Sony ZV-1, lansat în luna mai 2020, a fost de la bun început catalogat de firma japoneză ca aparat foto pentru vlogging. Dar oare doar pentru vlogging este potrivită camera compactă? Citește review-ul și vei afla de ce este în stare Sony ZV-1.
Compactul ZV-1 este o soluție ușoară, compactă și completă pentru creatorii de conținut video, dar nu numai, indiferent de nivelul de experiență. Deși este o cameră mică, ZV-1 are foarte multă tehnologie în ea, fiind destinată celor care vor mai multă calitate și flexibilitate decât le poate oferi un smartphone sau chiar un GoPro.
Construcţie şi utilizare – Sony ZV-1 review
Extern, dar și intern, modelul ZV-1 seamănă destul de mult cu celelalte modele compacte din seria RX100 (vezi și review Sony RX100 III).
Dar într-o perioadă în care pe Youtube se încarcă sute de ore de conținut video pe minut, cei de la Sony nu puteau ignora acest segment de piață: vlogging. Astfel Sony ZV-1 fost proiectat cu vloggerii și cu creatorii de conținut video, în minte.
Acest ZV-1 (aproximativ 294g/105,5 mm x 60 mm x 43,5 mm) este prima cameră compactă Sony cu ecran LCD rabatabil în lateral în unghiuri multiple, permițându-le creatorilor să-și simplifice modul de lucru.
Ecranul Xtra Fine/LCD TFT de 7,5 cm cu raport 4:3 are 921.600 de puncte rezoluție și poate fi rotit aprox. 270 de grade. Are funcție tactilă (touchscreen) și factor de mărire 5,3x,10,7x
Dacă la modele din seria RX100 gripul putea fi cumpărat separat, iată că la ZV-1 este inclus, montat pe partea dreaptă a camerei. Iar acesta nu este singura modificare pentru a îmbunătății ergonomia aparatului și ușura folosirea lui.
Butoanele au fost și ele gândite tot pentru creatorii de conținut video. În partea de sus a compactului ZV-1 se află mai multe butoane, unul dedicat înregistrării video. Acum, spre deosebire de modelele RX100, pornirea înregistrării video este mai ușoară.
Totuși amplasarea marelui buton video în partea de sus a ZV-1 a dus la dispariția rotiței pentru modurile de fotografiere (P,A,S,M, Sweep Panorama, SCN-scene, MR-memory recall, HFR-high frame rate, Movie, Intelligent Auto). Rotița a fost înlocuită cu un buton, a cărui apăsare vă duce într-un meniu, din care alegeți modurile de fotografiere menționate.
În funcție de stilul / modul de folosire al aparatului, lipsa rotiței, care făcea modificarea setărilor mult mai rapid decât butonul, poate fi sau nu un mic dezavantaj.
Tot în partea de sus, se află butonul de pornire, butonul declanșator cu rotiță pentru zoom și un buton Custom (C1) care este setat cu funcția de blurare a fundalului.
În mijloc se află microfonul și în dreapta patina pentru atașarea unui bliț sau a unui microfon extern (ca de exemplu Sony ECM-XYST1M)
Pe laterala dreaptă se află o mufă de microfon, un port microUSB și un mini port HDMI, iar în spate sunt clasicele butoane pentru accesarea setărilor și meniului aparatului.
Portul Micro-USB este folosit şi pentru încărcarea acumulatorului NP-BX1, întâlnit și la seria RX100. Încărcarea unui acumulator descărcat durează aproximativ 150 min (cu adaptor AC) sau aproximativ 285 minute de la un PC / laptop.
O parte din butoane pot fi personalizate, în plus mai aveți la dispoziție funcția Memory Recall (salvați setări de fotografiere/filmare) și My Menu, unde puteți salvat setările din meniu cel mai des folosite.
Ca și la alte modele Sony și la ZV-1 întâlnim Function menu (Fn) care permite să salavați cele mai des utilizate 12 funcții ale camerei.
Sony ZV-1 este bine construit, carcasă metalică cu elemente de plastic de calitate, gripul destul de util, butoanele din partea de sus suficient de mari să le apeși cu ușurință. Butoanele din spate sunt cam mici, dar nici nu este spațiu mai mare pentru ele.
O funcționalitate interesantă este aceea de pornire automată a camerei atunci când deschizi ecranul rabatabil (ecranul trebuie să fie orientat spre interior). Iar când închizi ecranul, închizi și aparatul foto.
De asemenea merită menționat faptul că poți vedea imaginile de pe cardul de memorie fără să pornești aparatul. Este suficient să ții apăsat butonul Play.
În partea de jos a compactului ZV-1 se află filetul pentru montarea pe trepied. Fiind aproape de compartimentul pentru acumulator și card de memorie, o plăcuță de trepied va bloca capacul compartimentului.
În timpul testelor, când au fost temperaturi destul de scăzute, acumulatorul NP-BX1 a avut o autonomie de până la 144 fotografii și aproximativ 25 minute filmare. Pentru filmări de mare durată puteți folosii un acumulator extern, sau să conectați ZV-1 la un laptop / PC.
Nu am simțit ca Sony ZV-1 să se încălzească în timpul filmării. Dar cum spuneam, pe afară au fost temperaturi scăzute.
Sony ZV-1 are și conexiuni WiFi și Bluetooth. De asemeanea, în cutie este inclus și un wind shield, care se montează peste microfon, pentru reducerea zgomotelor create de vânt.
Calitatea imaginilor, ISO şi sistemul autofocus – Sony ZV-1 review
La interior compactul Sony ZV-1 are un senzor de imagine Exmor RS CMOS 1.0-type, cu raport de aspect 3:2 și rezoluție de 20 megapixeli. Dacă sunteți curioși de fapt cam cât de mare este un seznor de 1 inch, uitați aici o comparație cu senzorul compactului Sony HX99.
Desigur, dimensiunea senzorului nu este totul. Un alt element important este și obiectivul folosit, iar Sony ZV-1 are în dotare un obiectiv luminos, cu lentile Zeiss. Diafragma f1.8 la 24 mm, iar f2.8 de la aproximativ 31 mm. Distanța minimă de focalizare este de 5cm la 24mm și 30cm la 70mm.
Acest obiectiv luminos are un bokeh destul de frumos atât în mod foto cât și video.
F/11 este diafragma cea mai închisă și este prezent un filtru ND (neutral density), acesta ajută la filmări cu diafragma deschisă în zilele cu soare puternic sau la fotografiere cu timpi mai lungi.
Obiectivul acoperă o plajă focală de la 24 mm până la 70 mm (zoom optic 2,7x), suficient pentru multe scenarii de filmare / fotografiere. Atunci când zoom-ul optic nu este suficient (uneori 70mm nu este de ajuns, ideal ar fi fost 100mm sau chiar 120mm) aveţi la dispoziţie un zoom digital cu diferite opţiuni. Cea mai bună dintre ele mi s-a părut Clear Image Zoom care oferă un zoom digital 5,8x fără prea mare reducere a calităţii fotografiei / filmării, atunci când şi lumina este mai bună.
Obiectivul de la ZV-1 nu mai are inel, așa cum se găsește la compactele din seria RX100, iar dacă nu mă înșel obiectivul ZEISS Vario-Sonnar T* 24-70mm F1.8-2.8 de pe ZV-1 este același sau foarte asemănător cu cel de la RX100 III, RX100 IV și V.
Citește și: Sony A6600 review – mirrorless-ul versatil potrivit pentru fotografii si videografii exigenti
Nu lipseşte nici stabilizare optică (SteadyShot), sau modul Intelligent Active Mode cum îl numeşte Sony.
SteadyShot oprit:
SteadyShot activat:
Când în scena de fotografiat există un contrast mai mare, Sony Zv-1 oferă funcția D-Range Optimizer (DRO). DRO optimizează în mod automat nivelul de detalii în imaginile cu contrast puternic, astfel încât fotografiile să fie echilibrate.
Un alt mod util este Sweep Panorama. ZV-1 poate face imagini panoramice normale sau extinse (cu un unghi mai larg, 360grade, pe verticală sau orizontală).
Nu lipsesc nici efectele speciale, iar unele sunt disponibile și în mod video.
Picture Effects: Toy Camera, Pop Color, Posterization, Retro Photo, Soft High-key, Partial Color, High Contrast Mono, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Mono, Miniature, Watercolor, Illustration
Creative Style: Sepia, Black&White, Sunset, Landscape, Portrait, Vivid, Standard
Citește și: Sony SF-G TOUGH – card SD foarte rezistent si rapid
Sony spune că a împrumutat autofocusul de la seria Alpha și că ZV-1 are un autofocus de 0,03 secunde și 315 puncte de focus, ce acoperă 65% din suprafața senzorului.
În practică, asta înseamnă că nu vei avea probleme la capitolul focalizare în majoritatea situațiilor. Mai mult, detecția ochilor unei persoane este excelentă chiar și la rezoluție 4K camera nu a avut nicio problemă să-mi găsească ochii, indiferent de situația de filmare.
În ce priveşte calitatea imaginii, Sony ZV-1 furnizează imagini clare şi culori saturate. Până la ISO 800 zgomotul de imagine lipseşte, iar în intervalul 1600 – 3200 este bine controlat. Peste ISO 3200 zgomotul de imagine işi face simţită prezenţa.
În meniul lui ZV-1 găsiţi şi două setări pentru reducerea zgomotului de imagine (NR low şi NR standard).
Mai multe fotografii (186), neprelucrate, unele doar crop-uite, realizate cu Sony ZV-1 pot fi văzute la Galeria Foto
Sony ZV-1 review – modul video
Cum era de așteptat, alt punct forte al compactului ZV-1 este modul video. În primul rând Sony a încorporat câteva funcții utile celor care vor să facă vlogging.
•Funcția de Product Showcase – Foarte utilă pentru cei care fac unboxing sau review-uri la produse
•Funcția Bokeh Switch – Deschiderea optică poate fi ajustată rapid pentru un background cu un efect de blur mai mare sau mai mic, fără a pierde focalizarea asupra subiectului. Localizat în partea superioară a camerei, butonul de Bokeh este ușor accesibil și face extrem de ușoară imortalizarea selfie-urilor și filmărilor cu propria persoană
•Prioritizează fața subiectului – Schimbările extreme în iluminare, trecerea bruscă din exterior, în timpul unei zile însorite, la interior în umbră nu reprezintă nicio problemă pentru ZV-1, datorită noii funcțiii de autoexpunere Face Priority (AE). Această tehnologie AE suprimă, de asemenea, schimbarea bruscă a expunerii atunci când subiectul se întoarce rapid de la cadru, eliminând astfel zonele supraexpuse sau pe cele subexpuse.
•Culori naturale – Pentru a pune accentul pe fața subiectului – în special atunci când se filmează în modul selfie – ZV-1 creează un ten neted și natural, menținând în același timp detalii in jurul gurii și ochilor atât în videoclipuri cât și în fotografii.
•Experiență audio de calitate – Microfonul încorporat al ZV-1 este unul cu 3 capsule, proiectat pentru capta sunetul din față, permițând captarea clară a vocii subiectului, în timp ce minimizează zgomotul de fundal, în special atunci când aparatul foto este utilizat în modul selfie. Microfonul poate fi reglat înainte de filmare.
Sony a introdus ceva ce găsim pe multe smartphone-uri la categoria beautify, prin care camera netezește pielea subiectului să nu se vadă ridurile etc. Poți să dezactivezi funcția sau să-i scazi intensitatea.
Ninsoare în parcul Herăstrău:
Sony ZV-1 settings:
1/50, Auto ISO
Exposure Compensation +0.3
OSS Active
În partea din față a camerei, avem ceva care ne-ar ajuta cu streamingul live, dar care este și foarte util atunci când vă filmați: o lumină LED. Aceasta se activează ori de câte ori înregistrați video. Poate fi dezactivată din meniu, dar este utilă dacă vă filmați.
Sony ZV-1 poate să filmeze 4K la 30 sau 24 fps și FHD până la 120 fps, dar și super slomotion la 960 de cadre pe secundă. Filmările 4K arată bine, au contrast, detalii și poate urca destul de mult pe scara ISO până când să vezi zgomot deranjant în imagine. De altfel înregistrarea video 4K este cu citire completă de pixeli și fără pixel binning în codec XAVC S cu rată mare de biți.
Pentru cei care doresc să creeze filmări de înaltă calitate sunt disponibile modurile Hybrid Log-Gamma (HDR) / S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3 / S-Log3. Despre aceste moduri găsiți informații suplimentare pe acest site
Vernisajul expoziției “EROINELE – Femei extraordinare din Cehia și România”
Stabilizare imaginii merită menționată din nou, deoarece ZV-1 beneficiază de progrese majore la acest capitol, asigurând o imagine stabilă și clară, chiar și atunci când se filmează din mers. Când se înregistrează în modul HD (modul activ), metodele de stabilizare optică și electronică sunt combinate pentru a reduce efectele mișcării.
Când este filmat la rezoluție 4K cu modul de stabilizare optic SteadyShot (modul activ), există o îmbunătățire a stabilizării de până la 8 or mai mare decât cel standard SteadyShot.
Sony ZV-1 – Test Optical SteadyShot (OSS) – Scările din parcul Florilor, București
Sony ZV-1 settings
1/50, F5.6
Creative Style Vivid
WB Auto
ND Off
DRO Off
Dacă vreți o stabilizare și mai bună a imaginii vă recomand să verificați gimbalul Moza P
Cred că este bine de știu, mai ales dacă vreți să faceți vlogging în mod selfie, faptul că modul de stabilizare Active micșorează cadrul de la 24mm la aproximativ 30mm. Soluția ar fi să folosiți un selfiestick sau un monopied sau acel Sony shooting grip, numit GP-VPT2BT
Test ISO – filmare seara – Sony ZV-1 review
Ceață în parcul A.I. Cuza – Titan:
În funcție de setările camerei ZV-1, este posibil să fotografiați în timpul filmării (Dual Rec), fără să întrerupeți filmarea.
Plimbare prin Centrul Istoric al Bucureștiului:
1/50, Auto ISO, Wind Noise Reduction + Wind Screen
Microphone Level 26
OSS (Image Stabilization) Active
Product ShowCase
ND filter Off
Creative Style Standard
DRO Auto
WB Auto
Priority Set in AWB Standard
Zoom Speed Normal
AF Drive Speed Normal vs. Fast – Zoom Digital (Clear Image Zoom) 1/50, Auto ISO – ambient sound:
Luminițele de Crăciun din București 2020 – mai mult clipuri puteți vedea în această postare
Videoclipuri diverse realizate cu Sony ZV-1:
Sony ZV-1 vă permite să realizați și videoclipuri timelapse. De asemenea camera foto este compatibilă cu „Movie Edit” din aplicația de mobile „Imaging Edge” pentru stabilizarea imaginii, editarea clipurilor și setarea diferitelor raporturi de aspect pentru Instagram etc.
Sony ZV-1 streaming live
Poți transforma ZV-1 într-o cameră web conectând-o la PC prin USB sau HDMI. Îți mai trebuie programul Imaging Edge Webcam, care poate fi descărcat gratuit de pe acest site pentru Windows 10 sau macOS 10.13 – 10.15, macOS 11.0
Sony GP-VPT2BT
Am testat camera alături de un shooting grip, care poate fi folosit și ca un minitrepied, numit GP-VPT2BT, care se conectează prin bluetooth la ZV-1 și-ți permite să o folosești cu butoanele de pe mânerul gripului.
E un minitrepied util deoarece ai butoane pentru realizarea unei fotografii sau începerea unei filmări, un buton de zoom și unul desemnat pentru bokeh. Nu e rău deloc, ajută și la selfie sau vlogging-selfie.
La data publicării acestui review, Sony GP-VPT2BT costa 919 lei. Pentru preț actualizat și promoții verificați la F64 sau la eMag
Preț ZV-1
La data publicării acestui review, Sony ZV-1 costa 3.845 lei. Pentru preț actualizat sau promoții verifică la Photosetup sau la F64 sau la eMag
Pachet Sony ZV-1 cu Grip Sony GP-VPT2BT are un preț de 4.299 lei
Pachet Sony ZV-1 cu gimbal Moza P pe 3 axe costă 4.695 lei
Concluzii
Sony ZV-1 chiar merită premiul ”Cea mai bună cameră de vlogging” acordat la EISA 2020, cei care vor să facă vlogging sau să pornească un canal de YouTube și sunt la început de drum sau nu au foarte mulți bani nu vor greșii dăcă vor începe cu această cameră compactă.
Dar cum am menționat deja, ZV-1 este chiar mai mult decât o cameră de vlogging. Cu ZV-1 veți reuși să obtineți imagini, atât foto cât și video, de bună calitate în multe situații. Este un compact potrivit și pentru cei care știu să umble prin setări, dar și pentru cei neinițiați.
Citește și: 9 recomandari de echipamente audio-video pentru munca de casa sau scoala online
Părerea mea este că ZV-1 poate fi folosit cu succes și ca aparat foto de back-up, mai ales dacă aparatul principal este tot Sony. ZV-1 are acea patină multifuncțională (Multi Interface Shoe) care vă permite să folosiți diverse accesorii dar și conexiune pentru microfon extern și ieșire micro HDMI.
Un alt avantaj al camerei Sony ZV-1 este posibilitatea de a fi folosită ca webcam, iar cu ceva pregătiri puteți realiza chiar sesiuni live streaming de la diverse evenimente. Acest lucru poate fi util în diverse domenii de activitate, dar mai ales în comerț.
Chiar zilele trecute vorbeam cu un prieten că avansul tehnologic a dus la apariția unor noi activități. În plus de vlogging acum se vorbește din ce în ce mai des despre Live Stream Shopping și alte metode de vânzare online. Firmele sau chiar și persoanele care vor să aibă succes în noul mediu economic, trebuie să ia în calcul noile tehnologii, inclusiv acest compact ZV-1.
Mie mi-a plăcut aceast ZV-1 și cred că poate fi folosită cu succes ca principala sau o a doua cameră, perfectă pentru vacanțe sau deplasări la conferințe sau diverse târguri, atunci când vor avea loc.
UPDATE: Review pentru noul model Sony ZV-1 II
Ce mi-a plăcut mie la Sony ZV-1:
+calitatea imaginilor foto-video
+sistemul de stabilizare al imaginii (OSS)
+sistem autofocus rapid și precis
+Peaking Focus și Zebra
+microfon de calitate dar și conexiune pentru microfon extern
+ergonomie și funcții utile pentru vlogging/video
+ecranul de calitate
+filtru ND încorporat
+prezența modului Panoramic și HDR
+Timelapse și slow motion
+butoane personalizabile
+My Menu, Memory Recall și meniul rapid Fn
+se poate încărca de la un acumulator extern / laptop
+conexiuni WiFi
+poate fi folosit ca webcam
+patina multifuncțională
Ce nu mia plăcut mie la Sony ZV-1:
-display-ul nu este touchscreen 100%. Atigând ecranul poate fi schimbată doar zona/punctul de focus
-zoom doar 70mm (echivalent 35mm), mie mi-ar fi plăcut unul de 100mm, dar pentru cei interesați mai mult de vlogging / selfie un 14mm sau 20mm ar fi fost mai util
-acea protecție pentru microfon acoperă parțial butonul On/Off
-placa unui trepied acoperă compartimentul acumulatorului și cardului de memorie
PS: Dacă îţi sunt utile informaţiile poţi susţine blogul cumpărând produsul dorit direct din link-urile sau bannerele din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Acest lucru nu afectează în nici un fel prețul plătit de tine. Îţi mulţumesc pentru suport!
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
One thought on “Sony ZV-1 review compactul pentru vlogging si nu numai”