Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a sărbătorit pe 20 si 21 februarie 2021 unul dintre cele mai tandre momente ale începutului de primavară: Dragobetele, sau, aşa cum este consemnat în calendarul tradiţional popular, Ziua Îndrăgostiţilor. Câteva imagini foto-video de la Dragobete 2021 puteți vedea citind mai departe.
Ce este Dragobetele?
„Entitate mitologică asemănătoare lui Cupidon, Dragobete se consideră a face parte din multitudinea de zeităţi păgâne care populau spaţiul balcanic şi danubiano-pontic, unde era şi protector al animalelor, dar şi al iubirii celor care se întâlnesc şi se logodesc, aşa cum şi păsările «se logodesc» în această zi. În ziua de Dragobete, în satele româneşti se practicau multe credinţe legate nu numai de dragoste şi fertilitate, dar şi de vindecare şi renaştere prin puterea naturii şi a plantelor. Astfel, se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat”, conf. univ. dr. Paula Popoiu, manager Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.
Ce se face de Dragobete?
Dragobetele a fost marcat, de-a lungul timpului, de numeroase tradiţii şi superstiţii, de la jurământul fraţilor de sânge, ”zăpada zânelor” strânsă de tinerele necăsătorite pentru proprietăţile ei magice, sărutul obligatoriu în fiecare cuplu care doreşte să îşi menţină iubirea, până la interzicerea plânsului, care ar atrage necazuri în următoarele luni, scrie News.ro.
În dimineaţa de Dragobete, la ţară, fetele se îmbracă frumos şi pornesc prin văi şi lunci, culegând primele flori ale primăverii. Tu poţi cumpăra brânduşe, viorele sau ghiocei pe care să îi agăţi la icoane. Se spune că acest simplu gest te va păstra tânără şi va înlătura invidia şi gândurile rele îndreptate asupra ta. Florile uscate se aruncă pe o apă curgătoare în ziua de Sânziene, ca toate relele să plece la vale odată cu ele.
La prânz fetele obişnuiau să alerge spre sat, în timp ce băieţii încercau să le prindă şi să le sărute. Sărutul era un echivalent al logodnei, care se anunţa seara în cadrul comunităţii satului şi membrilor celor două familii.
Atunci când ziua de Dragobete era mohorâtă, friguroasă, ploua sau ningea, tinerii se întâlneau într-o casă unde să petreacă şi să lege prietenii.
Dragobete 2021 la Muzeul Satului din București:
Gelu Voicu și Taraful Lăutarii din Teleorman:
Narcisa Băleanu – Dragobete 2021 – Muzeul Satului București:
Maria Băndoiu – Dragobete 2021 – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Deşi este o sărbătoare rurală la origini, Dragobetele a fost adus la oraş după ce Valentines Day a fost importat din America.
Citește și: Martisor agatat in pom – traditii romanesti de primavara
Dragobetele era sarbatorit in unele locuri si la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei si primul deschizator de primavara.
Accesul la evenimentul Dragobete 2021 s-a făcut pe baza biletului de intrare în muzeu – 20 lei/adult, 10 lei/pensionar, 5 lei/elev și student și cu respectarea ordinelor în vigoare privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Black Friday 2024 pentru fotografi - 5 November , 2024
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024