Fotografia culinară este alt tip de fotografie care poate fi practicat oricând și aproape oriunde, chiar cu investiții minime.
Deoarece încă este recomandat să #stamacasa dar și pentru că se apropie Paștele m-am gândit să vă prezint 11 sugestii pentru fotografia culinara cu buget redus.
Să fotografiezi mâncarea poate fi uneori o adevărată provocare. Dacă vreți să faceți fotografii cât mai reușite mâncării preparate cu multă iscusința în propria bucătărie sau cumpărată aveți nevoie de câteva cunoștințe tehnice dar și multă răbdare.
Fotografia culinară sau food-photoghraphy este un gen de fotografie pe care mulți dintre fotografii profesioniști îl abordează pentru a crea fotografie publicitară, cu un întreg arsenal de echipament profesional și ani de experiență. Dar asta nu înseamnă că nu puteți obține fotografii reușite cu investiții minime, acasă la tine sau în alt loc.
11 sugestii pentru fotografia culinara cu buget redus
1. Lumina
Indiferent dacă utilizezi un smartphone performant sau un aparat foto, ceea ce contează într-o fotografie întotdeauna va fi lumina. Evită blițul încorporat. Folosind blițul încorporat, de cele mai multe ori, obțineți umbre ciudate și neatractive pe suprafața mâncării sau pe farfurie.
O soluție ar fi să fotografiați mâncarea lângă o fereastră. Dacă este cazul puteți controla cumva lumina naturală cu o perdea sau hârtie, iar pentru ”domolirea” umbrelor puteți folosii cartoane albe, simple sau puteți lipi de ele folie de aluminiu, sau o blendă
Fotografierea mâncării cu ajutorul luminii naturale de la o fereastră nu este întotdeauna posibil, dar mai ales nu întotdeauna cerul este senin, favorabil unei ședințe foto cu lumină naturală. În plus lumina naturală își poate modifica caracteristicile de la un minut la altul.
Nu în ultimul rând dacă ședința foto se lungește, spre finalul zilei nici nu mai aveți lumină naturală pentru fotografia culinară.
Dacă nu doriți să fiți limitați de lumina naturală trebuie să folosiți blițuri sau lumini continuue. Vestea bună este că există soluții pentru toate bugetele. Vestea mai puțin bună este că trebuie să învățați să le folosiți. Dar din nou o veste bună: pe youtube găsiți multe tutoriale utile despre food photography cu lumini artificiale (blițuri sau alte surse).
Revenind la blițuri și lumină continua, dacă folosiți telefonul mobil pentru fotografia culinară, vă recomand să verificați Manfrotto Lumimuse sau Lume Cube
Scurt videoclip despre fotografia culinara cu Lumimuse:
Lumimuse și Lume Cube pot fi folosite pentru diverse tipuri de fotografie, nu doar pentru fotografia culinară. Desigur că cele două surse de lumină LED pot fi folosite împreună cu un aparat de fotografiat și pot fi utile și la videografie.
Dacă bugetul vă permite puteți apela la bliț extern sau panouri cu LED-uri și accesoriile aferente. Verificați promoțiile la F64 sau la Photosetup sau la iShoot
2. Fotografiază de pe trepied
Este recomandat să folosești un trepied atunci când fotografiezi mâncarea, mai ales atunci când nu folosești blițuri sau alte surse de lumină artificială. Dacă vrei să știi cum poți să îți alegi trepiedul citește această postare
3. ISO mare în locul unui trepied
Dacă din diverse motive nu puteți fotografia pe un trepied, atunci aveți opțiunea de a modifica setarea ISO pe cameră. Totuși nu exagera. Ideal ar fi să faci niște teste, să observi care valoare ISO ți se pare ție OK.
4. Folosiți recuzită simplă
Evitați să folosiți tipare îndrăznețe pe farfurii și texturi. Recuzita ar trebui să te ajute să evidențiezi mâncarea, nu să distragă atenția de la aceasta.
5. Atenție la elementele de decor
Puteți folosi elemente de decor, dar nu prea multe. Recuzita ar trebui să ofere alimentelor un sprijin vizual pentru a-l determina pe privitor să se uite la fotografie.
Citește și: Nikon CLS – Creative Lighting System – Sistemul Creativ de Iluminare
6. Fotografiați și doar o parte din farfurie
Fotografiind atât farfuria întreagă cât și o parte din farfurie (imagini diferite), oferiți privitorilor o nouă perspectivă.
7. Ateție la fundal
Fundalurile simple sunt cele mai potrivite. Ai grijă să “cureți” cumva zona de lucru, atenția privitorului să rămână la preparatele culinare din imagine. Fundalul poate fi o soluție home made (carton sau pânze) sau dacă dorești să investești în fundaluri îți recomand să verifici oferta de la Photosetup sau de la F64 sau de la Ishoot
Uneori chiar și o simplă blendă poate fi folosită ca fundal neutru.
8. Fotografiați mâncarea și vertical
De cele mai multe ori fotografiem orizontal (landscape). Dar încercați și fotografia pe vertical (portret), care poate oferi adâncime de la prim-plan la fundal. În plus pentru anumite rețele sociale (de exemplu Instagram) fotografia verticală este mai potrivită.
Pont: verifică în meniul apartului foto dacă poți modifica aspectul imaginii. Unele aparate foto sau telefoane mobile pot avea aspectul 1:1, 4:3, 3:2, 16:9 etc.
9. Fotografiile making-of
Dacă este posibil fotografiați și etapele preparării mâncării sau aranjarea lor pe masă. Fotografiile making-of sunt atât haioase cât și utile pentru viitoarele ședințe de fotografie culinară.
10. Obiectivele
Pentru început folosiți ce aveți. După un timp vă veți da seama dacă trebuie să investiți în obiective mai bune. Tot ca idee de buget verificați dacă filtrele close-up sau tuburile de extensie vă sunt utile.
Experimentați atât cu numere mici ale diafragmei cât și cu cele mari, pentru a obține diferite adâncimi de câmp, să aveți de unde alege imaginea dorită.
Promoții la obiective, inclusiv macro, găsiți la Photosetup și F64 sau iShoot
11. Post producție – prelucrare foto
În principiu se poate și fără prelucrarea fotografiilor, dar pe măsură ce lucrați veți observa că nu toate elementele pot fi controlate atunci când fotografiați mâncarea.
Fie că v-au scăpat niște firmituri sau o picătură de sos acolo unde nu vroiați, fie anumite umbre trebuie închise sau deschise, fie că erați atât de concentrați încât ați uitat un accesoriu în cadru și observați asta după ce ați strâns set-up-ul, toate acestea pot fi rezolvate prin editare foto (retuș).
Lista cu 20 de programe alternative la Photoshop sau Lightroom poate fi consultată în postarea dedicată. Multe din programelor de editare foto din acea listă sunt gratuite.
Bonus: îți (re)amintesc să nu uiți să păstrezi aspectul proaspăt al măncării atunci când o fotografiați.
Sper că aceste sugestii pentru fotografia culinară îți sunt utile și îți urez succes!
Probabil ați auzit de efectul Placebo, dar există și efectul Nocebo! Vă îndemn să căutați singuri informații despre Nocebo, dar acum, pe scurt, vă recomand să încercați să reduceți sau evitați avalanşa de mesaje negative, in primul rând din presă.
Tu cum combați plictiseală în casă zilele astea? #stamacasa #staiacasa
- Black Friday 2024 pentru fotografi - 5 November , 2024
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024