Într-una din zilele acestea, trecând prin Herastrau, pe unul din podurile insulei Trandafirilor, cel din apropierea debarcaderului (se vede în această harta) am văzut nişte lacăte şi mă întreb: oare sunt lacătele dragostei, sau ale iubirii cum mai sunt ele numite ?
Istoria „lacătelor dragoseti (iubirii)” este veche şi se pare că acest obicei s-a născut dintr-o poveste sârbă, din timpul Primului Război Mondial, despre un pod din oraşul balnear Vrnjacka Banja, numit „Podul de dragostei”.
Povestea spune că Nada, directoarea unei şcoli locale din localitatea Vrnjacka Banja, s-a îndrăgostit de un ofiţer sârb pe nume Relja. După ce s-au logodit, Relja a trebuit să plece la război în Grecia, unde s-a îndrăgostit de o femeie din Corfu.
Ca o consecinţă, Relja şi Nada au rupt logodna însă tânăra nu şi-a revenit niciodată din lovitura devastatoare dată de iubitul ei, iar după ceva timp ea a murit din cauza suferinţei în dragoste şi a nefericirii. După această întâmplare, tinerele din Vrnjacka Banja au dorit să îşi protejeze dragostea aşa că au început să scrie numele lor şi al celui drag pe lacăte pe care le-au prins de balustrada podului pe care Nada şi Relja obişnuiau să se întâlnească.
Începând cu anii 2.000, podurile cu „lacătele iubirii” sau “lacătele dragostei” s-au răspândit în tot mai multe locuri din întreaga lume. În prezent există peste 100 de astfel de locuri pe întreg globul şi de fapt nu întotdeauna este un pod; de exemplu în Bucureşti un alt loc unde pot fi văzute sau chiar prinse lacătele dragostei sau ale iubirii este gardul teatrului Masca (cartierul Militari, bulevardul Uverturii).
De obicei, numele sau iniţialele de iubitele sunt înscrise pe lacăt, iar cheia sa se aruncă pentru a simboliza dragostea eternă.
Într-un post anterior vă prezentasem şi lacătele iubirii (love locks) de pe pe Podul Artelor din Paris, Franţa.
Între timp am aflat că în 2010 un student de la Facultatea de Arte a furat în noaptea de 11 mai toate lacătele prinse pe pod, pe care le-a topit pentru a face o sculptură din ele.
După acel incident, lacătele iubirii au început să apară şi pe Podul Arhiepiscopiei. Totuşi turiştii şi parisienii nu au fost descurajaţi de gestul studentului francez, aceştia legând din nou lacăte ale dragostei pe Podul Artelor. Asta până de curând, când numărul prea mare şi implicit greutatea lacătelor au dus la prăbuşirea, în 8 iunie 2014, a unei părţi a parapetului, autorităţile locale fiind nevoite să închidă podul, să evacueze zona şi să înlocuiască bucata de grilaj cu o bucată de placaj.
Rămâne să aflăm dacă podul din parcul Herăstrău o să devină un pod al îndrăgostiţilor, iar dacă mai ştiţi şi ale locuri din Bucureşti unde se află aceste lacăte ale iubirii puteţi să ni le spuneţi şi nouă folosind rubrica Comentarii.
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
4 thoughts on “Lacatele dragostei in parcul Herastrau?”