Expozitia „Doua decenii sub semnul Expresionismului Arhetipal 2002-2022″, de Constantin Severin vernisata la Casa Filipescu-Cesianu

Casa Filipescu-Cesianu, din componența Muzeului Municipiului București, găzduiește la sediul său din Calea Victoriei nr. 151, expoziţia de pictură „Constantin Severin – Două decenii sub semnul Expresionismului Arhetipal 2002-2022”, organizată de Asociaţia Eudaimonia Europa.

poze tablouri constantin severin muzeu casa filipescu cesianu bucuresti
Expozitia „Doua decenii sub semnul Expresionismului Arhetipal 2002-2022″, de Constantin Severin vernisata la Casa Filipescu-Cesianu

Binecunoscut în lumea întreagă, nu numai ca pictor, ci şi ca scriitor, Constantin Severin este fondator și reprezentant al expresionismului arhetipal, un curent artistic extins și apreciat la scară mondială, pe care l-a fondat în Bucovina natală, în anul 2001.

poza tablou Expresionismului Arhetipal pictor Constantin Severin
Expresionismului Arhetipal – Constantin Severin

Despre ce înseamnă expresionismul arhetipal, dezvăluia într-un interviu chiar fondatorul acestuia: „Expresionismul arhetipal îşi găseşte locul între cele două paradigme majore ale artei contemporane, figurativul şi abstractul. El reprezintă o căutare spirituală a rădăcinilor comune aflate dincolo de accidentele tragice ale istoriei. Conceptul meu de lucru ca artist vizual, expresionismul arhetipal, deşi pare a fi unul nou descrie de fapt o realitate artistică imemorială. Expresionismul arhetipal este într-adevăr un nou concept, dar cu ecouri de substanţă într-o străveche tradiţie de a concepe arta, specifică şi culturilor din trecutul îndepărtat”.

expozitie pictura poza tablou Constantin Severin bucuresti
instalatie – pictura – Constantin Severin

flanco.ro/

poza tablou pictura van gogh artist Constantin Severin
Van Gogh – In the Quantum World

„În expoziţia de la Casa Filipescu-Cesianu vor putea fi admirate peste 30 de lucrări reprezentative din cele două cicluri – Expresionismul Arhetipal şi Quantum Figurative – care au făcut deja istorie în lumea internaţională a artei şi despre care s-au scris numeroase cronici şi articole în reviste de prestigiu. Cele mai frecvente arhetipuri regăsite în lucrările din expoziție sunt statuetele culturilor primitive, «primordiale»: Gânditorul de la Hamangia, statuetele nubile, în formă de vioară ale culturii Cucuteni, Gumelnița, precum şi Doamna cu hermină a lui Leonardo da Vinci sau pictura Soții Arnolfini a lui Jan van Eyck.

Citește și: 130.000 de fotografii ale lui Andy Warhol disponibile public online cu ajutorul Stanford

„Construcțiile plastice ale lui Constantin Severin se dezvoltă pe simboluri figurative şi nonfigurative, pe schimbul dintre semnificațiile lor colective și private, precum și pe aproprierea de simboluri și imagini din arta unor maeştri ai picturii universale”, a afirmat Adina Rențea, curator al expoziției.

poza Valentin Ajder Marius Tita Adina Rentea Elena Olariu Constantin Severin
Valentin Ajder – Marius Tita – Adina Rentea – Elena Olariu -Constantin Severin

La deschidere au vorbit – Adina Rențea, Elena Olariu, director adjunct Muzeul Municipiului București, Marius Tița, critic de artă, Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, unde a fost tiparită cartea lansată cu această ocazie.

Cu ocazia vernisajului, a fost lansat volumul de poeme „Vieţile pictorilor”, autor Constantin Severin, publicat recent de editura „Eikon” din București.

poza constantin severin autograf carte vietile pictorilor
Constantin Severin – autograf – cartea Vietile Poetilor

Cărțile scrise de Constantin Severin sunt disponibile la Carturesti sau la Libris

Evenimentul a fost gândit ca o interferenţă a artelor – pictură, literatură şi muzică – prin invitarea cunoscutului cvartet „Arpeggione”, a susținut un recital pentru publicul prezent la eveniment.

#shorts – tablouri Constantin Severin:

Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 8 mai 2022.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.