Festivalul Internaţional al Luminii – Spotlight 2017 a debutat, joi seară pe ploaie și frig, în Piaţa ”George Enescu” din Bucureşti, cu un show susţinut de echipa austriacă Phoenix Fire Dancers, în prezenţa câtorva sute de persoane. Duminică, 23 aprilie, este ultima zi de Spotlight 2017.
Cu o întârziere de zece minute, producţia austriecilor a debutat pe ritm de tobe, iar persoanele adunate în faţa Atheneului Român au urmărit timp de jumătate de oră show-ul compus din momente de dans, jonglerii şi acrobaţii.
Compania Phoenix are 20 de ani de experienţă, iar echipa este formată din artişti din Austria, Germania, Bulgaria, Letonia, Marea Britanie şi Finlanda.
Spectacolul, însoţit de ploaie, care după o oră a devenit lapoviță, a cuprins jocuri de lumini, acrobaţii, jonglerii şi dans.
Spectacolul Illuminaire al companiei austriece Phoenix Fire Dancers la Festivalul Internaţional al Luminii – Spotlight 2017, București:
Odată cu încheierea spectacolului “Illuminaire” din Piaţa “George Enescu”, oamenii au pornit pe Calea Victoriei, pentru a urmări traseul festivalului Spotlight. Din păcate această ediție Spotlight nu a avut parte de vreme favorabilă, nu doar că a plouat, dar au fost temperaturi scăzute.
Vă recomand să citiți și: Spotlight: Festivalul Luminii 2016 in Bucuresti (foto,video)
Spaţiul expoziţional utilizat pentru Spotlight, 7.000 de metri pătraţi, după cum au declarat organizatorii, a fost împărţit între parcul Kreţulescu, Piaţa Revoluţiei, piaţeta din faţa Teatrului Odeon, Palatul CEC şi râul Dâmboviţa.
Blocul Rosenthal, clădirea monument istoric de la numărul 22, recent vopsită cu var, găzduieşte “Horizontal interference”, proiect al unei echipe poloneze.
Realizată de artiştii polonezi Katarzyna Malejka şi Joachim Slugocki, instalaţia modulară horizontal interference este o structura luminoasă ce modelează spaţiile publice prin culoare. Liniile orizontale de lumina multicoloră conectează trunchiurile copacilor şi creează noi peisaje în mediul urban, prin infuzia de simplitate şi rigoare.
Literele volumetrice cu mesajul IUBESC au fost amplasate pe Calea Victoriei, lângă Magazinul Victoria și în fața sediului Poliției Capitalei. Fațada clădirii folosită de Poliția Română este în renovare de ceva timp.
Majoritatea instalaţiilor montate pe traseul festivalului bucureştean s-au încadrat în categoria video mapping – de la imagini apocaliptice la jocuri, de la începuturile erei computerelor şi până la proiecţii laser.
O reinterpretare a clasicului joc Pacman care a fascinat milioane de oameni de-a lungul ultimelor 2 decenii. Faţada faimosului Palat al Telefoanelor va deveni astfel o suprafaţă de joc uriaşă, reconstruind întocmai dinamismul bine-cunoscut de arcade în care Pac Man aleargă fără oprire într-un labirint cu scopul de a mânca diferite forme colorate, încercând în acelaşi timp să nu fie prins de fantome/monştri.
laser pacman (RO) – Tom Brandus / SylenzMedia, Palatul Telefoanelor, Calea Victoriei:
Una dintre atracţiile primei ediţii Spotlight https://www.fotostefan.ro/cum-a-fost-la-festivalul-luminii-spotlight-desfasurat-in-bucuresti/, Discoballs, revine în 2017 pentru a transforma Calea Victoriei în decor de petrecere. Spoturile luminoase proiectate pe clădirile din zona merg cel mai bine cu muzica mixată live de un DJ şi flashmob-uri organizate de dansatori profesionişti şi animate de trecătorii care vor să li se alăture.
Discoballs – 360 Revolution, Calea Victoriei, vizavi de Magazinul Muzica:
Festivalul Internaţional al Luminii DIN BERLIN prezintă sitting guardians of time (AT) Autor: Manfred Kielnhofer
O altă versiune a Gardienilor timpului – lucrarea cea mai importantă a sculptorului austriac Manfred Kielnhofer – Sitting Guardians of Time a fost concepută că o instalaţie de artă publică cu siluete de dimensiuni impresionante. Odată cu lăsarea nopţii, aceştia captează vizualurile multicolore ale instalaţiilor de lumina proiectate pe suprafaţă lor.
Locaţie: Piaţeta din faţă Teatrului Odeon
Premiat la festivalurile Golden Drum şi Eurobest, studioul specializat în video mapping, animaţie 2D şi 3D, MotionLab vine la Spotlight cu cel mai nou proiect al său. După ce, în 2016, MotionLab a fost prima echipa din România nominalizată în competiţia celui mai mare festival al luminii din lume – Circle of Light din Moscova, anul acesta studioul din Bucureşti reinventează trecutul şi aduce publicului Spotlight elemente din cultură românească cu proiectul Bucharest Calling.
Bucharest Calling – MotionLab, Calea Victoriei colț cu Strada Franceza:
De la artere principale, la faţade de clădiri şi spaţii verzi, Spotlight îşi extinde aria de desfăşurare în 2017 cu o nouă locaţie – răul Dâmboviţa este acaparat de invazia multimedia a Festivalului Internaţional al Luminii cu o instalaţie pe apă de peste 15 metri lungime şi 10 metri lăţime. Compusă din 500 de elemente iluminate, instalaţia multicoloră Raţe pe apă îşi schimbă intermitent nuanţele cromatice în funcţie de fundalul muzical al proiectului.
Rațe pe Apă – 360 Revolution, Dâmbovița:
După Rainbow Street, curcubeul imens care a iluminat în primele două ediţii arhitectură emblematică a Palatului CEC, Spotlight aduce în 2017 un omagiu acestui monument istoric al Bucureştiului printr-o instalaţie multimedia arhitecturală gândită de muzicianul şi artistul vizual Tom Brânduş. Simbol arhitectural al Capitalei, Palatul CEC este pus în altă lumina de cele şapte proiectoare laser ce creează efecte de raze tridimensionale, iar luminile inteligente sunt adaptate particularităţilor clădirii, în concordanţă cu secvenţă de lasere şi cu evenimentele ritmice şi melodice ale mixajului muzical.
proiecTie laser – Tom Brandus / SylenzMedia, Palatul CEC, Calea Victoriei:
Creaţia sosită din Cehia şi realizată de echipa Hyperbynary reprezintă un omagiu adus atmosferei urbane nocturne. Obiectul principal al instalaţiei absoarbe lumina înconjurătoare şi o transformă într-un show digital captivant. Compus din peste 3.300 de LED-uri, ansamblul afişează întregul spectru de culoare şi foloseşte una dintre cele mai noi tehnologii în domeniu.
Alergătorii luminoşi aduşi din Slovacia şi creaţi de Robert Farkas simulează mişcarea că formă de manifest. Figurinele sunt un demers pentru pace, libertate şi artă şi sunt rezultatul celor mai noi studii ale lui Farkas cu privire la sursele neconvenţionale de lumină.
Monolith – autor Hyperbinary (CZ), Strada Lipscani 19, vizavi de Magazinul Victoria și Signal Festival din Praga prezinta FOR PEACE (SK) autor sedem minut, Parcul Kretulescu.
La ediţia 2017 a Spotlight au participat companii din 8 ţări (Germania, Ungaria, Slovacia, Finlanda, Cehia, Polonia, Finlanda şi România), cu 21 de instalaţii de artă digitală şi multimedia, amplasate pe 7.000 de metri pătraţi de spaţiu expoziţional.
#spotlight2017 #internationalfestivaloflights #bucharest #lightshow #urbanart #lasers #projections
- Concursul Foto GCCA Concrete in Life 2024/2025 – prezinta frumusetea betonului - 3 November , 2024
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024