Lansat in august 2013 NIKKOR AF-S DX 18–140mm f/3.5-5.6G ED VR este in primul rind (cel putin asa lasa Nikon sa se inteleaga), un obiectiv menit sa inlocuiasca mai vechiul zoom retras din fabricatie in 2009, anume AF-S DX NIKKOR 18-135mm f/3.5-5.6G IF-ED, iar in al doilea rind Nikon 18-140mm VR completeaza gama de obiective cu zoom mediu pentru DSLR-urile in format DX alaturi de: Nikon 16-85mm VR si Nikon 18-105mm VR ( despre care am mentionat aici).
Am testat Nikon 18-140mm timp de 7 zile, in locuri si in conditii diverse (inclusiv prin ploaia ce s-a abatut asupra Bucurestiului in primele zile ale lui Octombrie), pentru a pune la incercare calitatea optica a lentilelor.
Constructie
Ca si constructie noul NIKKOR AF-S DX 18–140mm f/3.5-5.6G ED VR (aceasta fiind denumirea oficiala) impresioneaza in mod placut inca de la prima vedere si de la prima utilizare, datorita aspectului compact si calitatii constructiei.
Pentru constructia lui s-a folosit plastic de calitate ce nu da senzatia de obiect fragil, iar montura este de metal, in plus obiectivul este bine izolat si protejat fata de praf avand o garnitura de etanseizare din cauciuc.
Obiectivul este suficient de usor pentru a nu ingreuna un DSLR de dimensiuni mai reduse (eu l-am folosit pe un D5100; au facut “echipa” buna impreuna).
Din fisa tehnica aflam ca AF-S DX NIKKOR 18-140 f/3.5-5.6G ED VR are in componenta 17 elemente dispuse in 12 grupe si include doua lentile speciale: un element din sticla ED (dispersie foarte scazuta) si un element asferic, atenuand in acelasi timp majoritatea tipurilor de aberatie si distorsiune cromatica.
Obiectivul fiind destul de nou (nu stiu cite persoane l-am mai folosit inaintea mea) zoom-ul este destul de rigid, deplasarea tubului atunci cand se extinde pentru zoom este mai greoaie, insa acest aspect nu este un lucru rau, ci dimpotriva tocmai acest lucru il face mai precis si daca se mentine asa dupa mult timp de utilizare nu apare nici problema cunoscuta sub numele de “zoom creep” (sub actiunea greutatii, acesta poate sa faca singur “zoom-in” sau “zoom-out” atunci cand este in pozitie verticala).
Si inelul de focalizare manuala are o rotatie mai greoaie si este bine de stiut ca se poate modifica focalizarea oricand in mod manual, chiar daca aparatul sau obiectivul sunt reglate pentru focalizare automata.In plus inelul de focalizare nu se roteste atunci cand se focalizeaza in mod automat si nu se roteste nici lentila frontala, facilitand astfel folosirea de filtre de polarizare circulara sau neutral density variabil.
Pentru ca tot am mentionat de lentila frontala spun de acum si diametrul filetului pentru filtre: 67 mm.Probabil cei de la departamentul de marketing de la Nikon au hotarat ca la acest obiectiv parasolarul sa se vinda separat.Este vorba de parasolarul HB-32 acelasi de la Nikon 18-70mm, 18-105mm, 18-135mm, dar care la o adica poate fi inlocuit cu parasolarul Lambency HD-03 tip Nikon HB-32.
Obiectivul primit de mine pentru test a fost insotit de parasolarul HB-64 si adevarul este ca abia a doua zi am observat acest lucru, dar nu am observat din pozele realizate, ci din faptul ca aparatul cu obiectivul atasat statea altfel in geanta!
Parasolarul HB-64 este de la obiectivul Nikon 28mm f/1.8G si cum spuneam nu am vazut diferente in imaginile realizate cu aceste parasolare, iar daca va place sa mesteriti urmariti site-ul Lenshoods.co.uk poate o sa apara aici modelul ce poate fi confectionat din carton!
Performanta si calitatea optica
Nikon 18-140mm fiind dotat cu un zoom de 7,8x este potrivit pentru o gama larga de subiecte, de la peisaj pana la portrete.
140mm:
18mm:
Teatrul de vara din parcul Bazilescu 18mm:
140mm:
Chiar daca vremea a fost foarte schimbatoare si lumina nu chiar potrivita am mers in zona bulevardului Buzesti-Berzei-Uranus si am fotografiat si noile graffiti realizate de Allan Dalla, Mr. Kero, Pisica Patrata, Irlo, Nego, Lux, Sweet Damage, Dubios 21:
Cum am precizat deja avand o constructie compacta si usoara, acest 18-140mm este potrivit pentru aproape orice situatie de fotografiere pe strada.
Si crop:
Distorsiunile, de altfel caracteristice unui astfel de zoom, sunt prezente mai ales in pozitia de wide, dar nu deranjeaza, iar de la 24mm spre 140mm acestea sunt si mai putin vizibile.
Oricum in momentul in care Nikon va actualiza firmware-ul pentru Distortion Control Data acele distorsiuni vor fi si mai bine controlate.
Cel putin asa am observat eu din comparatia cu Nikon 18-105mm VR care este inclus in ultimul update de firmware 1.009 (v-am anuntat aici), iar testul comparativ Nikon 18-105mm VR si Nikon 18-140mm VR o sa-l public peste citeva zile l-am publicat si poate fi citit aici.
Sistemul de reducere a vibratiilor (VR) de generatia a treia minimizeaza efectele miscarii aparatului foto, pentru obtinerea de imagini clare.Conform productorului acest sistem asigura un avantaj de pana la 4 trepte de expunere la fotografierea din mana, fara trepied.
VR oprit:
VR pornit:
Functionarea VR dar si a focalizarii este silentioasa, fapt util atunci cand se foloseste functia video a aparatului foto.Am filmat putin la vernisajul expozitiei de fotografie a Tanait Plana:
Diafragma, formata din 7 lamele rotunjite, are valori minime cuprinse intre f/3.5-5.6 si maxime de f/22-38.Distanta focala maxima combinata cu constructia diafragmei si calitatea sistemului optic fac posibile fotografii cu un efect bokeh placut.
Distanta minima de focalizare este de 45 cm, iar factorul de marire de maxim 0,23x, fapt ce o sa-i bucure pe cei pasionati de fotografia close-up (fotografiile close-up sunt cadre realizate mai de aproape, fara sa fi ajuns la raportul de 1:1 asa cum este la fotografia macro).
Focalizare automata este rapida, precisa si silentioasa datorita motorului Silent Wave. NIKKOR AF-S 18-140mm se comporta bine si din punct de vedere al claritatii imaginii, cu detalii bine redate. Contrastul este si el bun.
Cum spuneam la Romexpo s-au desfasurat mai multe tirguri: Expomil, Tirgul Ghidul Miresei, Wellness Show; acestea fiind ocazii numai bune de testat zoom-ul Nikon:
De la Romexpo am plecat pe jos spre Arcul de Triumf si trecand prin fata Universitatii De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara Bucuresti am vazut in curtea lor o “masinarie” interesanta:
De la distanta cam asa se vedea respectivul “gadget” :
Pret
La momentul scrierii acestui articol obiectivul Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR are un pret de 2.199 lei. El poate fi cumparat si de aici
Daca iti sunt utile informaţiile poti sustine blogul cumparand produsul dorit direct din link-urile din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Iti multumesc pentru suport.
Concluzie
Destinat aparatelor foto Nikon format DX, obiectivul AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR ofera o flexibilitate foarte buna pentru o serie variata de situatii de fotografiere. Este foarte potrivit pentru fotografia de calatorie, de familie, fotoreportaj si portrete, fapt pentru care pot afirma ca atit fotografii amatori dar si cei de evenimente vor fi multumiti de el.
Tehnologia de reducere a vibratiilor (VR) de la Nikon complementeaza distanta focala, permitand folosirea unui timp de expunere mai lung cu pana la patru trepte pentru fotografierea subiectelor statice.
Toate imaginile, la rezolutie mai mare, realizate cu obiectivul Nikon 18-140mm pot fi vazute aici.
Versatilitatea, portabilitatea, calitatea constructiei si calitatea optima a imaginii sunt punctele forte ale acestui Nikon 18-140mm.Ca puncte slabe as mentiona faptul ca la 18mm sunt prezente distorsiuni (probabil acestea vor fi mai bine controlate printr-un update de firmware) iar parasolarul trebuie cumparat separat.
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
7 thoughts on “Review Nikon AF-S DX 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR”