4 fotografi premiati la Fotofestival Lenzburg

Fotofestival Lenzburg a făcut public numele celor 4 fotografi premiați la concursul re:sources 2.0. Astfel la ediția din 2022, primul fotograf premiat este Sandrine Elberg din Franța pentru poiectul ”JÖKULL”

poza alba negru ghetari islanda incalzire globala
© Sandrine Elberg

Jökull = ghețar, tradus din islandeză

„Jökull” este un omagiu adus sublimului, ghețarilor Islandei cu defecte, cicatrici, vârtejuri, jgheaburi și crevase. Înfățișând ghețarii de sub cerul luminat de lună și înstelat al insulei, Sandrine Elberg ne invită să ne imaginăm acești monoliți de gheață ca resurse terestre cu origini (probabile) extraterestre, pentru a face comparații între forțele care modelează planeta noastră în perioadele geologice și viteza de schimbările climatice produse de om.
Pe 18 august 2019, Icland a declarat primul dintre ghețarii săi dispărut. În următorii 200 de ani pot urma încă 400, dacă emisiile cu efect de seră rămân la ritmul actual.

Motivația juriului Fotofestival Lenzburg: „Juriul a fost convins de modul în care proiectul „Jökull” aduce un omagiu memoriei ghețarilor islandezi, transferând aceste peisaje naturale într-o călătorie către tărâmuri necunoscute.”

Al 2-lea fotograf premiat este Ingar Krauss din Germania, autorul proiectului ”The Solitaries”

poza alb negru soareci prinsi capcana
© Ingar Krauss

De ani de zile, Ingar Krauss înfățișează nord-estul Germaniei puțin populat și își dedică lucrarea actuală, „Solitarii”, așa-zișilor bătrâni albi care locuiesc acolo, adesea singuri și foarte izolați. Aceasta nu este cu siguranță lumea romantizată a noii „vieți la țară” și a fermierilor de subzistență de weekend, ci mai degrabă realitatea dură a unei părți a societății care a căzut în afara timpului sau, după cum scrie artistul, „o nouă clasă de subzistență dominată de bărbați. (…) ai căror membri sunt excluși de la participarea în domenii esențiale ale societății: adesea nu au loc de muncă, nu au educație decentă și nici soție.”

evomag.ro

Motivația juriului Fotofestival Lenzburg: „Juriul a fost impresionat de modul consecvent în care Krauss înfățișează oamenii, locuințele lor și peisajele din jur prin abordarea sa fotografică complet analogică și încetinită. Se observă în punerea în scenă subestimată a imaginilor sale marea simpatie pe care artistul o poartă pentru această porțiune de pământ și pentru populația sa puțin răspândită.”

Al 3-lea fotograf premiat este Antonio Pérez din Spania, autorul proiectului ”THE SEA MOVES, THE SEA MOVES”

poza mare incalzire globala schimbar climatica portret
© Antonio Pérez

Antonio Pérez ne confruntă cu oamenii care sunt printre primii care au experimentat consecințele directe și de durată ale schimbărilor climatice, ale căror locuințe au căzut victime ale eroziunii de coastă, a creșterii nivelului mării. În dipticuri bine gândite, fotografiile sale arată scenele de distrugere, prezentându-ne simultan în portrete persoanelor individuale afectate. Aceste imagini subliniază condițiile absolute care necesită relocare și noi începuturi în altă parte, fie că se află la doar câteva sute de metri în interior sau în destinații mai îndepărtate, care promit un refugiu mai permanent și un viitor mai prosper.

Motivația juriului Fotofestival Lenzburg: „Juriul a fost convins de felul în care aceste portrete duble arată simptomele și consecințele schimbărilor climatice cauzate în principal de noi, mai ales că acestea apar în alte locuri și adesea regiuni mai sărace, precum aceasta din Fuvemeh (Ghana). Aici sunt distruse mijloacele de trai, sursele de venit și moduri de viață care, în mod normal, nu se văd în bogăția noastră consumatoare de resurse și alimentată cu carbon din Europa.”

Citește și: Concurs BenQ DesignVue 2022

Cel de-al 4-lea fotograf premiat este Ngadi Smart din UK, auotul proiectului ”Wata Na Life”

poza alb negru color fete funde portret
© Ngadi Smart

În „Wata Na Life”, Ngadi Smart abordează criza globală a apei, examinând în mod special legătura dintre schimbările climatice și apă în propria ei țară de origine, Sierra Leone. Ea stratifică diferite realități ale problemei în imagini unice și, făcând acest lucru, asambla un colaj de efect care sună mai adevărat decât reprezentările pur documentare. Culorile exagerate și inserate întâlnesc portrete ale oamenilor pe care i-a întâlnit, combinate cu imagini ale locurilor pe care le-a vizitat și ale obiectelor pe care le-a găsit. Drept urmare, artistul creează o aură generoasă de autenticitate și o pertinență simțului sporită. În munca ei, apa devine cu adevărat un element și o resursă, nu doar un subiect.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Motivația juriului Fotofestival Lenzburg: „Într-un câmp de concurenți de interpretări literale și adesea sobre ale temei re:sources ale festivalului, munca lui Ngadi Smart s-a remarcat prin abordarea revigorantă și limbajul vizual izbitor.”

Cei patru fotografi au primit 1.500 CHF, cazare în Lenzburg pentru a participa la deschiderea Fotofestivalului.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.