Am avut doar 3 zile la dispozitiei sa testez noul Fuji X10, dar tot va pot spune cate ceva despre el.
Aparatul reuseste sa te cucereasca de la prima vedere cu aspectul retro. Corpul negru, metalic, greu (350g), se tine bine in mana fiind echilibrat.
Cei 12.1 megapixeli provin de la un senzor EXR CMOS prin intermediul unui obiectiv luminos f:2 – 2,8, cu cu zoom optic 4x si distanta focala 7.1-28.4 mm (28-112mm in echivalent 35mm):
Combinatia dintre acest obiectiv luminos, f2.8 la zoom maxim, si senzorul de dimensiuni mari ( 2/3 inch ), va ajuta sa obtineti acel efect de neclar in plan secund. Desigur aparatul are si stabilizare. In plus obiectivul are rol de buton de pornire/oprire a aparatului.
Sensibilitatea ISO poate fi determinata automat sau ajustata manual in intervalul 100 – 6.400 (extensibil pana la 12.800 ISO), iar timpul de expunere poate fi ajustat manual in intervalul 30 – 1/4.000 sec., cu sincronizare la toti timpii de expunere.
Aparatul are si patina pentru blit extern; exita doua modele dedicate si sper ca in viitor sa fac un test cu Fuji Ef-42. Dar am intre timp am incercat un blit Canon Speedlite 580EX II si mai vechiul Nikon SB-800. Aceste blituri au functionat, dar fata functia TTl, asadar pentru o expunere corecta atat aparatul cat si blitul trebuie reglate manual.
Pentru ca am amintit de modul manual sa va spun si de celelate moduri: EXR, AUTO, P, S, A, C1, C2, Movie, SP sau Adv, cu numeroase scene presetate si efecte (printre care: HDR, Best Frame, Motion Panorama 360°, High Speed Movie: 70, 120 si 200 fps, simularea filmelor color argentice Provia, Astia, Velvia, etc).
Va dau un exemplu de la simularea filmelor color:
-film Provia:
– film Velvia:
– Sepia
Camera dispune de vizor optic, cu acoperire de aprox. 85% din campul obiectivului si dotat cu ajustor dioptric (-3,5 +1,5 d), dar incadrarea si vizionarea imaginilor se poate face si pe ecranul LCD de 2,8 inch.
Fuji X10 poate filma secvente video la rezolutie Full HD sau mai mica, cu sunet stereo; in timpul filmarii poate fi actionat manual inelul de zoom.
Salvarea imaginilor (JPEG, RAW sau RAW+JPEG) si a videoclipurilor se face pe carduri SD, SDHC sau SDXC(UHS-I), iar alimentarea este asigurata de o baterie Li-ion tip NP-50.
Incarcatorul acestui aparat mi s-a parut neobisnuit; este prima data cand vad acest tip de incarcator la o camera foto:
Tot la capitolul ciudatenii mai amintesc softul pentru vizualizarea pozelor. Eu nu am avut CD-ul original, asa ca am accesat pagina oficiala de unde am descarcat MyFinePix Studio. Nu am gasit/inteles exact de unde as fi putut descarca softul pentru conversia fisierelor RAW , Silkypix si nici nu am folosit convertorul inclus in camera foto, asa ca la cumparararea aparatului asigurati-va ca primiti si cd-ul original.
Alte imagini realizate cu acest aparat gasiti la Galeria Foto.
Deci mi-a placut la el:
– dimensiunea mica a aparatului, intra usor in buzunarul la haina;
– obiectiv luminos 2.0-2,8 (bun pentru: facut fotografii in lumina slaba si obtinerea efectului de blur);
– zoom optic 4x cu stabilizator de imagine (28-112mm echivalent 35 mm) ;
– viteza de fotografiere ( 7fps cu 16 cadre in rafala iar dimensiunile pozelor vor fi L, M si S) si de focalizare buna;
– are vizor optic;
– silentios (obturatorul aproape ca nu se aude);
– zgomot de imagine acceptabil la ISO 1.600;
– se poate fotografia in toate modurile:A, S, M, P;
– buton configurabil Fn si 2 functii de Custom ( C1, C2 );
– patina blitz extern;
– este plin de functii:recunoaste fata, are setari pentru o multime de scene si de situatii, fotografie panoramica, conversia fisierelor raw se poate face direct in aparat;
– poti seta formatul de fotografie: implicit 4:3 cu 12 MP, 3:2, 16:9 sau chiar patrat 1:1;
– orizont virtual;
– filmare full HD.
Ce nu mi-a placut la el:
– vizorul optic nu ofera nici o informatie, nici un marcaj de focalizare,nu vezi punctele de focalizare, nu vedeti daca a focalizat sau nu; trebuie sa lasati sunetul pornit pentru “in-focus” ca sa stiti cand sa declansati.Aparatul are, linga viewfinder, un LED care se coloreaza de la rosu la verde si-ti spune in felul acesta daca e în focus, dar era mai bine daca era in vizor.In plus trebuie sa fiti atenti la efectul de paralaxa !
– nu are ecran rabatabil;
– se pot atasa filtre si parasolar numai prin intermediul unui adaptor;
– acumulatorul rezista in jur de 200 de poze;
– softul pentru vizualizarea pozele pe calculator.
Concluzia: este o alegere buna in gama in care se afla, iar micile neajunsuri pot fi trecute cu vederea. Are prea multe plusuri ca sa fie trecut de vederea de cineva care cauta un aparat foto compact, cu diafragma mare, rapid si ergonomic sau ca aparat de rezerva pentru un DSLR mare si greoi.
Aparatul poate fi cumparat online sau puteti merge la magazinul F64. Daca va hotarati sa-l cumparati va recomand si urmatoarele accesorii:
– acumulator de rezerva – tip NP-50 pentru aparate foto Fuji: Power3000 PL368B.643;
– card de memorie SD 8GB Sandisk eXtreme 30MB/s;
– aveti sanse mari sa lasati amprente pe obiectiv asa ca aveti nevoie de microfibra pentru curatat lentile;
– pentru protectia ecranului LCD folie Matin M-7305
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
Un parasolar Lambency LH-JX10, pentru Fuji X10, este la F64 119 RON. Pe Ebay, un asemenea parasolar cu tot cu filtru UV, e 19$. Am scris asta la “comentarii”, dar nu a aparut. Eu inteleg ca a cumpara un obiect cu un pret pentru a-l revinde apoi mai scump e o ocupatie, dar nici chiar asa, sa te imbogatesti pe spinarea altora. Le merge bine celor de la F64, dar sa nu uite datorita cui…