Obiectivul Nikon 70-200mm f/4 ED VR, lansat in Octombrie 2014 si a fost cel mai asteptat obiectiv din gama profesionala Nikon lansat in ultimii ani, un model pe care fotografii profesionisti si amatori l-au asteptat din mai multe motive.
Detalii, mai jos!
Specificatii tehnice Nikkor AF-S 70-200mm f/4 G ED VR :
•Formula optica formata din 20 de elemente dispuse in 14 grupe, din care trei elemente ED (reduc aberatiile cromatice) cu Nano Crystal Coating (minimizeaza aparitia efectelor de ghosting si flare)
•Sistemul de stabilizare asigura un avantaj de pina la 5 trepte de expunere la fotografierea din mana, fara trepied
•Diafragma minima: f/32
•Diametru filet port-filtru: 67mm
•Lungime: 178.5mm
•Greutate: 850 de grame
Obiectivul Nikon 70-200mm f/4 ED VR, compatibil atat cu aparatele DSLR in format Full Frame (FX) cat si cu cele APS-C (DX – in acest caz distanta focala devine 105 – 300 mm), are o formula optica alcatuita din 20 de elemente dispuse in 14 grupe, din care trei elemente sunt de tip ED cu Nano Crystal Coating. Ca o comparatie, obiectivul Nikon 70-200mm f/2.8 are o formula optica total diferita, formata din 21 de lentile dispuse in 16 grupe. In plus modelul actual, Nikkor 70-200 f/2.8 VR, are un sistem de stabilizare care asigura un avantaj de doar pina la 3 trepte de expunere, fata de pina la cinci cit are mai noul 70-200mm f/4 ED VR.
Nikon 70-200mm f/4 ED VR accepta filtre pe filet cu diametrul de 67mm (fata de 77mm la obiectivul cu f/2.8) si are o greutate de doar 850 de grame, adica aproape jumatate din greutatea obiectivului 70-200mm f/2.8.
Calitatea constructiei obiectivului este foarte buna, specifica Nikon. Majoritatea componentelor externe sunt din plastic, dar asta nu reduce din senzatia incredere si singuranta in utilizare, fiind folosite materiale de calitate; inelul de zoom este generos in latime la fel si inelul de focalizare, care este amplasat în extremitatea obiectivului. Elementul din fata nu se roteste în timpul focalizarii, astfel ca folosirea filtrului de polarizare sau a filtrelor graduale nu creeaza inconveniente in utilizare.
La exterior se observa ca Nikon 70-200mm f/4 VR este dotat cu scala de distante, marcata clar si vizibil si ofera patru comutatoare laterale pentru focus (Auto/Manual), pornirea si oprirea sistemului de stabilizare (VR).
Nikkor 70-200mm f/4G ED VR are focus intern (IF) si Silent Wave Motor (SWM), permitindu-va sa folositi focalizarea manuala chiar si atunci cind va aflati in modul auto-focus (butonul de pe obiectiv aflandu-se in pozitia M/A). Tot datorita SWM focalizare este silentioasa. Distanta minima de focalizare este de 1 m.
Singura mentiune ar fi faptul ca nu este nu este izolat impotriva intemperiilor (weather-sealed) cum este “fratele” mai mare 70-200 f/2.8 VR, are doar o garnitura de cauciuc pentru protejarea la praf, iar montura este una de metal.
Alta diferenta intre cele doua obiective este lipsa inelului de la noul 70-200mm f/4 VR. Dar acest aspect este si o chestie de preferinte; personal nu i-am simtit lipsa in timpul testelor, chiar si atunci cind l-am folosit in combinatie cu un trepied.
Totusi daca in portofoliul vostru de imagini, fotografia de produs si fotografia de portret ocupa un rol important, ar fi bine sa va ginditi la achizitionarea inelului Nikon RT-1 – colier trepied, deoarece va usureaza munca atunci cind il veti monta pe trepied, adica va permite rotirea cu usurinta a obiectivului intre fotografierea pe orizontala (peisaj) si cea pe verticala (portret) dupa ce prindeti inelul de placuta trepiedului.
Parasolarul de tip baioneta inclus este si el din plastic de calitate.
Sistemul optic de reducere a vibratiilor (VR – vibration reduction) este de generatia a treia, care pur si simplu încânta utilizatorul cu eficienta sa.
VR dezactivat:
VR activat:
Distorsiunile sunt destul de bine controlate, la ambele capete ale distantei focale. In plus, cautati in meniul camerei optiunea pentru reducerea distorsiunilor obiectivelor, eventual faceti si un update de firmware pentru Distortion Control Data si veti observa imbunatatiri in reducerea distorsiunilor.
Legat de calitatea optica, nu este nimic de reprosat obiectivului din acest punct de vedere. În privinta claritatii, lucrurile sunt la fel de îmbucuratoare. Obiectivul este clar înca de la diafragma maxima.
La Gradina Zoologica din Baneasa:
Lucrarea “Miorita” din cadrul proiectului Spam Copy/paste, autor Costin Ionita, expus in parcul Carol, in fata arenelor Romane.
In Delta Bucurestiului (lacul Vacaresti):
Test zoom:
Turnul de arta din Pantelimon – 70mm:
200mm:
prin parcul Titan (Alexandru Ioan Cuza) 70mm:
200mm:
Prin oras – 200mm:
70mm:
Filmare cu Nikon D5300 si 70-200mm f/4 VR, din mina (handheld):
si la Bucharest Christmas Market:
Bokeh-ul este unul placut, diafragma cu 9 lamele circulare avand un cuvant greu de spus in aceasta privinta, asa cum se poate observa din imaginile prezentate mai jos:
Asadar Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f/4G ED VR ofera o distanta focala versatila, un bun sistem de reducere a vibratiilor, un autofocus rapid si o constructie de calitate, intr-un design compact si usor. Acesta ofera performante foarte bune, in gama din care face parte, fiind potrivit pentru o multitudine de abordari fotografice: de la portret la fotografia de actiune.
Eu l-am testat impreuna cu Nikon D5300 (acesta este review-ul meu), un dslr cu dimensiuni medii, dar totusi aparatul se balansa destul de bine in mana cu obiectivul Nikon 70-200mm f/4.
Seara prin Bucuresti, in perioada luminitelor de Craciun:
Daca aveti nevoie de un obiectiv, in principal pentru calatorii, ceva fotografie de actiune, fotografie de peisaj si chiar portret, Nikon 70-200mm f/4 ED VR ofera avantaje convingatoare. Acesta ofera o combinatie convigatoare de portabilitate, flexibilitate, accesibilitate si calitate excelenta a imaginii. Multumita sistemului Silent-Wave autofocusul este silentios si foarte rapid, iar a treia generatie a sistemului de reducere a vibratilor functioneaza si el foarte bine.
Nikon 70-200mm f/4 VR Este un obiectiv foarte bun, care arata ce se poate obtine cu un design optic modern, este placut de utilizat si are un cost suportabil, desi nu este tocmai ieftin. In momentul scrierii acestui test obiectivul Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR beneficiaza de o reducere de 1.000lei (valabila pina la 18.02.2014), altfel pretul normal este de 6.000lei. Pentru disponibilitate si alte oferte puteti verifica si aici sau aici
Mai multe imagini, neprelucrate si cu rezolutie mai mare, pot fi vazute la Galeria Foto
Acesta este un test independent si este posibil sa gasiti si poze ce nu sunt clare in viziunea cropului de 100% perfect, in plus eu nu ocolesc nici zgomotul de imagine!
Daca doriti perfectiunea tehnica trebuie sa cautati alt blog/site, dar sper ca informatiile pe care vi le ofer eu sa va fie de folos!Multumesc pentru vizita.
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
4 thoughts on “Nikon 70-200mm f4G VR – scurt test”