a plăcut mai mult decât Trezirea Forței, iar dacă aveți timp merită să vedeți Rogue One, dacă se poate într-un cinematograf 3D. Eu am vrut să-l văd la sala 4DX din Mega Mall, dar nu am găsit loc; chiar și la Imax Afi Cotroceni era aproape plin. Biletul costă 33 lei, iar ochelarii 3D se cumpără separat.
Copywright foto: Lucas Film/Disney
În final vă las să vă amuzați și cu această scurtă bandă desenată, realizată de xkcd.com
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024