În cele câteva zile petrecute în Amsterdam am văzut câteva picturi murale şi graffiti interesante, unele realizate chiar de Banksy.
Pasajul Cuyperspassage cu o lungime de 110m, destul de recent dat în folosire (pe la începutul anului 2016), este amplasat în partea stângă a Gării Centrale din Amsterdam (vezi harta) şi fost construit atât pentru biciclişti cât şi pentru pietoni, aceştia având la dispoziţie un generos trotuar.
Prin acest pasaj sau tunel puteţi ajunge şi la turnul A’Dam, despre care v-am povestit în acest post. Unul din pereţii tunelului Cuyperspassage este acoperit cu 46.000 bucăţi de gresie albastră Delf şi alte 33.000 de bucăţi sunt pe tavan şi pe trotuarul pentru pietoni. Fabricarea gresiei pătrate de 13×13 cm a durat 5 ani, fiind realizate de compania Royal Tichelaar Makkum.
O bună parte din gresia Delf este desenată de artista Irma Boom. Aceasta s-a inspirat din picturile realizate de Cornelis Boumeester.
Interesant mi s-a părut nu doar pictura murală în sine, ci şi faptul că tabloul se estompează spre râul IJ, liniile lucrării dizolvându-se treptat! Dacă mergeţi din direcţia opusă, adică dinspre râul IJ spre centru, veţi observa că desenul devine din ce în ce mai intens!
Vă recomand şi: Turul Alternativ – daca doriti sa faceti cunostinta cu miscarea Street-art din Bucuresti
În cele câteva zile petrecute în capitala Olandei am mai văzut câteva graffiti bine realizate (cu siguranţă doar o mică parte din munca artiştilor urbani), iar din autobuzul turistic am văzut pe peretele hotelului art’otel amsterdam cele două picturi murale de mai jos, care m-au dus cu gândul la lucrările celebrului Banksy.
Mai târziu am aflat că într-adevăr Banksy este autorul celor două lucrări şi că la unul din muzeele din Amsterdam puteau fi văzute mai multe din desenele lui.
Din păcate nu am avut timp să vizitez acel muzeu, dar, cine ştie, poate vom avea ocazia să vedem lucrările lui expuse aici în România! Sau şi mai bine ar fi dacă s-ar realiza ceva mai mult pe plan local; scara colorata este draguţă la fel şi graffiti de pe str. Berzei, dar din păcate muzeul street art în aer liber s-a închis de mult şi nici parcarea Ciclop nu a rezistat mai mult.
- Cum sa alegi cel mai bun card memorie SD 2TB - 2 November , 2024
- Midjourney lanseaza un editor foto: Editare creativa la indemana tuturor - 31 October , 2024
- Transformati-va fotografiile de vacanta: Sfaturi practice pentru evitarea imaginilor banale - 29 October , 2024
One thought on “Amsterdam street-art: pasajul Cuyperspassage si Banksy”