In vizita la Muzeul Antipa din Bucuresti

Pentru 2014 mi-am propus sa vizitez mai multe muzee aflate in Bucuresti si am inceput cu Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”. De fapt este a doua vizita, prima avind loc in urma cu multi ani si eram curios cum arata muzeul Antipa dupa renovarea ce a durat aproape trei ani.

muzeu antipa bucuresti
muzeul antipa

Ei, ca sa nu lungesc suspansul cu raspunsul la intrebarea cum arata muzeul, eu spun ca arata mult mai bine decit ma asteptam!

Muzeul este frumos amenajat, cu panouri info-touch, iar pentru posesorii de smartphone sunt prezente si codurile QR (spre deosebire de cele de la Gradina Zoologica, codurile QR de la muzeul Antipa sunt realizate de Orange si tot ei au realizat pentru muzeul Antipa o aplicatie 3D).

info-touch muzeu antipa
panou info-touch

Dar acolo unde exista aparatura high-tech, mai ales cea care are la baza sistemul de operare Windows, exista si riscul unei erori:

eroare windows
eroare windows

La muzeul Antipa veti mai gasi vitrine noi care imita bine habitatul animalelor in cauza. Multe exemplare de animale, care au fost puse in lumina extrem de frumos (in diorame). Unele sunt chiar mari; plus ca desi sunt impaiate, unele sunt chiar superbe!

vitrina muzeu antipa
vitrina antipa

Din cite am observat s-a marit si vechea pestera artificala, unde puteti vedea stalactite, stalacmite, coloane, bazine cu apa. Exista o “camera” cu trofee de vanatoare, dar si un sector dedicat biologului Grigore Antipa, unde sunt o parte din lucrurile lui: carti, microscopul folosit, biroul, aparat foto, etc.

ishoot.ro

Alt aspect interesant ar fi faptul ca muzeul ”Antipa” lanseaza vizitele senzoriale pentru persoanele cu deficiente de vedere!

muzeul antipa pentru nevazatori
banda pentru nevazatori

In cadrul proiectului s-au realizat 4 standere îin care sunt expuse cochilii de moluste, tipuri de pene si esantioane de blanuri apartinind unor specii autohtone si din fauna mondiala, care fac posibila interactiunea vizitatorilor cu deficiente de vedere cu piesele muzeale, in mod obisnuit, interzise atingerii.

Braille la antipa pentru nevazatori
Braille la Antipa

Din cele 21 de basoreliefuri tot pentru persoanele cu dizabilitatii vizuale, 17 au fost completate cu ”glasurile” animalelor reproduse in lucrarile murale, pentru a completa si imbogatii informatia stiintifica castigata prin pipairea lor.

Nu stiu exact daca persoanele cu handicap locomotor beneficiaza de aceeasi atentie; adica eu nu am observat rampe speciale de acces in interior, deoarece muzeul Grigore Antipa este organizat pe trei niveluri:

Demisol: biodiversitatea Romaniei (mediul acvatic, bioregiuni alpine, stepice, pontice, fauna Romaniei, s.a)
Parter: Biodiversitatea Terrei (mari, bioregiuni malgase, neotropicale, orientale, s.a)
Etaj: Istorie naturala (gigantii marilor, minerale si roci, genetica, originea vietii, sala fosilelor, sala insectelor, anatomia omului, sala interactiva s.a)

Citeste si: In vizita la Muzeul de Arta Frederic Storck si Cecilia Cuţescu Storck

Cind am vizitat eu muzeul Antipa, la etaj se afla si expozitia de fotografie (cu vinzare) “România, oameni si locuri” a fotografului Sorin Onisor.

Un alt element de civilizatie il constituie prezenta garderobei. Dar din pacate acest aspect este un pic umbrit de faptul ca exista o singura toaleta (cea de la parter, de linga garderoba; tot in aceasta zona se afla si un magazin cu suveniruri).

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Concluzia este ca Bucurestiul are un foarte interesant muzeu de istorie naturala si merita sa-l vizitati, alaturi de familie si/sau prietenii vostri. Probabil ar fi bine sa rezervati cel putin 2 ore pentru muzeu, daca nu chiar mai mult daca aveti timp si rabdare, si explorati incet muzeul, pentru ca are multe de oferit, mai mult decit am mentionat si aratat eu in acest articol.

Program de vizitare muzeu Grigore Antipa
Miercuri-Vineri: 10-18 (iarna, mai multe detalii aici):
Luni – Marti: INCHIS

Preturi bilete
– tarif intreg pentru adulti – 20 lei
– elevi, studenti (cu legitimatii valabile) – 5 lei
– pensionari – 10 lei
– taxa foto (fara blit, inclusiv pentru telefonul mobil) – 10 lei
– autoghid (disponibil în limbile: română, engleză, franceză şi germană) – 12lei/persoana

fotostefan

11 thoughts on “In vizita la Muzeul Antipa din Bucuresti”

  1. Nu numai că e renovat 100% (pe banii lui Samsung România 🙂 ), dar acum fiecare exponat e plasat în diorame conform cu o temă.

    În privinţa asta (co)mu(n)iştii nu se descurcau, pe vremea lor aceleaşi exponate erau puse ca în secolul 19, la rând şi cu câte o plăcuţă, fără niciun fel de explicaţii. Scheletul de Glyptodon îl lăsaseră într-un colţ, pe culoar, fără să aibă nici măcar plăcuţă, sau se raţionalizaseră şi plăcuţele.

    Practic renovarea s-a transformat într-o reconstrucţie completă a clădirii, care nu mai seamănă deloc cu cea dinainte.

  2. Din moment ce scriu, se presupune că am fost 😉

    În mod curios, marea colecţie de insecte de toate genurile, speciile, varietăţile şi culorile politice (aşezate la rând ca în insectarul unui şcolar) a fost retrasă de la expunere şi numai o parte din ea a fost re-aranjată într-o sală alături de prezentări video interactive despre speciile de insecte de la noi.

  3. @Nautilus: am inteles ca ai fost, eu am uitat sa precizez ca ma refeream la ceilalti cititori care inca nu au fost la muzeul Antipa.
    Apropo, cine vrea sa-l (re)viziteze, sa “profite” de Noaptea Muzeelor (in noaptea de 17 spre 18 mai 2014).

  4. PS cafeneaua a fost şi ea o îmbunătăţire radicală.

    Nu fiindcă n-am avea destule cafenele în Centrul Isteric şi împrejurimi, ci fiindcă acea curte de pe vremuri din spatele muzeului, îngropată în crengi uscate şi buruieni, cu lemnărie veche aruncată prin ea, cu poarta sudată, era a Dracului de creepy. Ca o tumoare, ceva urât şi diform aruncat în buricul capitalei. Te aşteptai să iasă din ea cine ştie alieni, predatori, sau măcar târâtori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.