Praga este unul din acele orașe care permit vizitatorilor să-l vadă de sus dintr-un turn, de pe o clădire, de pe un deal etc. Iar Praga are multe astfel de locuri, atracții turistice ce merită vizitate.
Eu am reușit să văd Praga de sus pe la începutul lunii Decembrie 2019. În cele 2 zile ale weekendului am reușit să mă urc în câteva din turnurile Capitalei Cehe și chiar dacă vremea nu a fost favorabilă fotografiei totuși vă arăt câteva imagini foto și video. De asemenea vreau să vă atrag atenția că Praga este un oraș aglomerata din cauza turiștilor, pe cât posibil vizitați-l în timpul săptămânii, poate este mai liber și nu veți sta la cozi mari la obiectivele turistice.
1.Praga văzută de sus din Turnul Primăriei
Primăria Orașului Vechi – Staroměstská radnice / Old Town Hall – este un punct turistic de mare interes. Aici se mai află Ceasul Astronomic, piața care găzduiește Târgul de Crăciun (impresii), dar și alte atracții turistice.
Accesul la turn se face pe la Punctul de Informare Turistică. Biletul costă 220 CZK pentru adulți și am plătit cu cardul Revolut
Puteți urca cu liftul sau pe scări.
Primăria Orașului Vechi este un mic complex turistic, eu am vizitat doar turnul și bine de știu are toaletă contra cost, 20 CZK cash (la un mall aveau toaleta unde am putut plătii cu cardul)
Siteul oficial al Primăriei Vechi poate fi consultat aici
2.Praga văzută din Turnul Pulberii
De la Primăria Orașului Vechi sau în drum spre ea puteți face o oprire la Turnul Pulberii / Prašná brána / The Powder Tower (harta).
Turnul Pulberii este unul dintre cele mai remarcabile monumente ale Pragăi medievale. A marcat începutul traseului regal al Pragăi și sfârșitul unui drum important de la Kutná Hora, unde argintul a fost extras pentru tezaurul regal.
Din jurul anului 1715, turnul cu o înălțime de 44m, a fost folosit ca instalație de depozitare a prafului de armă (de unde și numele său – Turnul pulberii). Turnul a fost grav avariat în timpul asediului prusac de la Praga, în 1757.
Turnul Pulberii a fost cel mai recent reproiectat în timpul reconstrucției puriste pseudo-gotice efectuată de arhitectul Josef Mocker între 1878 și 1886.
Biletul costă 100 CZK (aprox. 19 lei), dar casa de bilete este undeva la etajul 1. Acest turn are doar scări, destul de înguste, bun prilej pentru sport!
Prašná brána este deschis zilnic:
Noiembrie –Februarie 10 a.m.–6 p.m.
Martie 10 a.m.–8 p.m.
Aprilie – Septembrie 10 a.m.–10 p.m.
Octobrie 10 a.m.–8 p.m
Citește și: Sony SF-G 32GB in test – card de memorie SD rapid si rezistent
3.Praga văzută de sus din Turnul Petrin
Sus pe dealul Petrin este amplasat Turnul Petrin /Petřínská rozhledna / Petrin Tower. La acest turn puteți ajunge pe jos (harta) sau de la baza dealului puteți lua furnicularul (harta stație). Pentru furnicular am folosit biletul valabil 72 de ore, dar puteți cumpăra bilete de la fața locului.
Turnul Petrin a fost construit pentru expoziția generală a Centenarului Terestre în 1891, din inițiativa fondatorilor clubului turistic ceh: dr. Vilém Kurz și arhitectul Vratislav Pasovský.
Fiind inspirat de turnul de la Paris proiectat de inginerul Eiffel, dealul Petřín care are o înălțime de 318 m a fost ales ca loc pentru turn. Construcția a început la 16 martie 1891, conform proiectului inițial al arhitectului Vratislav Pasovský, elaborat de inginerii František Prášil și Julius Souček de la Cehia și Moravia Machine Works (Českomoravská strojírna).
Fundația are 11 metri sub pământ pentru a ține construcția de oțel înaltă de 63,5 metri care cântărea 175 de tone. Un tub octogonal este centrul structurii cu liftul înconjurat de două scări în spirală cu 299 de scări – una pentru fiecare direcție. De altfel dacă vreți să trăiți senzați tari vă recomand să urcați pe scări! Cred că este de la sine înțeles că cei care au rău de înălțime ar trebui să evite toate aceste turnuri.
Întreaga structură a turnului Petrin include elemente de legătură sub formă de cruci ale Sfântului Andrei. Turnul are două platforme închise cu geamuri care oferă vedere panoramică a orașului; cea superioară fiind la 55 de metri înălțime.
Parterul și subsolul turnului sunt situate într-o clădire neo-renascentistă. Biletul de acces pentru adulți costă 150 CZK cash.
Petřínská rozhledna este deschis:
Noiembrie – Februarie: 10 a.m.–6 p.m.
Martie: 10 a.m.–8 p.m.
Aprilie – Septembrie: 10 a.m.–10 p.m.
Octobrie: 10 a.m.–8 p.m.
4.Praga vazută din Turnul TV Žižkov
Turnul de televiziune Zizkov / Žižkovská televizní věž / Žižkov Television Tower cu cei 216m face notă discordantă cu clădirile vechi şi turlele oraşului, aducând o notă de high-tech în arhitectura cuminte a orașului.
Deşi Turnul TV este considerat una dintre cele mai urâte clădiri din lume, mie mi s-a părut impresionant şi deloc respingător. După ce plăteşti 250 de coroane (cash sau card) urci cu liftul (cam 38 de secunde) la etajul… 4. Nu știu cum au calculat ei, dar etajul 4 se află la înălţimea de 93 metri, de unde Praga se vede până hăt departe, cu cartierele de blocuri şi monumente.
Turnul Televiziunii este ”decorat” cu un grup de statui realizat de artistul ceh David Cerny (pentru a admira copiii mai de aproape sau ca să vă pozaţi cu ei, mergeţi pe insula Kampa, unde găsiţi 3 astfel de statui).
Înainte să ajungeți la Turnul TV Žižkov (harta) verificați pe site-ul lor dacă poate fi vizitat, căci acolo se mai organizează și evenimente private.
Geamurile ”capsulelor” turnului TV au o folie de protecție solară, dar din loc în loc este ruptă, iar turiștii folosesc acele locuri pentru a obține imagini mai clare.
Citește și: Roma:Colina Aventino si imprejurimile
Tunul TV are restaurant, bistro și bar, dar și o cameră de hotel. La baza tunului era un circuit de minigolf dar și un cimitir!
Scurt videoclip – Praga vazuta de sus:
La turnul catedralei Sfântul Vitus am renunțat din cauza aglomerației și nici în grădinile castelului nu am ajuns.
5.Dacă nu aveţi chef să daţi bani pentru a vedea Praga de sus, există şi variante gratuite: parcul Letna (Letenske sady) este una dintre ele.
Pe soclul unde acum tronează un metronom uriaş, în perioada 1955-1962 s-a aflat statuia lui Stalin, dărâmată ulterior. De lângă metronom aveţi o privelişte plăcută asupra oraşului, iar parcul întins şi verde, cu pajişti imense, este minunat pentru relaxare într-o după-amiază.
Pavilionul Hanavsky aduce un plus de eleganţă parcului, oferind şi el un punct plăcut de panoramă.
Dealul Petrin are câteva locuri de unde puteți admira Praga. De asemenea vă puteți continua traseul spre mănăstirea Strahov (harta), iar de lîngă ea puteți vedea Praga.
La mănăstirea Strahov au și bere, de fapt se lăudau cu o bere verde, dar când am cerut mi s-a spus că s-a terminat, mai aveau doar bere roșie specială de Crăciun.
Dacă îţi plac priveliştile de la înălţime în Praga mai găsești și următoarele obiective turistice: cele două turnuri care străjuiesc podul Carol, turnul Jindrisska înalt de 65,7 m, turnul bisericii Sf. Nicolae (Mala Strana), zona Vysehrad, turnul astronomic al complexului Klementinum, la Muzeul Național al Tehnicii la ultimul etaj, sala dedicată arhiecturii are o platformă interioară de unde puteți vedea orașul.
Drum bun și nu uita de asigurarea de călătorie.
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
One thought on “Praga vazuta de sus – imagini foto video”