Am publicat deja aici pe blog diverse imagini (foto şi video) de la ultima ediţie a Bucharest International Air Show, pe scurt BIAS, dar m-am gândit să vă spun şi câteva impresii.
Eu am avut ocazia să merg la o parte din ediţiile anterioare ale BIAS, aşa că încerc să împărtăşesc cu voi impresii din două perspective: una a unei persoane care vine pentru prima dată la aceste spectacol aerian, iar a două vine de la o persoană care a mai fost şi la ediţiile anterioare.
Din punct de vedere al unei vizitator aflat pentru prima dată la BIAS, cred că se poate spune fără greşeală că a fost un spectacol aviatic pe cinste, destul de captivant din punct de vedere al evoluţiilor, meritând din plin să fii prezent la Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu într-o zi caniculară.
În schimb persoanele care au avut ocazia să participe la ediţiile anterioare (2015, 2014 , 2013), cred că au observat că anumite evoluţii aeriene se tot repetă. Acest fapt nu este neapărat un aspect negativ, dar parcă ar fi de dorit ca evoluţiile să fie cumva schimbate.
Tarom cu acel Boeing 737 şi “flancat” de Şoimii României (Hawks of Romania) au cam aceeaşi evoluţie, Jurgis Kairys cu al lui Su-31 (anul acesta parcă a fost vopsit altfel avionul), deşi spectaculos, totuşi evoluţia este cam aceeaşi, cam la fel cu Iacării Acrobaţi şi Hawks of Romania.
“Ochiometric” parcă nici spectatorii nu au fost la fel de mulţi ca la ediţiile anterioare.
Încă o dată nu este un aspect negativ, doar că poate ar prinde bine câteva elemente noi în evoluţiile lor.
Cumva excepţie de la ceea ce tocmai v-am spus, o face elicopterul IAR 330 Puma. Acest uriaş elicopter (18 m lungime, 5.14 m înălţime şi 3.615 kg), chiar dacă la aproape toate evoluţiile văzute de mine are cam acelaşi program de zbor, totuşi reuşeşte de fiecare data să mă impresioneze “baletul” aerian pe care piloţii militari reuşesc de fiecare dată să-l execute cu atâta graţie.
Video:
În plus, la #bias2016, elicopterele IAR 330 Puma au “defilat” într-o formaţie mai numeroasă. La fel au făcut şi avioanele MIG 21 Lancer, IAR 99 Şoim, dar şi celelalte avioane civile.
Video:
Nici Alenia C-27J Spartan, al Forţelor Aeriene Române, nu a fost mai prejos având o evoluţie graţioasă, silenţioasă, uneori aveai impresia că pluteşte nu că zboară.
Mi-a plăcut evoluţia MIG-21 Lancer; la evoluţia de seară, o bună parte din exerciţiu, avionul era cu forţajul cuplat (afterburn). De fapt cine a rezistat până la final s-a bucurat şi de evoluţia Air Bandits (Yurgis Kairys şi Iacării Acrobaţi), combinată cu efecte pirotehnice, evoluţie încheiată cu focuri de artificii (vezi aici)
Video MIG-21 Lancer:
SU-27 Flanker a impresionat pe toţi vizitatorii BIAS2016 (vezi aici postul dedicat), iar evoluţia celor două avioane L 159 Alca au fost surpriza plăcută a spectacolului aerian.
Neplăcut a fost lipsa evoluţiei avionului SAAB 39 Gripen, aparţinând, ca şi cele două L-159, Forţelor Aeriene Cehe. Din câte am aflat Gripen-ul ar fi ajuns la Bucureşti, dar o defecţiune nu i-a mai permis să evolueze; dar măcar dacă îl aşezau în expoziţia statică şi tot era ceva.
Apropo de expoziţia statică: aceasta este o bilă albă a BIAS 2016. Aproape toate avioanele puteau fi vizitate, cu excepţia celor două F-15 păzite cu străşnicie de soldaţi americani înarmaţi. Cei interesaţi au văzut de aproap, uneori chiar fotografiat la manşa unui Suhoi Su-27 UB (dublă comandă) al Forţelor Aeriene Ucrainene, unui Suhoi Su-25 al Forţelor Aeriene Bulgare, un Mirage 2000 al Forţelor Aeriene Greceşti. Forţele Aeriene Române au expus MiG-ul 21 LanceR, IAR-ul 99, IAR-ul 330 Puma, Antonovul 26 şi Spartanul. La AWACS, un “radar zburător” E-3 Sentry utilizat de NATO, era o coadă uriaşă, aşa că eu am renunţat să-l vizitez.
Mi-a plăcut evoluţia EF-18 Hornet, al Forţelor Aeriene Spaniole (dacă doriţi să vedeţi, vizitaţi această pagină).
Mi-a plăcut evoluţia avioanelor istorice B 25 Mitchell şi F4U Corsair aduse de Flying Bulls. Fiind avioane la care piesele de schimb sunt cam greu de găsit în ziua de astăzi, piloţii nu le-au forţat, dar ne-au prezentat totuşi un frumos spectacol aerian.
Tot ca aspect pozitiv, parcă sonorizarea a fost mai bună decât la ediţiile anterioare, chiar dacă pentru câteva minute a fost oprită din cauza căldurii. Partea mai puţin plăcută au fost comentariile lui Razvan Popescu şi Flick, norocul vizitatorilor că a fost invitat Andrei Lucescu şi căpitan-comandorul Cristian Andrieş, care au prezentat mult mai bine şi la obiect evoluţiile aviatorilor.
Altă idee ar fi legată de programul afişat pe site-ul oficial bias.aero : dacă are modificări poate sunt anunţate din timp sau măcar la faţa locului.
Un aspect, care pe mine nu mă interesează prea tare, pentru că eu îmi cumpăr apă de la magazinele din oraş, iar sandwich-urile mi le fac acasă (şi doar uneori le uit în bucătărie!), totuşi poate vă interesează să ştiţi că la corturile cu alimente de la BIAS o sticlă de apă plată de 0,5L costa 4 lei, iar una de suc 6 lei şi dacă nu mă înşel berea la pahar tot 6 lei (oricum se spune că pe caniculă alcoolul trebuie evitat deoarece deshidratează) iar 3 mici 11 lei.
Bucharest International Air Show 2016 mi-a lăsat o impresie generală pozitivă, pe această cale îi felicit pe organizatori şi sper ca pe viitor să mai avem parte de astfel de evenimente. Toate pozele de la acest eveniment, organizate pe categorii, pot fi văzute la Galeria Foto.
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024