Până pe 5 iulie 2015 Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” găzduiește expoziția de păianjeni și scorpioni vii, intitulată ”Țesături Periculoase”.
În vitrinele speciale din sticlă (dacă am înţeles bine, terarii se numesc) sunt peste 50 de specii, care pot fi observate în condiții de siguranță.
Văduva Neagră, Tarantula Mexicană sau Theraphosa blondi, cel mai mare păianjen din lume, sunt doar câteva dintre exemplarele care pot fi admirate la Muzeul ”Antipa”.
Din cele 44,000 de specii de păianjeni cunoscute în prezent “doar” 200 sunt considerate a fi periculoase, dar rolul veninului lor este acela de a-şi paraliza prada, nu de a le face rău oamenilor. Din speciile cunoscute de păianjeni, doar 25 au venin care îi poate afecta pe oameni. Cei mai cunoscuţi păianjeni veninoşi din Statele Unite sunt văduva neagră şi păianjenul pustnic maro ale căror muşcături au provocat mai multe morţi în ultimele două decenii.
asta micu’ era cel mai veninos exemplar de la Antipa!
Teama de păianjeni poartă numele de arahnofobie.
Cei mai mulţi păianjeni au opt ochi. Există însă şi specii care au 12 ochi. Cei mai mulţi ochi sunt folosiţi doar pentru a face diferenţa dintre lumină şi întuneric, în timp ce o mică parte le oferă o vedere foarte bună şi sunt folosiţi pentru vânat.
Păianjenii expuşi sunt destul de timizi, cel puţin când am fost eu în vizită, majoritatea erau ascunşi; a trebuit să stau nemişcat pe lângă acele vitrine şi să mă uit cu atenţie, deoarece decorul -vegetaţia destul de abundentă- îi ajută să se camufleze destul de bine.
Printre speciile prezente la Muzeul Antipa se numără:
• Latrodectus mactans, cunoscută și sub numele de ”Văduva neagră”, întâlnită în SUA, Mexic – America Centrală, este un specimen puternic veninos, care trăiește în medie 1-2 ani și se hrănește cu insecte.
• Theraphosa blondi e un specimen agresiv, ușor veninios. Îl putem întâlni în Guyana Franceză, Brazilia, Surinam, Venezuela; se hrănește cu insecte, rozătoare și reptile mici, trăind între 12 și 14 ani.
• Acanthoscurria geniculata, o tarantulă de culoare neagră, cu încheieturile picioarelor albe, pe care o întâlnim în Brazilia. Se hrănește cu greieri, șoareci, șopârle.
• Androctonus australis, întâlnit în Algeria, Ciad, Egipt, Libia, Mauritania, Somalia, Sudan, Tunisia, Arabia Saudită, Mali. Este un specimen agresiv, foarte veninos, cu o constituție masivă, activ în timpul nopții.
• Brachypelma albopilosa (specie periclitată, protejată prin convenția internațională CITES care reglementează comerțul cu specii de floră și faună periclitate), întâlnit în Costa Rica, Brazilia, Venezuela, Nicaragua, Mexic, Honduras, Panama și Guatemala. Este un specimen blând, lent, ușor de înmulțit, activ noaptea.
Camera unde se află expoziţia ”Țesături Periculoase” este destul de întunecoasă, iar luminile din interiorul acelor terarii din sticlă nu sunt chiar suficiente pentru fotografiat, dar am folosit un obiectiv mai performant Sony FE 55mm f1.8 ZA Zeiss Sonnar T* şi uneori Sony SEL 28-70mm f/3.5-5.6 OSS, iar aparatul foto folosit Sony A7S dispune de modul Super 35mm plus teleconvertor (zoom digital până la 2x) combinaţie folosită şi de mine uneori.
Având la dispoziţie mirrorless-ul Sony A7S am încercat să filmez, iar rezultatul îl vedeţi mai jos:
Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta și duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18).
Vezi şi: Expozitia de fluturi tropicali vii la Muzeul Antipa
Prețurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar și 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate. Iar de la Suveniruri puteţi cumpăra un mouse cu scorpion 🙂
Mai multe poze cu păianjenii și scorpionii vii pot fi văzute la Galeria Foto
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
One thought on ““Tesaturi periculoase”: expozitia de paianjeni si scorpioni vii la muzeul Antipa”