In meniul mirrorrless-ul Olympus E-M5 Mark II este prezenta si functia time lapse shooting, sau, mai pe romaneste fotografiere la intervale regulate (cel putin asa este tradusa in limba romana, in manualul aparatului foto).
Cu ajutorul acesteia puteti configura E-M5 Mark II sa fotografieze automat la intervale stabilite, iar apoi fotografiile obtinute pot fi transformate intr-o secventa video time-lapse, asa cum puteti vedea mai jos.
Prin Bucuresti, intr-o dupa amiaza de primavara:
Pentru a realiza acest scurt exemplu de time-lapse photography, am folosit cinci secvente, realizate in trei locuri ale Bucurestiului (Ateneul Roman, parcul Morarilor si gradina Japoneza din parcul Herastrau). Secventle cuprind in jur de 1620 poze, iar intervalul de timp intre poze a fost de 1 secunda sau 2 secunde.
Pe scurt, pentru realizarea unei secvente time-lapse, in afara de camera foto, aveti nevoie de un trepied si daca este cazul de un dispozitiv electronic, numit intervalometru, ce se contecteaza la intrarea pentru telecomanda.
Dar, mai nou, multe din aparatele foto recent lansate, au deja in meniu o functie ce poate inlocui, uneori, cu succes acel intervalometru.
Spun uneori, pentru ca, in primul rind, depinde de modelul aparatului foto (de obicei modelele pentru incepatori au o functie time-lapse mai simpla, cum v-am prezentat la Olympus SP-100EE), iar al doilea factor este complexitatea secventei time-lapse.
Olympus OM-D E-M5 Mark II are o functie time-lapse completa si probabil in majoritatea cazurilor este suficienta, nu va trebui sa cumparati un intervalometru sau telecomanda cu intervalometru.
La Olympus E-M5 Mark II functia time lapse este disponibila doar in modurile P/A/S/M si va permite sa setati numarul de cadre care se vor fotografia, intervalul dintre fotografii si chiar poate realiza automat clipul video. Desigur daca doriti un control mai mare, veti descarca fotografiile in calculator si cu ajutorul diverselor programe veti realiza clipul time-lapse.
Vezi si: Test cu mirrorless-ul Olympus OM-D E-M5 Mark II si obiectivul M.ZUIKO DIGITAL 12-40mm 2.8 PRO
La prima “vedere” realizare unei secvente time-lapse pare un lucru usor: setam intervalul de expunere la care facem pozele, viteza de declansare, diafragma, valoarea ISO, balansul de alb, verificam ca acumulatorul sa fie incarcat, cardul de memorie are suficient spatiu, apoi, declansam! Si sa nu uit alt factor important inainte sa declansati: focalizare. Recomandat este sa folositi focalizare manuala deoarece subiectele ce vor aparea in cadre vor modifica focalizarea – mai aproape sau mai departe.
Totusi realizarea unei secvente time-lapse nu este o munca deloc usoara, necesita atat pregatire, pasiune cat si rabdare! Rabdare sa stai intr-un loc 25 – 40 minute sau chiar mai mult, pina se termina toata secventa “interval shooting”. Pentru momentele de asteptare este bine sa aveti la voi o carte, sau sa va programati alte activitati (verificare email, etc), dar fara sa pierdeti din vedere aparatul foto!
Apoi, dupa ce descarcati pozele intr-un calculator, urmeaza etapa de editare video. Pentru simple secvente time-lapse puteti folosi si VirtualDub (folosirea acestui program gratuit este bine explicata pe aceasta pagina), iar pentru cele mai complexe secvente time-lapse, cred ca Adobe After Effects si Premiere sunt recomandate.
Vezi si: Olympus M.Zuiko Digital 9-18mm f4-5.6 ED in test
Ca subiecte posibile pentru time-lapse photography:
Traficul dintr-un oras aglomerat
Oamenii din intersectiile aglomerate
Constructia unei cladiri
Constructia unei masini
Miscarea norilor
Rasarit, apus
Inflorire
Cresterea unei plante
Topirea ghetii
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
4 thoughts on “Olympus E-M5 Mark II: time-lapse photography”