Gardul de sârmă care împrejmuieşte Teatrul Masca, situat în cartierul bucureştean Militari, nu este singurul loc din Bucureşti unde se pot vedea/agăţa acele lacăte de dragoste sau ale iubirii. Mai nou am văzut câteva lacăte atârnate şi de gardul de sârmă aflat pe podul peste Dâmboviţa, din piaţa Unirii, aflat în zona dinspre magazinul Unirii şi cu vedere spre Biblioteca Naţională a României
Nu sunt sigur că acestea din piaţa Unirii sunt lacătele dragostei (love locks), dar deocamdată altă explicaţie nu găsesc.
Despre tradiţia lacătelor iubirii am citit diverse păreri: unii afirmă că au devenit o adevărată nebunie la nivel mondial, o dată cu publicarea a două romane ale scriitorului italian, Federico Moccia – Tre Metri Sopra il Cielo (Trei metri deasupra cerului) şi Ho Voglia di Te (Te Doresc).
După spusele legendei, tinerii îndrăgostiţi din Roma îşi gravau numele pe un lacăt pe care îl agăţau de al treilea felinar din partea de nord a Podului Milvio şi apoi aruncau cheia în râul Tibru, în speranţa că vor rămâne astfel împreună pentru totdeauna.
Alte legende afirmă că acest obicei al lacătelor dragostei, s-a născut dintr-o poveste sârbă, din timpul Primului Război Mondial, despre un pod din oraşul balnear Vrnjacka Banja, numit „Podul de dragostei”.
Povestea spune că Nada, directoarea unei şcoli locale din localitatea Vrnjacka Banja, s-a îndrăgostit de un ofiţer sârb pe nume Relja. După ce s-au logodit, Relja a trebuit să plece la război în Grecia, unde s-a îndrăgostit de o femeie din Corfu.
Ca o consecinţă, Relja şi Nada au rupt logodna însă tânăra nu şi-a revenit niciodată din lovitura devastatoare dată de iubitul ei, iar după ceva timp ea a murit din cauza suferinţei în dragoste şi a nefericirii. După această întâmplare, tinerele din Vrnjacka Banja au dorit să îşi protejeze dragostea aşa că au început să scrie numele lor şi al celui drag pe lacăte pe care le-au prins de balustrada podului pe care Nada şi Relja obişnuiau să se întâlnească.
Vezi si: Lacatele dragostei in parcul Herastrau?
Alţii zic că primele lăcate ale iubirii (love locks) au apărut la Pecs în Ungaria, ba la Seul în Coreea! Şi cine ştie câte legende or mai fi legate de aceste lăcate de dragoste!
Pe de altă parte acolo unde numărul lor este prea mare, autorităţile au hotărât eliminare lor, deoarece greutatea lacătelor pun în pericol structura construcţiilor de care sunt prinse. Aşa s-a întâmplat la Paris sau Dublin (în 2012 când am vizitat eu Dublinul nu am obervat aceste lacăte ale iubirii).
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
3 thoughts on “Lacatele iubirii in piata Unirii din Bucuresti?”