World Photography Organisation anunță finaliștii și fotografii selectați pe lista scurtă în categoria Professional din cadrul competiției Sony World Photography Awards 2022. Pentru al 15-lea an, premiile acordate în categoria Professional recompensează o serie remarcabilă de lucrări atât pentru aptitudini tehnice, cât și pentru o abordare originală a subiectelor contemporane.
Câștigătorul titlului Fotograful Anului 2022 va fi selectat din rândul celor ce se regăsesc pe lista finaliștilor categoriei Professional și va fi anunțat pe 12 aprilie. O selecție de imagini realizate de către finaliștii și fotografii selectați va fi expusă în cadrul expoziției Sony World Photography Awards la Somerset House în perioada 13 aprilie – 2 mai 2022.
Peste 340,000 de imagini din 211 teritorii au fost înscrise la Sony World Photography Awards 2022, iar peste 156,000 au fost trimise la categoria Professional – cel mai mare număr de înscrieri din istoria competiției.
Cei trei finaliști și proiectele fiecărei categorii de la Sony World Photography Awards 2022 sunt:
Arhitectură & DESIGN
În Nur-Sultan Javier Arcenillas (Spania) prezintă o serie de fotografii ale arhitecturii remarcabile și excentrice a capitalei Khazakstanului. În Blueprint Yun Chi Chen (Taiwan) a realizat imagini suprapuse, în mai multe straturi, imitând procesul unui plan arhitectural tradițional, sau procesul de cianotipie, folosind tehnici digitale de post-producție. Lucrarea Dorf a lui Domagoj Burilović (Croația) utilizează montajul foto pentru a exprima ironia modului în care natura a revendicat casele din Slavonia, o regiune care s-a îmbogățit în secolul al XIX-lea din exploatarea pădurilor și a terenurilor locale.
CREATIVITATE
New Waves de Raphaël Neal (United Kingdom) juxtapune scene generate de schimbările climatice cu portretele adolescenților; dipticele evidențiază consecințele devastatoare trăite de cei care vor fi cei mai afectați de acestea, în viitor. Sometimes the Sky Above usis Open de Sarah Grethe (Germania) urmează călătoria fotografei spre orașul natal al mamei sale din sudul Germaniei, unde explorează relația lor prin portrete și natură statică. Mellow Apocalypse de Alnis Stakle (Letonia) preia imagini din colecții open-source, cum ar fi muzee, instituții științifice și bănci de imagini, pentru a crea colaje detaliate în care elemente disparate se îmbină și se contopesc.
PROIECTE DOCUMENTARE
The Long Days of Hanau de Fabian Ritter (Germania) documentează comunitatea din Hanau, Germania în urma atacurilor rasiste din oraș,, care au avut loc pe 19 februarie 2020. The Children of the Financial Collapse in Venezuela a renumitului fotojurnalist Jan Grarup (Danemarca), prezintă scene inspirate din disperarea și sărăcia cruntă a venezuelenilor din Columbia. Insurrection, lucrarea renumitului fotograf de știri Win McNamee (Statele Unite) surprinde scenele dramatice în care o mulțime de suporteri ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA și au pătruns în clădire pe 6 ianuarie 2021.
MEDIU
Shunta Kimura’s (Japonia) Living in the Transition explorează impactul schimbărilor climatice din Bangladesh, unde localnicii se confruntă din ce în ce mai mult cu efectele acestora, cum ar fi eroziunea malurilor râurilor, alunecările de teren și creșterea nivelului de salinitate. În Nemo’s Garden, Giacomo d’Orlando (Italia) documentează prima seră subacvatică din lume – o posibilă soluție pentru nevoia disperată de a găsi metode alternative și durabile de cultivare a alimentelor. Portraits in Ashes, lucrarea acamatului fotograf Gideon Mendel (Africa de Sud) portretizează familii și personaje în interiorul structurilor goale ale clădirilor pustiite, surprinzând în mod emoționant distrugerea lăsată în urmă de incendiile din Grecia, Canada și Statele Unite.
PEISAJ
Realizată în timpul unei ninsori neobișnuit de abundente cauzată de schimbările climatice, lucrarea Solar Graphic a lui Andrius Repšys (Lituania) surprinde surse de energie durabile, cum ar fi baraje, turbine eoliene, și baterii solare fotografiate de sus, reducându-le la abstracțiuni grafice. Life on Earth de Lorenzo Poli (Italia), se adâncește în magia eterică a naturii și prezintă frumusețea misterioasă a unei lumi neîmblânzite, înfățișată printr-un set divers de peisaje. Când fotograful de portret Gareth Iwan Jones (Regatul Unit) nu a putut să-și desfășoare activitatea în timpul carantinei, acesta și-a îndreptat obiectivul camerei foto către siluetele copacilor pe cerul amurgului, creând o serie de imagini asemănătoare portretelor, reunite sub titlul Tree.
PORTOFOLIU
The Beauty of Humanity de Anna Neubauer (Austria) explorează dorința fotografului de a se îndepărta de stereotipurile tradiționale și de a sărbători diversitatea printr-o serie de portrete atent gândite. În Portfolio,Hugh Fox (Regatul Unit) surprinde momente liniștite ale vieții de zi cu zi cu familia și prietenii în timpul pandemiei. Fotograful comercial și editorial Julian Anderson (Regatul Unit) prezintă o selecție de portrete, lucrări peisagistice și imagini statice realizate pentru diverse tematici de revistă.
PORTRET
Caryatis 2021 de George Tatakis (Grecia) este un studiu al costumelor tradiționale feminine grecești, care derivă din diferite perioade de timp din istoria bogată a Greciei, fiecare fotografie fiind documentată cu meticulozitate și pusă în scenă. Migrantes, lucrarea stimatului fotojurnalist Adam Ferguson (Australia) reprezintă o serie de autoportrete ale migranților din Mexic în timp ce așteaptă să treacă granița în SUA. Folosind o cameră montată pe un trepied cu cablu de declanșare, Ferguson și-a invitat subiecții să aleagă momentul în care este realizată fotografia, oferindu-le astfel putere asupra imaginii proprii. Bushmeat Hunters realizată de către respectatul documentarist Brent Stirton (Africa de Sud) este o serie de portrete ale vânătorilor de carne de porc, înfățișați alături de prada lor, încadrate într-un mod care evocă picturile tradiționale ale vânătorilor.
SPORT
Surprinzând drama și emoția Olimpiadei, Tokyo Twenty Twenty One realizată de fotograful de sport Adam Pretty (Australia) ilustrează forța și devotamentul sportivilor. Kuarup de Ricardo Teles (Brazilia) documentează un ritual al indigenilor brazilieni Xingu pentru a onora moartea, care include o artă marțială numită Huka-huka – cei comemorați anul acesta au fost predominant victime ale virusului Covid-19. Loyal Fans de Roman Vondrouš (Republica Cehă) portretizează zelul și devotamentul fanilor clubului de fotbal Bohemians Prague 1905, care nu au fost descurajați de restricțiile pandemice, aducându-și propriile scări pentru a urmări meciurile peste gard.
Natură statică
În seria From Nigeria to Nässjö, Cletus Nelson Nwadike (Suedia) fotografiază obiecte în zăpadă care îi amintesc în mod special de casă, un mod de a-și plânge mama, care n-a reușit să obțină o viză pentru a-și vizita familia. Pentru ConstellationHaruna Ogata (Japonia) & Jean-Etienne Portail (Franța) au creat sculpturi abstracte și colorate pe care le-au fotografiat apoi ca serie de compoziții grafice elegante. Concordia de Alessandro Gandolfi (Italia) se concentrează pe o serie de bunuri salvate din epava Costa Concordia, o navă de croazieră care s-a scufundat în 2012, luând viețile a 12 persoane.
VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ
The Fox’s Tale de Milan Radisics (Ungaria) urmează observațiile fotografului în decursul a opt luni, timp în care a petrecut fiecare noapte fotografiind o vulpe tânără vizitându-i grădina din spatele casei. Absolute Beginner de Oana Baković (România) este o serie de imagini care explorează marea varietate și frumusețe a florei din zona locală a fotografului. Exotic Appetite – Inside the Italian Exotic Animal Trade, lucrarea fotojurnalistului și câștigătorului titlului Fotograful anului 2019, Federico Borella (Italia) atrage atenția asupra comerțului cu animale exotice în Italia, unde acestea sunt expuse și vândute pentru profituri uriașe.
Citește și: Sugestii cum sa dezinfectati aparatul foto
Lucrările fotografilor finaliști și selecționați în categoria Professional au fost evaluate de: Rahaab Allana, Curator și Editor, Fundația Alkazi pentru Arte New Delhi; Ângela Ferreira, artist, curator independent de fotografie și cercetător post-doctoral la Escola de Belas Artes Universidade Federal din Rio de Janeiro Brazilia; Deborah Klochko, Director Executiv și Curator Șef al Muzeului de Arte Fotografice, San Diego, Statele Unite; Richmond Orlando Mensah, Fondator și Director Creativ, Manju Journal, Ghana; și Mike Trow, Curator independent și Foto Editor, Președinte al Juriului.
Vorbind în numele juriului, Președintele acestuia, Mike Trow a transmis: „Finaliștii și fotografii selectați pe lista scurtă a competiției Sony World Photography Awards 2022 au lucrări la fel de diverse, provocatoare și, cred, la fel de puternice ca întotdeauna. Standardul de lucru în categoria Professional m-a surprins prin profunzimea și varietatea sa. În anumite momente, s-ar putea să fi simțit cu toții criza în curs de desfășurare cauzată de Covid, care a însemnat că lumea s-a închis, dar când analizăm aceste proiecte este clar că nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Să avem șansa de a vedea atât de multă muncă din întreaga lume ne face să ne simțim atât copleșiți, cât și plini de energie. Importanța fotografiei în interpretarea lumii noastre, aducând în prim-plan probleme vitale umanitare, de mediu și emoționale, acoperind în același timp categorii atât de diverse precum Sport, Creativitate și Peisaj, fac această competiție atât de interesantă. Privind fotografiile și având provocarea de a de a le interpreta în mod deschis și sincer este un privilegiu, iar alături de un astfel de juriu atent, academic și global, sper că am reușit în misiunea noastră de a continua să evidențiem vitalitatea și puterea fotografiei.”
Citește și: Cum sa folosesti smartphone-ul pentru a importa informatii in Excel sau Word
Câștigătorii globali ai categoriilor Student, Youth, Open și Professional din cadrul competiției Sony World Photography Awards 2022 vor fi anunțați pe 12 aprilie 2022 și vor fi prezenți în cadrul expoziției de la Somerset House, Londra în perioada 13 aprilie – 2 mai 2022. Pentru mai multe informații despre câștigători și listele scurte, vă rugăm accesați www.worldlphoto.org
FINALIȘTII COMPETIȚIEI 2022 ȘI LISTELE SCURTE
ARHITECTURĂ & DESIGN:
Finaliști:
Javier Arcenillas, Spania
Yun Chi Chen, Taiwan
Domagoj Burilović, Croația
Lista scurtă:
Jason Au, Hong Kong
Serena Dzenis, Australia
Khalid Najib, Teritoriul Palestinian
Rene Cassio Scholz, Germania
Mark Henley, Regatul Unit
CREATIVITATE:
Finaliști:
Raphaël Neal, Regatul Unit
Alnis Stakle, Letonia
Sarah Grethe, Germania
Lista scurtă:
Ioana Moldovan, România
Peter Franck, Germania
Hugh Kinsella Cunningham, Regatul Unit
Julia Ovchinnikova, Federația Rusă
Marius Ionut Scarlat , România
Alejandra Aragón, Mexic
PROIECTE DOCUMENTARE:
Finaliști:
Jan Grarup, Danemarca
Fabian Ritter, Germania
Win McNamee, Statele Unite
Lista scurtă
Alejandro Cegarra, Venezuela
Havard Bjelland, Norvegia
Kyaw Zay Yar Lin, Myanmar
Andrea Bettancini, Italia
Moses Omeogo, Germania
MEDIU:
Finaliști:
Shunta Kimura, Japonia
Giacomo d’Orlando, Italia
Gideon Mendel, Africa de Sud
Lista scurtă:
Lieven Engelen, Belgia
Mehdi Mohebi Puor, Republica Islamică Iran
J Henry Fair, Statele Unite
Kikoh Matsuura & Kazuki Ide, Japonia
PORTRET:
Finaliști:
George Tatakis, Grecia
Adam Ferguson, Australia
Brent Stirton, Africa de Sud
Lista scurtă:
Vladimir Frumin, Federația Rusă
Joan-Ramon Manchado, Spania
Phillip Walter Wellman, Statele Unite
Areshina Nadezhda, Federația Rusă
VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ:
Finaliști:
Milan Radisics, Ungaria
Oana Baković, România
Federico Borella, Italia
Lista scurtă:
Paola Lai, Italia
Arun Kuppuswamy Mohanraj, Regatul Unit
Debora Lombardi, Italia
Graeme Purdy, Regatul Unit
Amin Mezian, Spania
PEISAJ:
Finaliști:
Andrius Repšys, Lituania
Gareth Iwan Jones, Regatul Unit
Lorenzo Poli, Italia
Lista scurtă:
Martin Broen, Statele Unite
Mihails Ignats, Latvia
Jonas Daley, China Continentală
Manuel Enrique González Carmona, Spania
Majid Hojjati, Republica Islamică Iran
Milan Radisics, Ungaria
SPORT:
Finaliști:
Roman Vondrouš, Republica Cehă
Adam Pretty, Australia
Ricardo Teles, Brazilia
Lista scurtă:
André Pitome Ávila, Brazilia
Bradley Kanaris, Australia
Jesús Arvizu, Mexic
Pan Liao, China Continentală
Luis Tato, Spania
PORTOFOLIU:
Finaliști:
Anna Neubauer, Austria
Julian Anderson, Regatul Unit
Hugh Fox, Regatul Unit
Lista scurtă:
Luca Locatelli, Italia
Sara Goli, Republica Islamică Iran
Adrees Latif, Statele Unite
Mikołaj Marczuk, Polonia
Marlena Waldthausen, Germania
NATURĂ STATICĂ:
Finaliști:
Cletus Nelson Nwadike, Suedia
Haruna Ogata (Japonia) & Jean-Etienne Portail (Franța)
Alessandro Gandolfi, Italia
Lista scurtă:
Bence Kalmar, Ungaria
Céline Pannetier, Franța
Graziella Cerveira Nunes, Brazilia
Ichio Usui, Japonia
Reinis Hofmanis, Letonia
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
Votez cu portretul alb/negru al femeilor. Fotograful din Grecia, nu?
@ Jo – asa cred si eu.
Dar ție care fotografie îți place cel mai mult? 🙂
@ Jo – m-am uita si eu la fotografia acelor fete, dar si la cea cu nenea care vinde canistrele acelea colorate.
Fotografia cu nenea e colorată și simpatică și ar fi a doua opțiune, dar tot mai mult îmi place fotografia fetelor… ca fotografie. Imi pare mai artistică. 🙂
@ Jo – intr-adevar fotografia cu fetele este mai artistica!