Pentru sărbătorile pascale, Primăria Bucureștiului (PMB) a amplasat în câteva din marile intersecții ale orașului ornamente multicolore, unele în formă de ou, iar pe bulevardul Magheru și pe Calea Victoriei a montat niște luminițe colorate și decorațiuni din carton colorat.
Nu am avut timp să iau la pas toată Capitala, dar am mers prin centru până la Târgul de Paşte din Piaţa Constituţiei.
În piaţa Charles de Gaulle, administraţia locală a Capitalei a realizat un ansamblu de decoraţiuni, pe spaţiul verde din rondul central fiind amplasate flori de plastic de mari dimensiuni, de culoare roşie, albastră, galbenă şi mov. Alături de acestea au fost puse decoraţiuni de dimensiuni medii, în formă de ou, colorate cu roşu, mov sau galben. Dar ce mi se pare interesant în acest spațiu este forma arborilor plantați. Sunt legați și alcătuiesc un fel de boltă.
În mijlocul intersecţiei din Piaţa Universităţii, pe spaţiul verde, este montat un ansamblu metalic argintiu de mari dimensiuni, în formă de ou, decorat cu flori, iar în zonă se mai află două panouri cu led-uri care transmit urări din partea Primăriei Generale.
Un scurt videoclip cu luminițele de Paște din centrul Bucureștiului:
Tot cu ocazia sărbătorilor de Paşti, în Piaţa Constituției a fost inaugurat târgul de meşteşuguri şi obiceiuri „Tradiţii şi Flori de Sărbători”, care va rămne deschis până pe data de 17 aprilie 2017, iar în intervalul 15-17 aprilie, Calea Victoriei va deveni pietonală.
La Târgul de Paşte din Piaţa Constituţiei au fost amplasate decoraţiuni uriaşe, din fibră de sticlă, în formă de ouă încondeiate şi montate zeci de căsuţe unde vor fi comercializate produse tradiţionale, iar pe scena amplasată în centrul târgului vor avea loc spectacole şi concerte dedicate sărbătorilor Pascale.
Decorul din Piaţa Constituţiei este realizat de Dragoş Buhagiar, “scenograf de renume internaţional”, membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi al UNITER, potrivit PMB: “Conform viziunii scenografice, decorul aduce în atenţia publicului valorile estetice naţionale autentice, prin reinterpretarea motivelor tradiţionale, dar şi prin elemente supradimensionate şi personaje de poveste, spre încântarea copiilor. Pe lângă elementele de noutate, atmosfera este întreţinută de artişti animatori, costumaţi în iepuri, personaje extrem de îndrăgite în ediţiile anterioare ale acestui eveniment”.
Scenograful Dragos Buhagiar a și explicat într-un interviu cum s-a ajuns la această decorare a pieței Constituției.
Acolo mai găsiți un foişor cu animale (iepuri, capre şi miei) precum şi o zonă dedicată copiilor, cu ateliere recreative, trenuleţ şi carusel, iar din loc în loc afișe cu mesaje importante.
Cum spuneam sunt multe căsuțe (110 comform organizatorilor) de unde poți cumpăra bijuterii, sticlă și fier prelucrat, cruci și icoane, turtă dulce, cozonac de post și de dulce și altele de-ale gurii și de-ale purtatului.
Mâncarea mi s-a părut scumpă și nu mi-a inspirat pofta de a o cumpăra, mai ales că era multă grăsime: tochitura, carnea prăjită, pomana porcului (de Paște!), jumări, cârnați.
O poză panoramică de la târgul Tradiţii şi Flori de Sărbători:
După cum se vede și din imagini nu sunt chiar foarte multe luminițe, iar ouălele gigantice din Piaţa Constituţiei sunt mai interesante seara când sunt iluminate. Dar întrebarea este dacă pentru toate acestea chiar s-a meritat cheltuiala de 176.000 de Euro sau mai bine banii respectivi se foloseau pe ceva mai util acestei Capitale cu multe probleme.
Cum spunea și un prieten: ”De Crăciun au un rost luminițele, simţi sărbătorile, e altă atmosferă. Acum, după ce că arată ca naiba, sunt şi mici, nu se văd, nici nu îşi au rostul. Eu nu înţeleg de ce primarul Gabriela Firea a aprobat aşa ceva.”
Vă recomand să vedeți: Spotlight: Festivalul Luminii 2016 in Bucuresti (foto,video)
Cei de la Vice chiar au alcătuit o listă cu cinci lucruri pe care Gabi Firea ar fi putut da cei 176.000 Euro, dar ca să-mi dau și eu cu părerea, dacă doamna primar Gabriela Firea tot vroia să cheltuiască bani pe luminițe mai bine îi folosea la Festivalul Luminii Spotlight (imagini de la prima ediție vedeți aici, iar galeria foto, video de la a doua ediție aici) sau pentru festivalul iMapp .
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024