Colecția de artă populară a Dr. Nicolae Minovici a revinit «acasă». Timp de doi ani de zile, cele mai multe obiecte de patrimoniu au fost restaurate pentru a fi expuse publicului larg în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani. Vernisajul expoziției a avut loc marți, 23 octombrie 2018, la Muzeul Nicolae Minovici.
Vila doctorului Minovici a trecut printr-un amplu și laborios proces de restaurare, consolidare și reabilitare, care a durat doi ani, urmat de reamenajarea peisagistică a parcului vilei, iar acum Colecția de artă populară a Dr. Nicolae Minovici revine «acasă».
Dacă, în cursul anului 2017, a fost deschisă o parte din expoziția permanentă a muzeului care a cuprins capela, dormitorul, sufrageria, holul de acces de la etaj și odaia pentru musafiri de la parter, în anul 2018, începând cu data vernisajului, vizitatorii vor avea bucuria de a vedea restaurată întreaga „Vilă cu Clopoței”.
Salonul și camera miresei de la etaj au fost refăcute conform fotografiilor pe care Nicolae Minovici le-a comandat în 1935. Cele mai multe obiecte de patrimoniu au fost restaurate pentru a fi expuse publicului exact în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani.
Fiind un an centenar, Muzeul Municipiului București a pregătit pentru români o serie de acțiuni menite să redea memoriei generale informații esențiale despre rolul jucat de familia Minovici în istoria țării noastre.
Vă recomand să citiți: În vizită la Muzeul de Artă Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck
Evenimentul a inclus lansarea volumului „Minovici – O Sută de Ani de Pionierat (1850-1950)”, volum colectiv, Editor – Adrian Majuru, Colaborator – Dr. Octavian Buda, Editura Muzeului Municipiului București 2017, precum și deschiderea expoziției tematice „Cercetarea antropologică cu instrumentele artei”, realizată în parteneriat cu Institutul de Antropologie “Francisc Rainer” (Sala de conferințe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici).
«Vila neodihnei» a doctorului Nicolae Minovici și-a redeschis colecțiile, iar prietenii îi sunt din nou aproape: Institutul Național de Medicină Legală «Dr. Mina Minovici», Institutul de Antropologie «Francisc Iosif Rainer» – Academia Română. Frații Mina și Nicolae Minovici au fost ctitori și directori ai Institutului Național de Medicină Legală, cel dintâi institut de profil proiectat (1892) la standardele cunoscute astăzi în întreaga lume. La peste o sută de ani distanță de la prima ei inaugurare, în anul 1906, vila Dr. Nicolae Minovici se înfățișează în adevărata ei spendoare. Finalizarea șantierului de consolidare, reabilitare și restaurare reprezintă unul dintre proiectele de succes finalizate de Primăria Municipiului București în ultimii ani, proiecte legate de recalibrarea culturală și turistică a orașului București.
Invitații speciali și publicul au semnat panoul filatelic oferit de Romfilatelia, prin care este omagiată personalitatea Dr. Nicolae Minovici.
Îl veți putea vedea zilele următoare în cadrul expoziției temporare „Artă și antropologie. Reverberații ale concepției raineriene în studiul omului”.
vernisajul expoziției „«Vila Dr. Nicolae Minovici»: Restitutio II”, vernisajul expoziției temporare „Artă și antropologie. Reverberații ale concepției raineriene în studiul omului”, lansarea volumului „Minovici – O Sută de Ani de Pionierat 1850-1950” (volum colectiv, Editor – Dr. Adrian Majuru, Colaborator – Dr. Octavian Buda, Editura Muzeului Municipiului București 2017), precum și a albumului filatelic „Nicolae Minovici, pionier al medicinei sociale – 150 de ani de la naștere”, un produs unic dedicat lui Nicolae Minovici și familiei sale, albumul fiind însoțit și de o medalie aniversară.
Dr. Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, Cristian-Vasile Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Dr. Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, Dr. Cristiana Glavce, de la Institutul de Antropologie „Francisc I Rainer”, Dr. Octavian Buda, UMF „Carol Davila”, Dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, Maria-Manuela Catrina, secretar de stat, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Cristina Popescu, director general Romfilatelia sunt cei care au evocat personalitatea Dr. Nicolae Minovici, cel care ridica în anul 1906, vila «Vila neodihnei» sau «Vila cu clopoței», cum mai este cunoscută, care se înfățișează acum, restaurată complet, în adevărata ei splendoare.
Intrarea la vernisaj a fost liberă.
Vă recomand să citiți: Tezaurul si Columna lui Traian la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti
Program de vizitare muzeul Nicolae Minovici: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00
Preț bilet:
5 lei – bilet întreg
2 lei – bilet redus (elevi, studenți, pensionari)
15 lei – filmare, fotografiere de către turiști în interiorul muzeului
Intrare gratuită pentru copiii sub 7 ani.
La Muzeul Nicolae Minovici se poate ajunge cu autobuzele STB (fostul RATB) 131, 182, 282, 301, 330, 331, 335 iar pentru harta click aici
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024