Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5.6 este un obiectiv zoom ultra-wide dedicat aparatelor foto cu montura Micro 4/3.
Oferind o gama focala de 18-36mm (echivalent format 35mm), un unghi de cuprindere 100 grade (in pozitia wide si 62 grade in pozitia zoom 18mm), obiectivul M.Zuiko Digital 9-18mm f4-5.6 ED este atit compact cit si usor. Daca doriti sa aflati mai multe informatii si sa vedeti citeva poze realizate cu acest Olympus M.Zuiko Digital 9-18mm f4-5.6 ED, va invit sa cititi mai departe.
Construit dintr-un platic de calitate si avind montura metalica, obiectivul M.Zuiko Digital 9-18mm f4-5.6 ED cintareste doar 155g, fiind “partenerul” ideal in caltorii sau vacante la munte.
Pentru a pastra dimensiunile compacte in timpul transportului, inginerii de la Olympus ne ofera solutia de obiectiv “retractabil”.
Ceva asemanator intalniti si la obiectivul de kit 14-42 f/3.5-5.6 EZ Pancake, prezentat de mine in acest post.
Cind obiectivul 9-18mm f4-5.6 ED este in pozitia pentru transport, “strins” ca sa zic asa, este foarte compact, cu numai aprox. 50mm lungime, insa nu poate fi folosit pentru a fotografia/filma. Ca sa-l folositi la fotografiat/filmat trebuie sa-l rotiti/extindeti cel putin la pozitia 9mm.
Obiectivul Olympus M.Zuiko Digital 9-18mm f4-5.6 ED l-am avut atunci cind am testat mirrorless-ul Olympus E-M5 Mark II
Dupa ce ati terminat de fotografiat/filmat, ca sa-l “stringeti” pentru transport trebuie sa folositi si acel buton Unlock. Extins la 9mm obiectivul se lungeste destul de mult, iar la 18mm se scurteaza putin.
In afara de butonul Unlock, sunt prezente inelul pentru zoom si inelul pentru focus manual. Inelul pentru zoom este suficient de lat, are zimti care asigura o buna aderenta, iar cursa lui este lina, precisa, nu neceita efort pentru al roti.
Inelul pentru focus manual este mai ingust si este cuplat la sistemul “focus-by-wire” si in functie de aparatul foto utilizat, pe lcd lui poate fi afisat automat o imaginine marita, care va permite sa focalizati cu precizie. Inelul se roteste fara oprire si din meniul unor aparate foto puteti seta directia in care sa fie rotit.
Atit zoom-ul cit si focalizarea sunt destul de silentioase, astfel pot fi folosite si in timpul filmarii. Precizia si viteza lor sunt, de asemnea, foarte bune.
In timpul focalizarii, elemntul frontal nu se roteste, astfel puteti folosii si filtre de polarizare circulara sau ND cu diametru de 52mm
Din punct de vedere optic, obiectivul Olympus M.Zuiko Digital 9-18mm f/4-5.6, are 13 elemente in 9 grupuri, o lentila ED asferica, o lentila asferica si una Dual Super Aspherical.
Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5.6 la 9mm:
Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5.6 la 18mm:
La Retro Parada Primaverii Bucuresti 2015:
Obiectivul este destul de sharp, inca de la f/4, iar pentru rezultate si mai bune puteti folosi f/5.6. Intervalul de diafragme este cuprins intre f/4 si f/22.
Constructia diafragmei este din 7 lamele rotunjite, iar bokeh, acea zona aflata in afara campului de profunzime.
La un astfel de obiectiv, distorsiunile sunt prezente, mai ales la capatul wide, 9mm, iar pentru a le reduce cautati in Meniul aparatului foto o setare pentru auto-corectia lor. Daca nu veti gasi setarea pentru auto-corectie, puteti folosi diverse programe de prelucrare foto.
Vignetarea este bine controlata la acest obiectiv 9-18mm f/4-5.6. In schimb aberatiile cromatice nu sunt la fel de bine controlate, dar, atunci cind este cazul, puteti folosi diverse programe de editare foto pentru a le corecta.
Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5.6 nu este un obiectiv macro, totusi distanta minima de focalizare este de 25cm, iar raportul de marire 0.12x. Bine de stiu si faptul ca la 18mm unghiul de cuprindere ajunge la 62 grade (de la 100 de grade cind este la 9mm).
O comparatie cu obiectivul Olympus M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm 1:2.8 PRO:
Si pe teren (tunurile din sectorul din sectorul doi al Bucurestiului):
sau la Ateneul Român:
Pentru ca mirrorless-ul Olympus E-M5 Mark II poate realiza imagini la 40 megapixeli ( 7296×5472 pixeli in modul High Res) va prezint si o astfel de poza:
faceti de ori click pe imagine pentru a vedea poza in high res; are aprox. 25MB
Si doua exemple de poze HDR (cum spuneam la postul despre Olympus E-M5 Mark II, acesta are doua moduri: hdr1 si hdr2):
Micul Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5.6 este un obiectiv wide ce ofera performante optice foarte bune si chiar daca nu este rezistent la intemperii, are o constuctie de calitate. Este usor de folosit, in ciuda dimensiunilor reduse si a designului retractabil, de altfel aceste aspecte cred ca vor fi pe placul celor care doresc sa foloseasca un obiectiv wide in calatorii/deplasari.
Unghiul mare de acoperire il recomanda pentru fotografia de piesaj, de grup, pentru arhitectura etc. Sistemul AF silentios si destul de rapid il recomanda si celor interesati sa filmeze cu un aparat de fotografiat.
Distorsiunile si aberatiile cromatice inerente unui astfel de obiectiv, daca vi se par deranjate, le puteti corecta cu ajutorul unui program de editare foto.
Vezi si: 20 de programe editare foto alternative la Photoshop sau Lightroom
Mai multe poze realizate cu obiectivul Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5.6 si mirrorlessul Olympus E-M5 MarkII, care are montura Micro Four Thirds pot fi vazute la Galeria Foto. Respectivele fotografii nu sunt prelucrate, doar micsorate la 2000 pixeli pe latura mare.
La data publicarii acestui test obiectivul Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5.6 (pentru Micro4/3) costa 2.798lei, iar parasolarul se cumpara separat (LH-55B costa 169lei).
Pentru pret actualizat si promotii verificati acesta pagina .Daca doriti sa prelungiti garantia obiectivului la 3 ani nu uitati sa verificati si acest site
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
One thought on “Olympus M.Zuiko Digital 9-18mm f4-5.6 ED in test”