Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 DG HSM II este un obiectiv zoom superangular ce poate fi utilizat atat cu aparatele foto cu senzor format APS-C cat si cu cele full frame.
Obiectivul Sigma 12-24mm II are in constructie cinci elemente optice cu dispersie scazuta (o lentila SLD si patru lentile FLD pentru compensarea aberatiilor cromatice), precum si un element asferic, iar daca doriti sa vedeti citeva poze realizate cu el va invit sa cititi mai departe.
Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 DG HSM II are o constructie metalica si ceva plastic, dar este un obiectiv robust, solid. Cintareste 670g si are o lungime de 120.2 mm.
Ca termen de comparatie, pentru dimensiunile obiectivului Sigma 12-24mm f4.5-5.6 DG HSM II, in poza de mai jos alaturi de obiectivul Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX HSM OS (din pacate nu am avut timp sa realizez citeva poze cu cele doua obiective):
Plasticul a fost folosit pentru inelele de focalizare si de zoom. Acestea au o miscare fina, dar precisa si nu sufera de zoom-creep (sub actiunea greutatii, acesta poate sa faca “zoom-in” sau “zoom-out” atunci cand este in pozitie verticala).
Atit focalizarea cit si zoomul sunt interne si deoarece firma japoneza a dotat acest obiectiv cu motor HSM (Hypersonic Motor), ambele sunt rapide, precise si silentioase.
Focalizare se poate realiza automat, manual sau automat cu ajustare manuala (full-time manual focus override). In timpul testului obiectivul Sigma 12-24mm HSM II nu a avut probleme cu focalizarea; chiar si in lumina redusa, viteza si precizia autofocusului au fost foarte bune.
Montura si parasolarul obiectivului Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 DG HSM II sunt metalice, iar ca o particularitate, la acest obiectiv, parasolarul nu poate fi demontat si nu i se pot monta filtre.
Deoarece filtrele sunt utile in fotografia de peisaj, producatorul japonez a gasit totusi o solutie: capacul pentru obiectiv este format din doua parti, un inel adaptor si capacul propriu-zis.
Inelul adaptor poate fi montat pe obiectiv si astfel puteti utiliza filtre cu filet de 82mm, dar numai la distante focale mai mari de 18mm, daca nu doriti sa vedeti marginile inelului in cadru.
Eu nu am nici un filtru atit de mare sa sa-l testez pe acest Sigma 12-24mm II, dar daca va hotariti sa-l cumparati impreuna cu un filtru pe filet (exista si varianta filtrelor sistem Cokin, dar nu stiu sigur daca se potrivesc acestui obiectiv), ar fi bine sa faceti pe loc o proba, sa verificati daca marginile filtrului apar sau nu in imagine (daca faceti acest test puteti lasa un comentariu si aici pe blog).
Cum spuneam, Sigma 12-24mm II poate fi utilizat si pe aparatele foto cu senzor APS-C, acolo unde distanta focala echivalenta va fi aproximativ 18-36mm. De altfel eu l-am testat pe un Nikon D5100.
Ca sa avem o idee despre distanta foacala am folosit si un Nikon 18-140mm VR (aici gasiti review-ul obiectivului Nikon)
Sigma 12-24mm f4.5-5.6 DG HSM II pentru Nikon:
Bineinteles, importanta este atit distanta pina la subiectul fotografiat cit si unghiul. Cu cit veti fi mai aproape de o cladire, de exemplu, distorsiunile pot fi mai pronuntate:
Desigur la un obiectiv superangular, ca acest Sigma 12-24mm, distorsiunile si vignetarea, sunt prezente, dar nu atit de mult pe cit ma asteptam eu. Sau poate asta se datoreaza si faptului ca eu am testat obiectivul 12-24mm pe un aparat cu senzor APS-C si nu full frame.
In principiu, imaginile sunt destul de sharp (mai ales in centru dar nu arata rau nici in colturi) inca de la 12mm si f/4.5 .
Spre 15-16mm performantele incep sa creasca, chiar daca si diafragma incepe sa se inchida spre f/5, dar colturile pozei arata mai bine.
Vezi si: Test cu Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary pentru Nikon
Diafragma minima este f/22. Aberatiile cromatice sunt bine controlate si desi are parasolarul integrat, totusi uneori mai apare fenomenul lens flare.
Sigma 12-24mm HSM II nu are stabilizare de imagine, dar oricum nu cred ca ar fi fost de folos la un obiectiv cu o distanta focala atat de scurta.
Nu este nici un obiectiv macro ; distanta minima de focalizare este de 28cm, iar raportul de marire este de 1:6.4.
Pret
La data publicarii acestui test obiectivul Sigma 12-24mm f4.5-5.6 DG HSM II (pentru Nikon) costa 3.070lei fiind disponibil aici sau aici. Acest obiectiv se vinde impreuna cu un toc, care poate fi atasat de o curea.
Sigma 12-24mm f4.5-5.6 DG HSM II este disponibil si pentru montura Canon, Sony, Pentax sau poate fi inchiriat; detalii despre procedura de inchiriere pe pagina F64 (cititi cu atentie informatiile de acolo si daca aveti intrebari suplimentare nu ezitati sa-i contactati).
Sau mai aveti la dispozitie Serviciul Upgrade, prezentat de mine in acest post
Sigma 12-24mm II este un obiectiv bun pentru peisaj, arhitectura (interior-exterior), fotografia de grup; poate fi pe placul fotografilor profesionisti si amatori deopotriva. Cred ca avantajele unui unghi de curpindere atat de larg depasesc dezavantajele (distorsiuni si vignetare la distanta focala minima – 12mm), iar cine isi doreste un obiectiv super-wide pentru fotografia de peisaj, acest Sigma 12-24mm DG HSM II ar trebuie sa fie primul pe lista de cumparaturi!
Eu, unul, am ramas placut surprins de calitatea optica a imaginilor, chiar si in zonele periferice, unde ma asteptam la un nivel mai scazut al claritatii (sharp).
Am si filmat putin cu acest Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 DG HSM II:
Mai multe poze (in jur de 400) realizate cu obiectivul zoom superangular Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 DG HSM II pentru Nikon pot fi vazute la Galeria Foto.
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
2 thoughts on “Sigma 12-24mm f4.5-5.6 DG HSM II pentru Nikon – scurt test”