Muzeul de Artă din Timișoara este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale orașului bănățean, care merită vizitat dacă ajungeți în oraș.
Muzeul este găzduit de Palatul Baroc, una din clădirile reprezentative ale Timişoarei, construită în stil baroc în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în Piaţa Principală a oraşului (acum Piaţa Unirii harta). Cine a vizitat Viena , remarcă ușor că motivele decorative exterioare trădează o strânsă filiaţie vieneză.
Clădirea a fost renovată și a fost redată publicului în anul 2006, o dată cu înfiinţarea Muzeului de Artă Timişoara.
Patrimoniul s-a constituit în a doua parte a secolului al XIX-lea, când Ormós Zsigmond, colecţionar şi istoric de artă, a donat întreaga sa colecţie comunităţii. Completat prin achiziţii şi donaţii, patrimoniul cuprinde astăzi peste 8000 de piese: pictură, sculptură, artă decorativă şi grafică.
Clădirea cu două etaje este împărțită pe colecții de artă.
Una dintre expoziţiile principale o constituie colecţia pictorului Corneliu Baba, cu peste 80 de lucrări semnate de maestru în diverse perioade ale creaţiei sale.
Tendinţele artistice ale Timişoarei anilor 1960 – 1980 sunt surprinse în Colecţia de Artă Contemporană, cu exponate provenind din creaţiile grupurilor 111 şi Sigma (C. Flondor, S. Bertalan, P. Cotoşman), ale sculptorilor P. Neagu sau P. Jecza, sau ale pictorilor J. Podlipny, C. Radovan şi alţii.
Colecţia de artă decorativă cuprinde numeroase exponate de secol XIX, provenind îndeosebi din Banat; prin diversitatea lor stilistică acestea reflectă gusturile şi orizontul cultural local, având o mare valoare documentară.
Galeria de Pictură Europeana îşi are nucleul în colecţia Ormós şi cuprinde în primul rând lucrări ale unor artişti europeni din secolul al XVI-lea până în secolul al XX-lea.
Interesant mi s-a părut faptul că unele lucrări de artă erau însoțite de o descriere în alfabetul Braille
Sala Barocă pare ea însăși un exponat al acestui muzeu. Acustica bună permite organizare unor concerte simfonice.
Vă recomand să citiți: Muzeul Satului Timisoara – fotografii si informatii
Când am vizitat eu muzeul de Artă din Timișoara acolo erau expuse și lucrările pictorului și sculptorului maghiar-ungar Victor Vasarely. Numele real Vásárhelyi Győző, născut în 1906 la Pecs, a trăit în Franța, unde a decedat în 1997 la Paris, este considerat inițiatorul artei optice Op – Art, după ce în 1930 a creat tabloul Zebra
Victor Vasarely considera că elementele compoziționale pot fi aranjate în milioane de variații, iar operele sale pot deveni disponibile pentru toată lumea, la un preț rezonabil. A considerat ca ar fi posibil, ca prin folosirea formelor geometrice de bază (cercul, pătratul, elipsa, rombul și fantastica bogăție a scalei cromatice) fiecare persoana să își poată crea o opera de arta în accord cu propriul caracter.
Vasarely a creat inclusiv programe computerizate pentru modelarea lucrărilor sale. Biletul pentru vizitarea acestei expoziții a costat 20 lei
Muzeul de Arta Timisoara Program : Marţi – Duminică: 10-18
Costul unui bilet de intrare – 10 lei
Taxa foto: 5 lei
Pentru informații actualizate vizitați site-ul oficial
Apropo de taxa foto, una din angajatele muzeului m-a văzut că fac o poză și foarte repede mi-a atras atenția că fotografiatul este interzis. Fapt ce m-a făcut să o întreb ”Atunci de ce am plătit taxa foto dacă nu este voie să facem poze?”, iar răspunsul ei a fost ceva de genul ”Aaaa, ați plătit taxa foto???”. Văzând uimirea ei că am plătit taxa foto am întrebat-o de ce se miră atât de mult, dar nu mi-a răspuns. Eu nu știu cum se fac angajări acolo la Muzeul de Arta Timisoara, sau dacă angajații muzeului sunt învățați cum să se comporte cu puținii vizitatori care le trec pragul, dar atitudinea asta de paznic pus pe ceartă nu le face bine deloc.
Nu pot să nu remarc diferența între, unii, angajați ai muzeelor din România și cei din străinătate. De exemplu, angajații muzeelor din Malta, mi s-au părut foarte primitori și dornici să explice cât mai multe, plus că îndemnau vizitatorii să facă poze, deoarece angajații muzeelor știau că pozele vor fi văzute de prietenii celor care le-au făcut și destul de posibil să le aducă alți vizitatori.
Dar închei într-o notă optimistă spunând că până în 2021, când Timișoara va fi Capitala Culturala Europeană, mai este timp ca angajații muzeelor să-și îmbunătățească atitudinea față de vizitatori.
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
2 thoughts on “Muzeul de Arta Timisoara – informatii, pareri si fotografii”