Lansat anul acesta în Japonia cu ocazia Camera&Photo Imaging Show (CP+) 2014, Sony Alpha A6000 înlocuieşte aparatele foto mirroless NEX-6 şi NEX-7, în plus continuã politica japonezilor de a renunţa la brandul NEX în favoarea denumirii Alpha (α).
Sony Alpha A6000 sau ILCE-6000 cum îl mai numeşte firma japonezã (ILCE fiind prescurtarea de la Interchangeable Lens Camera with E-mount, adicã aparat foto cu obiectiv interschimbabil şi monturã E) face parte din segmentul mediu, oferind multe facilitãţi avansate atât unui fotograf amator, dar cu ceva pretenţii cât şi unui fotograf cu ceva experienţã şi care doreşte sã înlocuiascã dslr-ul greu cu o camerã foto mai uşoarã dar fãrã sã facã rabat la calitatea imaginii sau să renunţe la ergonomia corpului aparatului foto.
Specificaţii Sony Alpha A6000:
Senzor: 24,3 MP (6000×4000), APS-C, Exmor APS HD
Valori ISO: 100-25600
Obiectiv: 16-50 mm, F3.5-5.6, OSS, monturã E
Stabilizarea imaginii: în obiectiv
Focalizare: 179 puncte phase / 25 puncte contrast
Fotografie în rafalã: 11 fps cu urmãrirea subiectului
Timp de expunere: 1/4000 – 30 s, bulb
Ecran: 3”, 921k puncte, rabatabil vertical (90/45 grade)
Vizor: electronic, 1 cm, 1.440k puncte
Înregistrare video: 1920×1080, 60 fps, MPEG-4, AVCHD
Card: SD/SDHC/SDXC, Memory Stick
Baterie: FW50, 1.080 mAh, 360 cadre (conform standardului CIPA)
Dimensiuni: 120 x 67 x 45 mm
Greutate: aprox. 285g – doar corpul
Construcţie şi utilizare
De îndatã ce pui mâna pe mirrorless-ul Sony Alpha A6000, îţi dai seama cã ai de a face cu un aparat foto solid, deşi uşor, aproximativ 344g (body + baterie). Corpul, la care nu poţi sã nu remarci liniile drepte, puţin cam colţuroase, este construit din materiale compozite cu o texturã finã, care îţi inspirã încredere şi oferă ergonomie.
Grip-ul cauciucat chiar dacã nu este suficient de înalt pentru ca degetul mic sã nu scape sub el oferã aderenţa necesarã oferind o bunã prizã fiind destul de proeminent.
Pe spatele lui Alpha A6000 şi în partea de sus sunt douã butoane C1 şi C2, customizabile dupã nevoile utilizatorului. Alt buton care uşureazã schimbarea setãrilor este butonul Fn. Cu ajutorul lui aveţi acces la o listã de funcţii ce permit accesul facil la multe din setãrile aparatului foto, în plus şi aceastã listã poate fi modificatã dupã dorinţã.
În afarã de aceste butoane funcţii se adaugã clasicele butoane pentru selectarea modului de fotografiere (PSMA), schimbarea timpului de expunere/diafragmã (butonul Control Dial) şi butonul central înscris în rotiţa d-pad. Cu ajutorul acestui ultim buton puteţi schimba dupã preferinţe punctul de focus atunci când treceţi aparatul foto în modul Flexible Spot: apãsaţi butonul şi apoi cu rotiţa d-pad mutaţi punctul de focus.
Altã cale bunã de a seta punctul de focus este sã folosiţi tracking-ul: îi “arãtaţi” camerei foto pe ce sã facã focus şi apoi doar recompuneţi.
La toate aceste posibilitaţi de personalizare a butoanelor se mai adaugã şi funcţia Memory Recall, cu ajutorul cãreia mirrorless-ul a6000 memoreazã 3 setãri utilizate în 3 situaţii diferite (de exemplu puteţi seta pentru memory 1 parametrii pentru fotografia de interior şi la memory 2 parametrii pentru fotografia de exterior, iar printr-o simplã apãsare de buton pot fi apelate atunci când este cazul).
Sony Alpha A6000 are în dotare şi un bliţ pop-up, care este activat de un buton. Număr ghid bliţ: 6 (în metri conformISO 100), timp de reciclare de aprox. 4 secunde, iar compensare este ±3 EV.
Este prezentă şi o patină de bliţ extern, care are şi conectori pentru câteva accesorii proprii Sony (ca de exemplu bliţul extern HVL-F20M sau microfonul ECM-XYST1M).
Singurul buton care m-a tot derutat pe parcursul testului a fost inelul din jurul declanşatorului. Inelul respectiv nu controleazã zoom-ul obiectivelor electronice, aşa cum se întâmplã la alte aparate foto (de exemplu la compactul meu). Acel inel porneşte şi opreşte aparatul foto Sony a6000.
Legat de ergonomie singura problemã mi s-a pãrut a fi amplasarea butonului pentru înregistrare video. Dacã filmaţi din mână sunt şanse mari sã mişcaţi camera la apãsarea acelui buton. În cele câteva zile cât am avut camera foto la dispoziţie eu nu am reuşit sã deprind tehnica apãsãrii butonului de filmare video fãrã sã nu mişc cât de puţin camera.
O soluţie ar fi sã aşezaţi/sprijiniţi camera foto pe/de o suprafaţã platã, sau sã folosiţi un trepied sau un monopied.
Pentru cã tot am amintit de trepied meritã menţionat şi faptul cã filetul de pe corpul aparatului foto unde se monteazã plãcuţa trepiedului este la distanţă de capacul acumulatorului/cardului de memorie, astfel dacã trebuie sã înlocuiţi acumulatorul sau cardul de memorie nu trebuie sã demontaţi plãcuţa trepiedului. Cel puţin plãcuţele de la trepiedul (SLIK Sprint Pro II 3Way BK) şi monopiedul (Manftotto 560b) folosite de mine nu au acoperit acel capac.
În lateralul grip-ului se observă simbolul NFC (Near field communication). Acolo poate fi atins A6000 pentru conectare rapidã la un smartphone sau o tabletã.
Pe lângã NFC Sony Alpha 6000 dispune şi de Wi-Fi. Prin intermediul conexiunii Wi-Fi pot fi trimise fotografii cãtre dispozitive compatibile (tablete, laptop-uri, smartphone-uri), poate fi telecomandatã camera foto şi pot fi descãrcate – contra cost- de pe Sony Store şi instalate diverse aplicaţii (app), cum ar fi app pentru time-lapse.
Prin conexiunea fără fir puteţi transfera pozele de pe Sony a6000 pe o tabletă sau pe un smartphone, la rezoluţia originală sau la 2 megapixeli sau la rezoluţia VGA, adică 640×480 pixeli.
Pe latura opusã grip-ului se aflã un capac de plastic ce acoperã conectorii micro HDMI şi micro USB. Acesta din urmã este folosit şi pentru încãrcarea aparatului foto. În pachet se gãseşte un încãrcãtor cu mufã USB şi cablu aferent. Sony Alpha A6000 se încarcã şi de la calculator/laptop, dar totuşi dacã doriţi o încãrcare mai rapidã şi eventual o baterie suplimentarã trebuie sã cumpãraţi un încãrcãtor separat pentru baterie.
Vizorul electronic se aflã şi el tot pe o lateralã a aparatului foto. Eu am fost foarte mulţumit de acest vizor electronic de tip OLED Tru-Finder cu o dimensiune de 1 cm, acoperire 100% a cadrului, având un factor de mãrire 0,7x (echivalent 35mm) şi o rezoluţie de 1.440.000 puncte (1,44mpx). Vizorul este foarte util, fiind foarte luminos, redã realist culorile şi detalii fine, are o bunã ratã de refresh şi poate fi setat sã afişeze informaţiile care vã intereseazã. În plus vizorul dispune de un buton pentru reglarea dioptriilor (-4 la +3) şi un senzor care comutã automat între lcd şi vizor. Dacã doriţi sã folosiţi doar vizorul sau doar lcd-ul în meniul camerei gasiţi o setare care face posibil exact acest lucru.
Trebuie să mai fac o menţiune: în cutia aparatului foto veţi gãsii o garniturã din cauciuc care poate fi montatã în jurul vizorului. Eu nu am montat garnitura respectivã, deoarece nu am vrut sã-mi tot murdãresc lentile ochelarilor, iar lipsa ei nu m-a deranjat deloc.
LCD-ul de 3 inch (7,5 cm), are o rezoluţie de 921.000 de puncte şi este rabatabil doar vertical la 90/45 grade. Veste neplãcutã pentru amatorii de selfie: lcd-ul nu se rabateazã suficient de mult pentru a realiza selfie (autoportrete), deşi Alpha A6000 este dotat cu douã opţiuni utile la autoportret: Soft Skin Effect şi Auto Framing.
Mie mi s-a pãrut cã lcd-ul are un coating cam lucios ce reflectã cam mult din mediul ambiant, fapt ce uneori cam încurcã la încadrare, dar este util dacã vreţi sã fotografiaţi/filmaţi la firul ierbii sau peste capul celui din faţã dumneavoastrã!
Şi pentru lcd, care nu este de tip touch-screen, sunt disponibile câteva setãri dintre care aş aminti posibilitatea de a regla manual luminozitatea lui.
Ca fapt divers menţionez cã lcd-ul este în format 16:9, iar acest format este foarte util pentru filmare, deoarece vedem de la început ce filmãm, dar la fotografiere veţi observa că lateralã lcd-ului are nişte margini verticale negre, asta deorece fotografiile realizate de Alpha A6000 sunt în format 3:2.
Pentru setarea expunerii aveţi la dispoziţie şi o Zebră (într-o gamă de 70 la +100). Această Zebră nu este altceva decât nişte linii care vă arată zonele supraexpuse. Şi apropo de expunere A6000 oferă timpi de expunere între 1/4000 și 30 de secunde cu opțiunea de Bulb și sincronizare cu bliț la 1/160.
Meniurile sunt uşor de folosit, chiar şi de cãtre persoanele care nu au mai folosit aparate foto Sony Alpha. Din dotarea lui Sony A6000 nu lipseşte nici “Help Guide”, care vã poate învãţa sã folosiţi aparatul foto mirrorless la potenţial maxim, iar manual electronic (pdf) în limba englezã poate fi descãrcat de aici.
Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul autofocus
Sony Alpha A6000 dispune de un senzor EXMOR APS HD CMOS de 24,3 Mpx, în format APS-C (23.5 x 15.6mm, factor de multiplicare 1,5) cu o rezoluţie efectivã de 6000×4000 pixeli şi care utilizeazã tehnologia similarã cu cea de la Sony A7, fãrã spaţii între fotosituri, tehnologie care contribuie la o mai bunã colectare a luminii. El oferã performanţe bune şi lucreazã foarte bine cu procesorul îmbunãtãţit Bionz X (împrumutat de la A7/A7r), combinaţie ce ridicã plaja de valori ISO pânã la 25.600.
Un test cu aparatul foto montat pe trepied, prioritate de diafragmă (f/5,6):
La Expoziţia de fluturi exotici vii din curtea Muzeului Antipa:
La Muzeul CRF cu ocazia sărbătoririi a 75 de ani de la înfiinţare:
Crop ISO 6400:
Crop ISO 3200:
Acest procesor de imagine aduce câteva tehnologii mai noi: o anumitã Detail Reproduction Technology, denumirea unui sistem mai sofisticat de sharpening, dar şi Multi Frame Noise Reduction (MFNR) pentru reducerea zgomotului de imagine diferenţiat, pe zone, în funcţie de detalii.
Test MNFR la ISO 6400:
MFNR dezactivat:
MFNR activat:
Aceastã tehnologie MFNR este inclusã în modul auto şi modurile scene, în celelalte moduri poate fi activatã din meniu, iar rezultatele obţinute în condiţii de iluminare redusã sunt mai mult decât mulţumitoare.
Tehnologiei Multi Frame Noise Reduction (MFNR) i se adaugă posibilitatea de a activa din meniul mirrorless-ului Sony a6000 a opţiunii High ISO NR (reducerea zgomotului de imagine):
High ISO NR normal:
High ISO NR low:
Fără High ISO NR:
Personal gãsesc imaginile din Sony a6000 utilizabile pânã la valori ISO 6400. Imagini la rezoluţie mai mare aici.
Tot pentru condiţii de iluminare mai dificile, contrast mare între diferite regiuni ale cadrului de fotografiat, puteţi activa D-Range Opt. (DRO) sau Auto HDR. Ambele pot lucra în mod auto sau puteţi seta un interval.
Auto HDR 6ev:
La modurile scenã se adaugã şi modurile Intelligent Auto şi Superior Auto. Acest ultim mod l-am utilizat mai des şi pot spune cã de cele mai multe ori Alpha A60000 recunoaşte corect condiţiile de fotografiere (backlight, auto-hdr, macro etc) iar imaginile obţinute sunt foarte bune. Ca sã nu fiţi luaţi prin surprindere atunci când veţi folosi modul Superior Auto vã spun cã în anumite situaţii, de exemplu la Auto HDR, aparatul foto face 3 poze iar apoi trebuie sã aşteptaţi 1-2 secunde pânã este procesatã imaginea respectivã.
Auto HDR 6ev:
Dacã modul Superior Auto nu oferã rezultatele dorite în condiţii de iluminare dificilã aveţi la dispoziţie diverse posibilitãţi de Bracketing, inclusiv pentru D-Range Opt. (DRO).
Dacã doriţi sã daţi “glas” artistului din dvs. Sony Alpha A6000 vã pune la dispoziþie 13 efecte (Picture Effect: Toy Camera, Pop Color, Posterization, Retro Photo, Soft High-Key, Partial Color, High Contrast Mono, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Mono, Miniature, Watercolor şi Illustration), dar şi 12 stiluri (Creative Style: Vivid, Neutral, Clear, Deep, Light, Portrait, Landscape, Sunset, Night Scene, Autumn leaves, Black&White, Sepia) atât pentru fotografii cât şi pentru filmare.
Câteva exemple, iar restul imaginilot pot fi văzute aici.
Watercolor:
Parţial roşu:
Stilul sunset:
Stilul alb-negru (B&W):
Stilul Sepia:
Bineînţeles contrastul, saturaţia şi sharpness-ul pot fi şi ele reglate.
Atunci când situaţia “o cere” aveţi la îndemânã şi modul Panoramic sau Sweep Panorama cum este menţionat în meniul mirrorless-ului Alpha A6000.
Panoramele pot fi realizate atât ţinând aparatul în mod landscape (orinzontal) cât şi în mod portret (vertical), doar cã mai întâi trebuie setat acest lucru (setare uşor de realizat cu ajutorul rotiţei Control Dial).
Orizontal:
Vertical:
Conform producãtorului, Sony a6000 oferã cel mai rapid sistem de focalizare de pe piaţã pe segmentul sãu. Este vorba despre un sistem de focalizare hibrid cu 25 de zone pentru detecţie de contrast şi 179 de puncte de focalizare prin diferenţã de fazã. Aceste puncte acoperã întreg senzorul, astfel, aparatul poate focaliza cu urmãrirea subiectului pe aproximativ 92% din suprafaţa cadrului.
Totuşi nu se poate alege unul din cele douã moduri, detecţie de contrast (contrast detect) sau diferenţã de fazã (phase detected), mai mult sistemul hibrid este disponibil doar pentru obiectivele pentru montură E şi pentru diafragme de pânã la f/13.
Sistemul hibrid intrã în acţiune în modul de focalizare AF-C (autofocus continuu) şi pe zona Wide (atunci când aparatul foto alege singur punctul de focalizare). Rezultatele sunt foarte bune, sistemul fiind într-adevãr rapid şi precis, iar combinaţia sistemului hibrid de focalizare cu cele 11 cadre pe secundã cu focalizare continuă între cadre face din Sony A6000 un adevãrat competitor pentru dslr-urile mid-range.
Este bine de ştiut şi faptul cã nu trebuie să abuzaţi de cele 11fps, deoarece salvarea mai multor rafale de 11fps dureazã câteva secunde bune chiar dacã folosiţi carduri rapide (eu am folosit acest card de memorie şi pe acesta). Cât timp se salvezã rafalele, nu mai puteţi folosii aparatul foto.
Dacã fotografiaţi subiecte în mişcare rapidã, veţi fi impresionaţi de ceea ce oferã acest α6000. Din cele 11 cadre, este posibil ca 2-3 sã nu fie focalizate perfect, dar veţi gãsi suficiente cadre bune.
Cei de la Sony au realizat şi un scurt film în care explică sistemul hibrid: Discover how Contrast Detection, Phase Detection Auto Focus and Sony’s Hybrid AF system works
Câteva cuvinte despre obiectivul de kit: Sony SELP1650 16-50mm F3.5-5.6 OSS E-mount
Obiectivul Sony E-mount 16-50mm F3.5-5.6 OSS este un zoom standard (echivalent 24-75mm in format 35mm), fiind un obiectiv foarte compact, ce a fost special proiectat pentru aparatele mirrorless din seria NEX. Este un obiectiv mic, compact, uşor (116g) şi bine construit.
Calitatea imaginilor obţinute cu el sunt mai mult decât acceptabile, începând de la f/5.6 cam pe toatã plaja focalã. Este foarte bine optimizat pentru a6000, fãrã aberaţii cromatice foarte mari sau lens flare supãrãtor.
Sony E-mount 16-50mm F3.5-5.6 OSS focalizezã foarte rapid cu ajutorul phase detect auto-focus (PDAF).
Power-zoom-ul este silenţios, astfel fiind foarte util la filmãri. În afarã de butonul pentru power-zoom obiectivul are şi un inel care poate fi utilizat pentru zoom sau pentru focalizare atunci când renunţaţi la auto-focus. Mie mi s-a pãrut cã inelul respectiv se roteşte mult prea uşor, spre deosebire de obiectivele de la dslr-urile testate.
Diametrul pentru filet este de 40,5mm şi pentru cã eu am un filtru protector Hoya HMC Protector Pro1 DIGITAL pe care îl folosesc la compactul meu Nikon P7800 am fãcut un mic test şi mi s-a părut cã filtrul Hoya montat pe Sony 16-50mm F3.5-5.6 OSS produce mult mai repede şi mai des artefacte, lucru care nu l-am observat când este montat pe aparatul foto compact. Totuşi trebuie să menţionez că nu am avut prea mult timp la dispoziţie ca să testez mai temeinic dacă într-adevăr acel filtru Hoya este “vinovat” de artefacte sau doar mi s-a părut mie.
Sistemul optic de stabilizare a imaginii SteadyShot OSS vã va permite sã fotografiaţi din mânã cu timpi de expunere de pânã la 4 stopuri mai lungi decat în mod normal.
SteadyShot OSS dezactivat (timp de expunere 1/10 ):
SteadyShot OSS activat (timp de expunere 1/10):
Distanţa minimã de focus este de 25 cm, iar dacã zoom-ul optic nu este suficient, din meniul lui a6000 puteţi apela la Smart Zoom sau la Clear Image Zoom; recomandat sã evitaţi Digital Zoom.
Clear Image Zoom:
16mm:
50mm:
Clear Image Zoom:
Până la această dată, în oferta Sony găsiţi 15 obiective E-mount native (nouă zoom-uri și șase obiective fixe), cu lungimi focale între 10 și 210 mm (15 și 315mm echivalent); la acestea se adaugă obiectivele fabricate de Sigma sau Tamron (ar fi fost interesant de testat acest Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 Di III VC negru, poate cu altă ocazie).
În plus, puteți monta oricare dintre cele cinci obiective FE concepute pentru full-frame Alpha fără un adaptor, dar având factorul de crop 1.5x. În plus, pentru alte obiective, aveţi la dispoziţie nu mai puţin de 3 inele adaptoare (două de la Sony şi unul de la Voigtlander pentru obiective Leica M).
Autonomie, format fişiere, conectivitate şi stocare
Mirrorless-ul Sony Alpha A6000 este alimentat de un acumulator InfoLITHIUM NP-FW50, de 1080 mAh, care conform producãtorului, asigurã o autonomie de pânã la 310 cadre, dacã se foloseşte vizorul şi pânã la 360 de cadre atunci când se foloseşte LCD. În test autonomia obţinutã a fost cuprinsã între 640 fotografii + aprox. 10 minute video şi 1165 fotografii.
Acumulatorul NP-FW50 se încarcã în aparat prin intermediul cablului micro-USB şi al adaptorului de priză furnizat, iar durata de încãrcarea a unui acumulator complet descãrcat este de aproximativ 5 ore, timp în care aparatul foto nu poate fi folosit. Sony A6000 poate fi încãrcat şi de la un calculator/laptop cu ajutorul aceluiaşi cablu micro-USB.
Pentru Sony A6000 puteţi folosii atât cardurile Stick PRO Duo cât şi SD, SDHC, SDXC, iar salvarea imaginilor se poate face atât în format jpeg cât şi RAW sau jpeg+RAW, iar pentru prelucrarea imaginilor RAW puteţi încerca şi programul Sony Image Data Converter SR, deşi mai bine cumpãraţi Adobe Lightroom deoarece oferă mai multe opţiuni pentru prelucrarea imaginilor.
Cu Alpha A6000 puteţi filma full HD (1080p) folosind formatul AVCHD (fişierul filmãrii are extensia .mts) la rezoluţiile:
PS – 1920×1080/60p @28Mbps
FX – 1920×1080/60i @24Mbps
FH – 1920×1080/60i @17Mbps
FX – 1920×1080/24p @24Mbps
FH – 1920×1080/24p @17Mbps
sau formatul MP4 (MPEG-4 AVC (H.264)): HD – 1440×1080/30fps @12Mbps, VGA – 640×480/30fps @3Mbps.
Exemplu de filmare MP4:
Sunetul înregistrat de microfonul stereo încorporat este la calitate Dolby Digital (AC-3)/MPEG-4 AAC-LC, iar dacã este cazul din meniu puteţi activa şi opţiunea pentru reducerea zgomotului produs de vânt, aceasta fiind şi singura setare pentru respectivul microfon.
Sony A6000 nu are conexiune pentru microfon extern, dar se poate cumpãra separat microfonul stereo direcţional Sony ECM-XYST1M care se monteazã pe patina bliţului.
În cazul în care doriţi sã descãrcaţi pe calculator imaginile realizate cu Alpha A6000 folosind un cititor de carduri, trebuie sã ştiţi cã filmãrile în formatul AVCHD (fişierul filmãrii are extensia .mts) sunt “ascunse” pe cardul de memorie în folderul STREAM din PRIVATE\AVCHD\BDMV\ , iar filmãrile în formatul MP4 sunt în alt folder! Dacă doriţi să evitaţi de acest lucru puteţi descărca imaginile cu ajutorul cablului USB furnizat şi al programului PlayMemories Home.
Filmarea oferã un nivel bun de calitate şi beneficiazã de sistemul de stabilizare opticã din obiectiv. Cei ce doresc mai mult vor aprecia faptul cã a6000 oferã control manual aproape total asupra parametrilor filmãrii (diafragmã, timp de expunere, ISO, compensarea expunerii), dar este posibil ca sunetul produs de butoane să fie înregistrat de microfonul încorporat. În timpul filmãrii focalizarea este doar pe modul AF-C.
Cum spuneam şi mai sus, eu nu am apreciat amplasarea butonului pentru filmare.
Dacã veţi filma din mânã, de cele mai multe ori veţi mişca aparatul apãsând acel buton pentru a opri filmarea. Aceastã “problemã” nu apare dacã folosiţi un trepied sau un monopied, sau probabil dupã un timp mai îndelungat de folosire a camerei foto sã deveniţi foarte îndemânateci şi să nu mai mişcaţi aparatul foto.
Foarte util, pentru filmare, este şi ecranul în format 16:9, astfel vedeţi mai exact de la început ce filmaţi, la alte modele de aparate foto dupã apãsare butonului de înregistrare video pe lcd apar douã dungi negre care “taie” din imaginea vãzutã înainte de filmare, astfel trebuie sã recompuneţi încadrarea.
Cum am menţionat deja mai sus, Sony Alpha A6000 dispune şi de conexiune Wi-Fi şi NFC, dar lipseşte GPS-ul. Cele două tipuri de conexiuni sunt destul de uşor de folosit, iar în timpul testului au funcţionat fără probleme.
Preţ
La momentul scrierii acestui review Sony Alpha A6000 kit PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS costa 3.599 lei. Pentru disponibilitate şi promoţii puteţi verifica aici sau aici sau pe acest site
Update: Sony Alpha A6000 SEL16-50mm F3.5-5.6 negru se poate cumpara si la kit cu zoom-ul SEL55-210mm la pretul de 4.300 lei
Concluzii
Noul sistem hibrid de focalizare iese imediat în evidenţă, iar senzorul împreună cu procesorul Bionz X oferă o calitate foarte bună a imaginii. Mai mult, acest mirrorless ar putea fi folosit pentru fotografia sportivă, având posibilitatea de a realiza 11 cadre pe secundă cu urmărirea subiectului. Robust, bine construit, vizor electronic foarte util şi cu multe butoane, Sony Alpha A6000 nu va dezamăgii nici fotografii cu experienţă.
Practic Sony Alpha A6000 este un adevărat competitor pentru multe dslr-uri mid-range sau consumer cum mai sunt ele numite (ca de exemplu Nikon D5300 pe care l-am testat la începutul anului).
Noul senzor de 24 megapixeli asigură fotografii de calitate, cu o saturaţie plăcută şi un dynamic range bun, plus diverse modalităţi de a-l îmbunătăţi, aşadar cu siguranţă putem afirma că Sony a6000 îşi merită pe deplin preţul.
Toate imaginile realizate cu Sony Alpha A6000 şi obiectivul PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS prin Bucureşti la diferite evenimente, în diferite condiţii de lumină, pot fi văzute la Galeria Foto. Imaginile repective sunt micşorate la 2000 pixeli pe latura mare şi 95% calitatea imaginii cu programul FastStone Photo Resizer.
Ce mi-a plãcut mie la Sony Alpha A6000:
+ calitate foarte bunã a imaginii;
+ sistem performant de focalizare;
+ 11 fps cu urmãrirea subiectului;
+ vizor electronic foarte bun şi dotat cu senzor pentru comutare automatã către LCD, iar formatul 16:9 al ecranului LCD este foarte potrivit pentru filmare;
+ filmare cu control manual;
+ multe butoane şi rotiţe, plus posibilitatea de personalizare a butoanele funcţie;
+ facilitãţile wifi de descãrcare a pozelor automatizatã şi de smart remote funcţioneazã fãrã probleme;
+ opţiunile: focus peaking, zebra, magnification simplificã utilizarea unor obiective manuale;
+ butonul pentru mãrirea imaginii vãzute pe LCD
+ funcţia Memory Recall
Ce nu mi-a plãcut mie la Sony Alpha A6000:
– acumulatorul se încarcã prin aparat, în plus încãrcarea unui acumulator complet descãrcat dureazã aproximativ 5 ore, timp în care aparatul foto nu poate fi folosit;
– amplasarea butonului pentru filmare;
– imposibilitatea folosirii punctelor phase detect în modul AF-Single
– ecranul este mobil doar pe douã direcţii şi nu este touch-screen;
– lipsa conexiunii standard (jack 3.5mm) pentru microfon extern;
– lipsã GPS
– senzorul de proximitate al vizorului este prea sensibil şi face ca aparatul sã trecã prea repede imaginea în vizor, fãcând dificilã fotografierea de la şold
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
Buna ziua.,,Sistemul hibrid intrã în acţiune în modul de focalizare AF-C (autofocus continuu) şi pe zona Wide (atunci când aparatul foto alege singur punctul de focalizare).”Sa inteleg ca cela doua setari trebuiesc facute impreuna pentru a intra in actiune sistemul hibrid,sau functioneaza si separat ? atunci când aparatul foto alege singur punctul de focalizare exista posibilitatea ca fotografia sa fie neclara unde nu dorim ? Multumesc !
Din cite am reusit eu sa observ, cele doua setari trebuie folosite impreuna si destul de rar s-a intamplat ca punctul de focus sa fie intr-o zona nedorita, astfel ca poza sa nu fie chiar clara.
In majoritatea cazurilor intalnite de mine, acel sistem de focalizare hibrid a lucrat bine; eu am fost multumit de rezultate.
BUNA ZIUA.Am cumparat si eu aparatul,Ce sa zic…. extraordinar. Am o nelamurire daca ma puteti ajuta : la selectarea Watercolor practic nu se intampla nimic fotografia fiind normala, problema fiind si la selectarea unei culor din cele 3, vazand partial culoarea respectiva. Se seteaza ceva in plus ? MULTUMESC !
Va salut si va felicit pentru alegerea facuta si nu in ultimul rind sa-l stapaniti sanatos!
Din cite imi aduc eu aminte nu selectam nimic in plus; din meniu alegeam acel watercolor sau alt efect si obtineam efectul respectiv fara nici o problema.
MULTUMESC!
Salut.
M-ai pus pe ganduri cu aberatiile rezultate dupa ce ai pus filtrul Hoya. Fix din ala vreau sa iau si eu (Kenko nu e pe stoc) si mi-ai cam bagat morcovul.
Ai idee daca problema a fost de la filtru totusi?
Multam
Salut, din pacate eu nu am avut timp sa face teste mai multe cu acel filtru, dar din cite stiu (si sper sa nu gresesc) la F64 produsele pot fi returnate dupa 14 zile. Adica daca nu esti multumit de filtru il poti returna.
Salut Stefan,
Vreau sa-mi cumpar un Sony Alpha 6000 si nu ma pot decide daca sa-l cumpar cu obiectivul din kit sau doar body. Referitor la obiectivul 16-50mm, cum se descurca??? Claritatea fotografiilor ma intereseaza in special. Te intreb fiindca am gasit numai pareri proaste despre el. Pe site-uri/ bloguri-le romanesti este laudat dar pe site-uri-le de specialitate din afara sau pe amazon il critica maxim. Care este pana la urma adevarul? Cochetez si cu un obiectiv Sony Zeiss 16-70mm(piperat la pret), este diferenta mare intre ele la claritate? Alte obiective nu vreau sa mai cumpar. Ce recomandare imi poti da?
Merci!
Cosmin
Salut,
Obiectivul fiind unul de kit nu se ridica, din punct de vedere optic, la nivelul obiectivelor mai bune, dar nu trebuie nici ignorat.
Eu nu am avut ocazia sa testez obiectivul Zeiss 16-70mm indicat de tine, dar daca ne bazam pe reputatia firmei Zeiss, ar trebuie sa fie clar mai bun decit obiectivul de kit.
Daca bugetul nu este o problema, cumpara de la inceput A6000 cu Zeiss, altfel as mai zice, daca este posibil, sa mergi personal la magazin si sa le testezi acolo pe amindoua. Iar, daca ai timp, dupa cele testezi, poti sa revii cu impresii.
Toate cele bune,
Stefan
Salut
As vrea sa-mi cumpar un aparat foto nou si oscilez intre nikon d5300 si sony a6000. Aparatul as vrea sa-l folosesc pt evenimente sportive in sala(deci as avea nevoie si de ceva zoom) ,portrete de familie , vacante atat in modul foto dar si video .Bugetul ar fi de 3000 maxim 4000 cu tot cu obiective.Te rog ajuta-ma cu o parere .Tu ce ai alege?
Multumesc
Salut! Oricare din cele doua aparate foto sunt potrivite pentru tipul de fotografie indicat de tine, doar ca pentru fotografia de sport in sala iti trebuie obiective bune si nu cred ca te vei incadra in buget.
Daca alegi Nikon D5300 recomand obiectivul Nikon 70-200mm f4G VR (testat si de mine aici) sau Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM APO; dupa cum se observa pretul obiectivelor este peste bugetul indicat.
De la Sony am testat dor acest zoom 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE, dar nu cred ca este potrivit pentru fotografiat evenimente sportive in sala, afara pe lumina buna este ok.
Multumesc pt raspuns.
Buna! Am citit tot ce ai scris mai sus, și îți mulțumesc mult pentru efortul depus. Mi s-a părut totul f interesant.
Momentan sunt posesorul unui Nikon J1, cu obiectivul Kit, de care nu sunt f mulțumit (de aparat +kit). Mai exact în lumină mai slabă zgomotul de imagine se simte puternic. Practic nu l-am putut folosi să fotografiez într-o sală de sport, la o activitate culturală, din cauza asta, pozele fiind f neclare. Eu am nevoie de un aparat pe care să îl folosesc la ieșirile prin munți, pe care le fac mereu cu cortul, și pt diferite ocazii în familie. Sunt un amator care iubește mult muntele, așa că îmi doresc poze clare cu acesta, în special.
Privind cu atenție pozele postate de tine aici și filmarea sunt mai în ceață decât am fost înainte de citi ce ai scris aici. Pe scurt. Eu cu Nikon j1 am obținut poze mai clare decât ai postat aici (pe mod automat), iar la partea de filmare, Nikon e clar superior. Voiam să vând aparatul ce am în consignația la F 64 și să iau ăsta. Acum nu mai sunt așa de sigur. Să fie de vină editarea făcută de tine înainte de postare? Mă poți ajuta? Îmi recomanzi altul? Aș vrea să ma încadrez într-o sumă de până în 3000 ron.
Încă odată mulțumesc mult!
Salut,
Pozele postate la teste nu sunt editate, cel mult crop, dar majoritatea sunt micsorate cu FastStone Photo Resizer si la parametri care sa ofere un compromis bun pentru dimensiune-calitate. In plus chiar si blogul le mai micsoreaza putin; astfel trebuie dat click pe imagine si in partea de sus a pozei este un semn Lupa urmat de dimensiunea pozei, dind click pe acest semn poza va fi afisata mai bine.
La fel si pentru pozele de pe pbase.com/fotostefan (Galeria Foto); acolo pozele sunt afisate la diverse dimensiuni, evident Original le incarca la rezolutia cea mai mare.
Daca nici asa nu esti multumit de poze, atunci pastreaza Nikon-ul.
Pe parte de video ma indoiesc ca Nikon-ul este mai bun decit Sony A6000, mai ales ca la acesta din urma prin update de firmware se poate folosii si codecul XAVC. Eu pentru test, de cele mai multe ori, am folosit cea mai mica rezolutie HD – 1440×1080/30fps @12Mbps – formatul MP4 (MPEG-4 AVC (H.264)).
PS: pentru folosirea codecului XAVC trebuie carduri de memorie SDXC , clasa 10
Salut,
Stiu ca postez cam tarziu dar am nevoie de un sfat din partea unui om care a avut experiente si cu dslr-uri si mirrorless. Tin sa precicez ca nu am avut pana acum niciunul dintre acestea, asa ca nu mi-am dezvoltat o afinitate pentru un sistem aparte.
Doresc sa-mi achizitionez un aparat foto , folosind-ul 95% pentru foto si mai putin video. Ca optiuni de buget ma incadrez la Sony a6000 si Nikon D5500 . Stiu ca Nikon-ul este recunoscut pentru calitatea pozelor, dar sunt atras mai mult Sony pentru portabilitate, fiind mult mai mic.
Intrebarea mea este, imi poate oferii Sony a6000 poze calitativ cu Nikon d5500 ?
Poze realizate cu Nikon D5500 pot fi vazute in acest review.
Concluziile le trageti singur.
Multumesc! Ambele sunt aparate foarte bune. Am sa merg pe sony a6000 datorita dimensiunilor mult mai mici, ma vad purtand-ul mult mai des la gat.
Intr-adevar Sony A6000 este mai compact, astfel si mult mai comod de transportat si folosit (aproape) zilnic.
Buna ziua. Cu ce aplicatie pot telecomanda aparatul foto din smartphone? Multumesc.
@Lucian: Cu aplicatia celor de la Sony. Play Memories parca se numea.