V-am anunțat deja că pachetul de prelucrare a fotografiilor Nik Collection este gratuit, dar vin cu o completare utilă, cred eu, celor care folosesc programul Nikon ViewNX 2 sau versiunea mai nouă NX-i; anume că suita poate fi integrată și folosită cu softul Nikon.
Înainte să trecem la treabă, un pic de istorie: suita de efecte foto Nik Collection a fost creată pentru Nikon, ele puteau fi folosite cu programul de editare foto Capture NX, creat tot de Nik Software pentru Nikon. În 2012 Google a cumpărat compania Nik, astfel Nikon a rămas atât fără Capture NX cât și fără suita de filtre amintită. Acum nikoniștii au la dispoziție programele gratuite ViewNX-2, ViewNX-i și Capture NX-D (părerile mele despre NX-D pot fi citite în acest post), dar pentru că cei de la Google oferă gratuit suita de efecte foto, puteți să le folosiți integrate cu ViewNX 2 sau NX-i.
Vă recomand să citiți și: Pixlr Express – aplicatie pentru editare foto pe smartphone si tableta
Pachetul Nik Collection include şapte aplicaţii pentru editare foto sub formă de plug-ins :
– Analog Efex Pro (imită fotografia analog, cu profile pentru camere, tipuri de film şi lentile clasice),
– Color Efex Pro (filtre pentru ajustarea culorilor, cât şi alte efecte creative),
– Silver Efex Pro (face conversia fotografiilor color la alb-negru),
– Viveza (oferă setări pentru tonalitatea culorilor, expunere),
– HDR Efex Pro (efecte HDR),
– Sharpener Pro (pentru accentuarea detaliilor din fotografii),
– Dfine (elimină zgomotul din fotografii)
Cele şapte efecte/filtre pot fi descărcate de la: https://www.google.com/nikcollection/
ViewNX-i poate fi descărcat de aici iar versiunea mai veche NX 2 se află aici
După ce ați instalat programele, filtrele din suita Nik trebuie înregistrată în ViewNX (eu folosesc ViewNX-2 pentru că nu-mi place interfața versiunii NX-i, astfel că nu mă pot obișnui cu NX-i, dar procedura de înregistrare este asemănătoare).
Pentru a le înregistra în ViewNX click pe meniul File, apoi Open with și apoi Register:
În fereastra deschisă, Options, se apasă butonul Add și apoi se navighează până la directorul (folder) unde a fost intalată suita Nik Collection (ar trebui să fie un folder Google). În acel folder veți găsii o versiune pentru 32 de biți, dar și una pentru 64 de biți, astfel trebuie să alegeți opțiunea potrivită pentru sistemul de operare folosit.
După înregistrea filtrelor, puteți să le folosiți pentru prelucrarea fotografiilor. Puteți prelucra doar fotografiile JPEG, prin click dreapta pe imagine, selectarea Open with și apoi filtrul dorit.
Uneori mi se afișează mesajul Unsupported Image format, dar dau click pe OK până se deschide poza. În cazul folosirii Nik Collection cu ViewNX-2 la unele filtre există doar opțiunea Save, lipsind Save as, așa că dacă doresc să păstrez pozele originale, eu creez un folder separat doar cu pozele la care vreau să aplic filtrele Nik.
Cele 7 filtre au presetări sau puteți să le customizați așa cum doriți. Filtrele oferă opțiunea Preview (uneori numită Compare), History și o lupă (Loupe).
Dacă doriți să aplicați mai multe filtre (de exemplu să combinați Viveza cu Color Efex Pro), trebuie să deschideți poza cu fiecare filtru; ar fi fost mai util dacă ar fi fost posibil ca fotografia să fie deschisă o singura dată si să fie aplicate toate filtrele dorite, iar la final să fie salvată ca o nouă imagine și nu peste poza originală. De asemenea, cropul fotografiei trebuie realizat înaite sau după aplicarea filtrelor.
Folosind Viveza – foarte util pentru corectarea expunerii, saturației, contrastului:
După aplicarea Viveza și Color Efex Pro:
Sharpener Pro este foarte util, având inclusiv opțiuni pentru accentuare detaliilor din fotografiile ce urmează a fi printate.
Fotografii prelucrate cu filtrul Color Efex Pro:
Dacă vă place fotografia alb-negru, încercați Silver Efex Pro. Sunt disponibile diverse presetări sau puteți folosii slider-ele ca să customizați efectele. Exemplu de aplicarea a efectelor din Silver Efex Pro:
Pentru HDR Efex Pro aveți nevoie de minim 3 fotografii cu expuneri diferite; puteți folosii compensarea expunerii -1, 0, +1 sau în funcție de subiectul fotografiat.
Dacă aveți timp eu vă recomand să încercați suita Nik Collection, mai ales că cele șapte programe pentru editarea fotografiilor pot funcționa și ca plug-in-uri pentru Adobe Photoshop sau Ligtroom.
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024